Avicultura històrica digital: Real Escuela d’Avicultura lliure i accessible

La nostra associació va promoure aquest any passat un acord amb una institució de renom en l’àmbit agropecuari català, espanyol i internacional. Es tracta de la Real Escuela de Avicultura d’Arenys de Mar (REA). El Servei de Biblioteques i la Facultat de Veterinària de la UAB, amb el suport de l’ACHV, van signar un conveni amb l’Escola d’Avicultura d’Arenys amb l’objectiu de posar a l’abast del públic l’important fons documental que conserva aquesta entitat, desenvolupant dues línies d’actuació: la digitalització de les seves publicacions periòdiques retrospectives i corrents i el desenvolupament d’un pla informatització del seu fons. El primer d’aquests objectius ja s’ha pogut concretar en bona part gràcies a la convocatòria favorable de finançament per part del Ministerio de Cultura  de digitalització de documentació històrica, que ha estat finançada parcialment amb fons de les institucions participants en el conveni.

La REA  es una institució centenària capdavantera del sector avícola espanyol i català, que de la ma del seu fundador Salvador Castelló Carreras, va ser responsable de la implantació de l’avicultura industrial a Espanya i a terres llatinoamericanes a finals del segle XIX.  Salvador Castelló es l’artífex principal del desenvolupament de l’avicultura espanyola i un dels membres més actius  de l’avicultura  europea i mundial de la primera meitat del segle XX. Les seves obres van ser llibres de capçalera dels estudis d’avicultura amb els quals, donat el seu caràcter eminentment didàctic,  els estudiants del moment van poder promoure el coneixement avícola al nostre país i esdevenir un centre de referència mundial. L’obra de la REA s’ha mantingut al llarg de les successives generacions de la família Castelló.  En l’actualitat, de la ma del seu director, Federico Castelló, continua erigint-se en un centre capdavanter en l’àmbit de l’avicultura contemporània.

Entre les actuacions que s’han portat cal destacar la digitalització de les seves capçaleres històriques principals: “Avicultura Practica” (1896-1919), “Mundo Avícola” (1922-1936), així com els títols vigents: “Cunicultura” (1976-1996) i “Selecciones Avícolas” (1979-1996) -aquesta tractada en una primera fase.  Totes consultables a través del  nostre repositori Dipòsit Digital de Documents DDD. El treball complet executat a finals del 2011 ha suposat la gestió de 697 números de revista i 32.000 pàgines capturades.

En el passat XVIII Congreso Nacioanal y VII Iberoamericano de Historia de la Veterinaria celebrat a València el 24-26 de novembre del 2011 l’ACHV va presentar un poster  sobre l’activitat feta que el podeu consultar en format digital.

L’accés a tota aquesta obra impresa de forma pública i lliure te un gran valor tant pel que fa a la documentació disponible per la seva lliure difusió com pels continguts que es posen a l’abast dels investigadors i públic en general. Una documentació que  ha de permetre avançar en la recerca i coneixement d’un sector agropecuari cabdal en la nostra àrea geogràfica, i alhora posar les bases per una renovació de la tecnologia productiva recolzada  en el bagatge escrit que conserven les pàgines que avui posem a disposició de tots.

La Escuela de Avicultura, la UAB i l’ACHV us animen a consultar i treballar els documentació que  avui posem a l’abast de tothom.

Accés a les revistes de la Real Escuela de Avicultura

Mes informació sobre la història avícola

Avicultura : de la artesanía a la industria / Lleonart Roca, F.-Selecciones avícolas, Vol. 23, Núm. 9 (Setiembre 1981) , p. 327-339

100 años de avicultura española.- Selecciones avicolas, vol 38, num 5 (Mayo, 1996). Monogràfic Extraordinari

Breve Historia de la Real Escuela de Avicultura (avicultura.com)

One comment

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s