Fons de Memòria Personal Catalana

L’Arxiu de la Memòria Personal és una base de dades sobre la documentació escrita, relativa a escrits personals (dietaris, autobiografies, narracions en primera persona, etc.), de Catalunya i dels territoris de parla catalana. Després d’anys de coneixement i treball a partir de fonts diverses i des d’àmbits diferents com ara la història, la literatura, l’art o la ciència, els especialistes han vist que Catalunya és, possiblement després d’Itàlia, un dels territoris més rics en aquest tipus de documentació. Els escrits personals són un material primari, que complementa de manera fonamental altres fonts històriques més conegudes o emprades generalment, i poden ser usats per a l’estudi de la llengua, o que parlen de fenòmens diversos, tenint en compte que parteixen de l’observació directa de l’autor.

Les memòries personals són les que es conserven en diversos tipus de documents (llibres de comptes, cròniques, memòries, autobiografies, dietaris, epistolaris o correspondències) i aporten dades familiars, patrimonials, comptables, agronòmiques, històriques entre d’altres. S’han anat trobant en arxius personals, patrimonials o en cases particulars, entre altres. Les àrees on es coneix una concentració d’aquest tipus de documentació es relacionen amb la ciutat per una banda, gremis, cavallers,… i amb el món pagès per l’altra, en relació estreta amb el mas o casa pirinenca, i fins i tot amb els espais de control monàstic. Aquesta situació ha portat a pensar que existeix una estreta relació entre el sistema tradicional de la Catalunya Vella i la proliferació de memòries fins a finals de l’època moderna. Tot plegat és un conjunt d’informació que ben inventariada, catalogada i tractada pot donar informació de gran valor sobre la història de les mentalitats, la història política o la història de les identitats. Aquest tipus d’àmbit de recerca es troba en puixança a Europa, essent Catalunya un dels territoris coneguts amb una riquesa documental major.

La Universitat Autònoma de Barcelona, a través del Grup de Recerca Manuscrits (Departament d’Història Moderna i Contemporània) i de la Biblioteca d’Humanitats tractarà de posar estructures en aquest “arxiu de la memòria personal” a escala europea, establint vincles amb els homònims italians, francesos i anglesos de primer nivell, perseguint una projecció nacional i internacional de la història de Catalunya a través d’aquestes fonts publicades i divulgades. De moment, la base de dades es concentraria entre el final de l’època medieval fins al segle XIX, deixant per a més endavant una ampliació cap a documents més contemporanis.

Hi podreu trobar algun dietari de menescal com el de Pere Forners: “Aqui escriure les curas fare en la vila de Piera a las quals deu me vulla dar bona sort y tret si per la sua gloria y honor” del 1624-1633 i altres documents escrits d’origen pagès (cerca avançada à Origen pagès).

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s