La Recuperació del burro català

A la tardor del 2006 es va organitzar el  Col.loqui de Tardor sobre El burro català, anomenat també ruc o ase,i també guarà català, és el representant d’una de les poques Races Domèstiques Autòctones de Catalunya.

Sembla ser que el seu origen es remot i es remunta a l’antiguetat clàssica. Segons Orozco la tribu ibèrica dels ausetans a Osona ja disposaven d’exemplars de la raça d’ase ausetana que habitava la Plana de Vic. Si be el nom de “català” no apareix documentat fins l’Edat Mitjana l’any 938 (ACA).

Comparat amb altres races asinines veïnes, destaca per l’alçada i les proporcions, i pel caràcter enèrgic i pel seu temperament dòcil. Tradicionalment ha estat ben valorat per a diversos usos agrícoles i forestals a la Catalunya rural, a més que s’ha utilitzat per a la producció d’híbrids i també per a la millora d’altres races asinines.

S’estima que el seu cens va superar a principis del segle XIX els 50.000 exemplars. Però el canvi de vida que la nostra societat ha experimentat al llarg del segle XX, ha comportat la desaparició de molts treballs tradicionals del camp,i conseqüentment l’ha portat a prop de l’extinció.

Afortunadament, l’esforç i l’interès de particulars, associacions i institucions durant les tres darreres dècades ha fet possible que se n’iniciés el procés de recuperació. A la vegada ha coincidit amb un període en què se l’ha revalorat socialment i en què s’ha desenvolupat la seva recerca científica.

El Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles i la Universitat de Girona, juntament amb  l’Associació per al Foment de la Raça Asinina Catalana (AFRAC), donada la rellevància científica i social d’aquesta temàtica, han cregut oportú organitzar el tretzè Col•loqui de Tardor sota el títol de La recuperació del burro català. Aspectes culturals i biològics.

Fruit d’aquest esdeveniment ha estat la publicació de “La Recuperació del burro català: aspectes culturals i biològics” [fitxa llibre] per part del Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles dins la capçalera de “Quaderns Comarcals de Banyoles”.  Una eina per posar al dia i divulgar les investigacions que s’estan portant a terme sobre aquesta raça, així com conèixer les gestions que es porten a terme per a la seva recuperació, tant biològica com cultural.

Destaquem les contribucions dels professors de la UAB Jordi JordanaOrígens i variabilitat de les races asinines segons les dades genètiques. El cas de la península Ibèrica i la recuperació del burro català” ; Jordi MiroTècniques de reproducció per a la raça asinina. L’aplicació de la inseminació artificial al burro català”, i la del nostres estimats Jaume GRATACÓS i Joaquim GRATACÓS membres de l’ACHV amb “Terminologia dels èquids, en especial del lèxic propi del burro i els seus híbrids”.

La Recuperació del burro català : aspectes culturals i biològics / [editors: Esteve Bosch, Pere Comas, Julià Maroto ; autors: Silvia Albizuri … [et al.].- Banyoles : Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles, 2010.-182 p. : il. ; 24 cm.- Col·lecció Quaderns (Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles) ; 28.- ISBN: 9788493352769 [venda], [consulta Biblioteques Universitàries Catalanes]

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s