Jornada “Innovacions en l’Agricultura Catalana en els darrers 100 anys” (11/11/2011)

Enguany es celebra el centenari de la Secció de Ciències Biològiques de l’Institut d’Estudis Catalans, Secció a la qual s’adscriu la Institució Catalana d’Estudis Agraris (ICEA) . Per celebrar aquest esdeveniment s’organitzaran uns actes per a commemorar aquest centenari, amb una jornada dedicada a les innovacions científicotècniques de l’agricultura catalana en aquests darrers cent anys. Aquest acte se situa dins dues celebracions també rellevants pel que fa la cultura catalana: Centenari de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC), i centenari de l’Escola d’Agricultura de Barcelona (ESAB).

L’any 1911, quatre anys després de la fundació de l’Institut d’Estudis Catalans, Enric Prat de la Riba va crear la Secció Filològica i la Secció de Ciències, de la qual sorgiria, el 1968, la Secció de Filosofia i Ciències Socials i, el 1989, les actuals seccions de Ciències Biològiques i de Ciències i Tecnologia que porten a terme una sèrie d’activitats per celebrar el centenari de la nostra institució capdavantera:  Centenari de l’Institut d’Estudis Catalans – Ciències Biològiques. Cal fer esment especial del simposi  que amb el títol «L’ideal científic de Catalunya 1911-2011», tindrà lloc el proper 21 de novembre a la Sala Prat de la Riba del IEC. Una jornada en què es farà una reflexió històrica sobre les aportacions dels primers membres de les seccions a la ciència moderna. Concretament, es parlarà sobre el noucentisme científic d’Eugeni d’Ors i Esteve Terradas; la investigació biomèdica de Ramon Turró i August Pi i Sunyer; el naturalisme de Josep M. Bofill i Pitxot, i les aportacions de l’assagista i filòsof Pere Coromines.

En aquest darrers mesos, l’IEC ha dut a terma una intensa activitat que val la pena recordar, especialment pel que fa a àrees terminològiques i d’història de la cència. Destaquem: “El català, llengua de ciència: present i reptes de futur” a càrrec de F. Xavier Vila i Moreno (21/6/2011) dins el simposi “La posició de les llengües mitjanes com a eines científiques”;  “Què és la història de la ciència?” a càrrec de Paola Govoni  (4/5/2011); “Un lugar para la ciencia: escenarios de práctica científica en la sociedad hispana del siglo XVI” a càrrec de José Pardo Tomás (6/4/2011); “Science: a four thousand year history” a càrrec de Patricia Fara (23/3/2011), els tres darrers dins el cicle “Comunicar la ciència: plaers i obstacles de la narrativa històrica” organitzat per la Societat Catalana d’Història de la Ciència i de la Tècnica. Actuació frenètica que queda registrada a la seva videoteca amb mes de 200 emissions . Per aquest motiu els hem incorporat al nostre compte de vodpod.

Per altre costat el juliol de 1911, la Diputació de Barcelona, també per iniciativa, com no podia ser d’altra manera, d’Enric Prat de la Riba es va promoure la creació de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona. L’escola, que va iniciar la seva activitat acadèmica l’octubre de 1912, va ser el primer centre d’ensenyament agrícola a Catalunya que va oferir estudis de grau d’enginyer. Totalment deslligada del sistema  d’educació agrícola de l’estat espanyol i prenent com a referència les escoles agrícoles superiors europees, el grau d’Enginyer impartit per l’ESAB tenia ja aleshores  una durada de quatre anys i estructura quadrimestral. Al Gener de 2005, l’ESAB es traslladà  al Campus del Baix Llobregat (Castelldefels) on gaudeix d’un nou edifici de més de 10.000 m2 dotat amb els  equipaments més moderns. I per celebrar-ho han programat una sèrie d’activitats pel “Centenari de la ESAB: 1912-2010” que es perllongaran fins el 2012. Cal destacar la creació d’una biblioteca digital històrica: Fons Antic d’Agricultura i la digitalitació dels Arxius d’Agricultura dels que ja ens haviem fet ressó l’estiu passat.

En l’acte que tindrà lloc el proper dia 11 de Novembre intervindràn professors de la Facultat de Veterinària UAB: «Cent anys de millora genètica animal a Catalunya» J. Piedrafita; «Identificació electrònica en els animals» G. Caja. Destaquem així mateix la tasca de coordinació i suport que la professora Josefina Plaixats ha aportat en la celebració d’aquest acte.

Mes informació:

Programa Jornada “Innovacions en l’Agricultura Catalana en els darrers cent anys

Futllet Jornada Innovació

Butlleta inscripció Jornada (participació és gratuïta però requereix inscripció, que es podrà realitzar fins al 8 de novembre)

Vodpod videos no longer available.

posted with vodpod

l’Institut d’Estudis Catalans

2 comentaris

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s