Animals i pedagogia catalana contemporània

Dolor, molt de dolor. Solitud. Silenci. Reflexió i trencament.  Una nova etapa comença i volem reprendre-la amb ganes i esperança. Què de vida només n’hi ha una i s’ha de poder viure amb tot allò que t’omple i et dona alguna satisfacció ….

La vida que ens ensenyen els nostres avis i avantpassats i que hem anat exposant entrada darrera entrada en aquest blog. En la història de l’home i els animals que hem procurat anar difonent des del principi,  avui ens adrecem a la infantesa. Intentant copsar la llum del bressol, la innocència dels més petits  i el seu futur ple d’esperança que augura el coneixement i el seu cultiu.

Una  saviesa i esperit didàctic que alguns escriptors han traslladat a la mainada per fer-los veure la importància que els animals tenen en la vida dels homes.  La seva utilitat, la seva missió com a companys de trajecte al Planeta Terra …

Així ens ho transmetia l’escriptor Josep Ma de Sagarra en la seva obra “Els Ocells Amics” editat per la Mancomunitat en la dècada dels 20 i en la que transmet les seves vivències d’infantesa  amb el món de les aus i que mantindrà al llarg de tota la seva vida. Una identificació que te certa explicació familiar. En efecte, un tiet seu Joaquim de Castellarnau, botànic i enginyer forestal, va preparar l’obra “Estudio ornitológico del Real Sitio de San Ildefonso” a finals del XIX i el seu germà gran Ignasi de Sagarra i Castellarnau, va ser conservador del Museu de Ciències Naturals de Barcelona i autor de nombroses publicacions entre les que hi trobem “Instruccions per als recol.lectors d’aus” (1917), “Noves Ornitològiques” (1915) [versió en línia a la Biblioteca Digital Real Jardín Botánico CSIC] dins els Treballs de la Institucio Catalana d’Història Natural i un “Atlas de las aves de la fauna europea” (1914).

Sagarra -a qui l’any passat es commemorava el cinquantenari de la seva mort i que a principis del 2012 se li feia un polèmic homenatge–  dins l’esperit de renovació pedagògica catalanista del moment, ens planteja de forma didàctica i amena pel públic infantil el paral.lelisme entre el comportament i la vida dels ocells i el paradigma a seguir amb la moralitat dels homes. I ho fa prenent el testimoni de les faules i els bestiaris de l’antiguetat. El text dels ”ocells amics” va adreçat a la mainada del món rural català, fent-los veure els beneficis  que comporten les aus pel que fa a unes bones collites i la protecció dels boscos. Encara no hi havia ciència ecològica. Potser científicament no sigui un estudi rellevant però manté un valor literari indiscutible amb una prosa vitalista i expressiva que denota la seva visió com espectador del món que l’envolta.  Com a home de camp. En les seves introductòries “Tres paraules per començar”  ens mostra tota una declaració d’intencions.

De vegades, quan aneu pel camp i us trobeu amb un ocell que arrenca la volada en sentir les vostres passes, ben segur que de primer cop escolteu un saltironet d’alegria pels dintres en veure allò tan delicat i tan fi que us ha fet espavilar els ulls.
Però, ben segur també, que a molts de vosaltres us ha furgat l’orella el dimoni i heu pensat: “Malaguanyat fusell que no t’atrapi!”; o, si més no: “Malaguanyada pedra que no et peti les ales!”
I aquest vici, aquest desig d’agafar de viu en viu, o mal que sigui morta, la bestiola que no us ha fet cap mal, és un dels vicis més negres i més escampats per la nostra terra; i la culpa s’ha de confessar que no és ben bé vostra.
Perquè, si de petitets se’ns ha dit que hem d’estimar els pares i que és pecat robar i fer mal als nostres germans, no se’ns ha dit prou ni se’ns ha fet entendre prou la necessitat i el deure que tenim de respectar els ocells.
[…]
Perquè l’amor als ocells és un sentiment que s’avé amb l’ànima de l’infant, més dolça i més tendra i més sensible a totes les petites coses; a les coses plenes d’encís i de gràcia que omplen les nostres valls i les nostres muntanyes, i volten les nostres pagesies i vénen fins al cor de les nostres ciutats. I, en el ram d’aquestes coses plenes d’encís, no hi ha dubte que els ocells cantadors i voladors s’emporten la palma.
Com que en l’ànima dels infants és on prenen sempre més caliu les delicades meravelles de la Natura, és per a tothom, però singularment per als infants de la nostra terra, que és escrit aquest llibret, on procurarem contemplar l’ocell i fer-ne l’elogi, i donarem una repassada pels nostres conreus, i ens entretindrem a considerar una mica aquelles menes d’ocells que de més a la vora i amb més bona voluntat són els nostres amics i benefactors.

Recollint el testimoni de l’escriptor  Sagarra, uns anys després, un mestre de la Generalitat Republicana, Ramón Alzina Torallas, publicava “Animals amics de l’home: llibre de lectura per als infants catalans” (1936). Bevent de les mateixes fonts inspiradores de renovació pedagògica i catalanista, aquest mestre exposava els mateixos anhels en defensa dels animals que ens envolten adreçats als infants de Catalunya. El primer relat d’aquest llibre dedicat als “Animals com a éssers útils” comença així:

–    Jordi, fas mal fet de turmentar les bèsties, perquè elles són uns bons amics nostres.
–    Els gats esgarrapen i els gossos mosseguen – respon el Jordi un xic contrariat.
–    Els gats  – replica el pare- no t’esgarreparan si  no els inquietes i els gossos no et mossegaran si deixes el mal costum d’apedregar-los i estirar-los la cua.
I perquè perdis aquesta habitud tan lletja , escolta el que vull dir-te dels benifets que ens fan els animals.
Els uns ens alimenten donant-nos la seva carn, com el bou, la vedella, el moltó, el cabrit, el porc , el gall, el colom, l’ànec i molts d’altres; uns altres ens forneixen la llet, que és un dels nostres principals aliments, i entre ells ja coneixes la vaca, la cabra, l’ovella i la burra; les gallines ens donen els rics ous amb que la teva mare fa aquelles truites tan bones;  al bosc viuen conills, llebres i perdius que ja saps que jo solc portar els dies que vaig a caçar; al mar i als rius hi ha una munió de peixos de diverses grandàries i de diferents gustos que els pescadors treuen per al nostre aliment; les abelles xuclen el suc de les flors i el transformen en dolça mel que tan t’agrada sobre el pa; i encara traiem dels animals els greixos amb què condimentem molts dels nostres aliments.
–    Els gats i els gossos també ens fan bé ?- pregunta el Jordi una mica escèptic
–    Ja ho crec, que ens fan bé. Mira: encalcen les rates i els ratolins que es menjarien les nostres viandes i els gossos …
–    Ja ho se- replica la Montserrat, una germaneta del Jordi; els gossos surten a caçar amb vós i us arrepleguen les perdius que mateu.
–    Fan això , i encara moltes altres coses: vigilen la casa perquè no hi entrin lladres, guarden el ramat del pastor, salven els viatgers perduts en la neu, treuen de les aigües els qui cauen en mar; transporten trineus en països molt freds i fan encara molts altres benifets [… ]

Avui, encara podeu trobar aquesta joia com a facsímil a la Fira del Llibre del Mercat de Sant Antoni de Barcelona que es celebra els diumenges dins la col.lecció “Els Llibres de la Nostra Escola” que va publicar Ara Llibres no fa pas massa.  La pedagogia catalana es rica en llibres de text que pedagogs com Josep Dalmau Carles o Joaquim Pla Cargol, i il.lustradors com Xavier Nogués o Antoni Clavé entre molts d’altres, ompliren les biblioteques i cases de la mainada del moment. Alguns els podeu trobar també digitalitzats amb el suport de  l’Associació per la Recerca Pedagògica TP

Animals i homes a través de les faules, els contes, la literatura catalanes. Testimoni viu de la nostra història. Un exemple moralitzant i pedagògic que no pot quedar en sac foradat …

Fonts utilitzades:
Els Ocells amics / J.M. de Sagarra ; il•lustracions de J. Narro.- [2a ed.].- Barcelona : Juventud, 1977.- 97 p. : il.; 19 cm.- ISBN: 8426110134

Los Pájaros amigos / Josep Maria de Sagarra ; traducción y prólogo de Antonio Cabrera ; ilustraciones de Silvia Saldaña y Antonio Polo.-Valencia : Pre-Textos, 2003.- 173 p.; 19 cm.- Col•lecció El Pájaro solitario.- ISBN: 8481915122

Animals amics de l’home : llibre de lectura per als infants catalans / Ramon Alzina Torallas ; il•lustracions de Vives Sabaté.- [Barcelona : Primera Plana], DL 2007.- 154 p. : il. ; 16 cm.- Col•lecció [Els Llibres de la nostra escola ; 8].- Facsímil de: Barcelona : Llibr. Pompeia, 1936.- ISBN 9788461192069 (v.8)

Josep Maria de Sagarra i de Castellarnau (1894-1961) i l’ornitologia mediàtica catalana / XAVIER FERRER I ABILIO REIG .- l’Abellerol núm. 26 – tardor 2005

Reedició d’antics manuals escolars / Salomó Marquès.- Educació i Història: Revista d’Història de l’Educació.- Núm. 11 (gener-juny, 2008), p. 181-184

Podeu trobar exemplars dels “Ocells amics” a les biblioteques universitàries catalanes i a la Xarxa de biblioteques de la Diputació de Barcelona. També el llibre “Animals amics” el trobareu a buc i xbdb. Les nostres biblioteques conserven una àmplia representació dels llibres de text catalans utilitzats abans de la Guerra Civil.

2 comentaris

  • ¡¡¡Bravo!!!
    Me alegra mucho volver a leerte.
    espero que retornes con fuerza y nos instruyas a la vez que deleites.
    Miguel .

    • Muchas gracias Miguel. Reconforta saber que nos leemos y que alguien encuentra algun sentido al negro sobre blanco escrito en la “nube” …

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s