Misteri resolt de la “pluja d’ocells” que inspirà a Hitchcock

El divendres 18 d’agost del 1961 va succeir un fet inexplicable a Santa Cruz (California): una pluja d’ocells que va omplir de cadàvers els carrers i cases de la ciutat. Així ho exposa el diari “Santa Cruz Sentinel” i que es pot verificar a la xarxa. Aquest fet sembla ser que el va veure Alfred Hitchcock i va trucar els editors de la capçalera des de Hollywood demanant una còpia en paper del diari. Aquesta història seria el fonament del clàssic “The Birds” – “Los Pájaros” com l’hem coneguda a la dècada dels 60 i que en part adapta el relat de l’escriptor Daphne du Maurier.

Ara però hi ha hagut una recerca portada a terme per científics en la que s’ha pogut atribuir les causes d’aquell fenòmen de “pluja” d’aus. No era la boira que inicialment es creia que havia desorientat els ocells sinó unes bases més prosaiques.

Un estudi, publicat a Nature Geoscience, i que ha dirigit Sibel Bargu, del Departament d’Oceanografia de Louisiana State University, ha analitzat diverses mostres extretes l’any 1961 d’estómacs de tortugues i ocells marins. En el mateix ha pogut trobat restes d’una alga que produeix unes toxines en el 79% del plàncton que van consumir. La principal toxina localitzada és l’àcid domoic,  i que els hi va provocar confusió, atacs epilèptics i fins i tot la mort degut a la contaminació per ingesta d’anxoves i calamars intoxicats. Un cas que no es un fet aïllat ja que el 1991 a la mateixa zona de Califòrnia es va produir una intoxicació similar amb pelicans.

Aquest àcid també va estar tristament protagonista el 1987 al vincular-lo a una intoxicació alimentària de més de 100 persones al Canadà deguda al consum de musclos. Els resultat de morts i casos d’amnèsia anterògrada -deteriorament irreversible de la memòria- foren les explicacions a que es va arribar.

Fonts utilitzades

Birds “Invade” Santa Cruz, California / by Santa Cruz Sentinel and by Wally Trabing (santacruzpl.org)

L’explicació del misteri de la “pluja d’ocells”: Un clàssic del cine basat en un fet real  / Idoia Noain (elperiodico.cat)

Después de 50 años, resuelto el misterio de Los pájaros, de Alfred Hitchcock (clicnoticias.com.mx)

Article original:

Mystery behind Hitchcock’s birds /Sibel Bargu,Mary W. Silver, Mark D. Ohman, Claudia R. Benitez-Nelson & David L. Garrison.- Nature Geoscience.- 5,2–3 (2012).- doi:10.1038/ngeo1360

The Birds “Trailer”

Hitchcock’s The Birds – the original ending

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s