“Nascuda lliure”, un cant a la llibertat i a la defensa del Planeta

Avui, gràcies a “La Vanguardia”, he pogut recordar una bona película que em va impactar molt en la meva infantesa. “Nascuda Lliure” (Born Free). En el marc de la inciativa de certàmens de cinema ambiental FICMA s’emetia avui aquest film als Cinemes Girona de Barcelona, basat en una història real i amb la novel.la del mateix títol per Joy Adamson.

Una lleona, Elsa, a la que acaben de matar els seus pares es recollida per uns naturalistes d’un park nacional de Kenia juntament amb les seves dues germanes. Elsa, acabarà formant part de la família de Joy Adamson (Virginia McKenna) i el seu marti George (Bill Travers), dos naturalistes britànics que la cuiden fins que es massa gran per conviure amb els humans i ha de prendre la decisió, gens fàcil, de retornar a la llibertat. Finalment, logren el seu objectiu i Elsa no tant sols logra sobreviure a la sabana de forma autosuficient, sinó que forma una família. El final es el mes important i el que te un missatge mes profund. Quan els Adamson ja pensaven que no la tornarien a veure Elsa, torna amb els seus tres cadells i estan tota una tarda plegats. Fins que el seu company, un jove mascle, la crida per tornar a estar junts. Lliures i salvatges. Una lliçó de vida i d’esperança, d’amor i aprenentatge.

La película va ser dirigida per James Hill el 1966 i estrenada a Espanya el 1970. El director que no tindria una gran carrera però va fer alguns pelicules documetals memorables com Bellesa Negra (1971) o Capità Nemo i la ciutat sota l’aigua (1969). Els actors Virginia McKenna i Bill Travers (+ 1994) són de fet uns “one hit wonders”. No van tenir una carrera molt lluïda i prolífica. I sempre se’ls recordarà per la seva interpretació a Born Free, on resulten ser una parella gairebé perfecta i força creïbles. La seva implicació va ser tal que al llarg de tota la seva vida, director i actors van esdevenir uns activistes reals en defensa de la vida salvatge i especialment dels lleons. Born Free s’enmarca en la lluita naturalista que va despertar a Occident en la dècada dels 60 i que va servir per desvetllar moltes consciències en la necessitat de mentalitzar-nos sobre l’objectiu que té l’espècie humana per conservar i protegir el medi natural.

La música de John Barry es fantàstica. Recordem la també gran composició que també va signar per “Memòries d’Africa” (1985). Cantada per Matt Monro i Andy Williams va ser un gran èxit popular i de vendes.Una seqüela “Living Free”del 1972 va voler repetir els èxits de l’original però sense tenir ni molt menys tanta repercusió. La música de John Barry i la lletra de Don Black van ser mereixedores d’un Oscar el 1966. La lletra del tema principal es tota una declaració de principis:

Born free, as free as the wind blows
As free as the grass grows
Born free to follow your heart

Live free, and beauty surrounds you
The world still astounds you
Each time you look at a star

*Stay free, where no walls divide you
You’re free as a roaring tide
So there’s no need to hide

Born free, and life is worth living
But only worth living
Cause you’re born free

La lleona Elsa real va viure de 1956-1961. Enguany celebrem el 50è aniversari del seu traspàs. Se li ha fet un homenatge virtual a la pàgina “Tribute to Elsa the Lioness” en la qual podreu trobar material audiovisual i imprès sobre el personatge i la pel.lícula. Existeix també la fundació “Born Free” dedicada a la preservació de la vida salvatge i evitar el sofriment animal.

Avui recordava amb nostàlgia les mes de deu vegades que vaig anar a veure-la al cinema amb la meva mare. I mai em va defraudar. Elsa va protagonitzar una història que encara avui en dia és un cant a l’amistat, el compromís i la llibertat. A la defensa dels éssers vius que poblen el planeta Terra. Una lluita per la qual hem d’estar tots sempre amatents.

Nacida Libre (película sencera doblanda esp)

Born Free – Matt Monro

Elsa’s Legacy | Virginia McKenna Visits Elsa’s Camp

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s