Semblanzas veterinarias, el darrer gran projecte d’història viu i accessible

Un exemple d’aquesta política d’accés obert que des de la ACHV estem promovent es l’edició dels tres volums d’un projecte editorial de llarga trajectòria com es l’obra “Semblanzas Veterinarias”.

El primer volum va començar a cobrar forma sobre els anys seixanta gràcies a l’esforç i la determinació dels seus directors i autors principals com: Miguel Cordero del Campillo, Benito Madariaga de la Campa i Carlos Ruiz Martínez. Després de molta dedicació i esforços es publicava, evidentment en paper, el primer volum de “Semblanzas Veterinarias” el 1973 gràcies al patrocini dels Laboratorios Syva, amb 25 biografies i 410 pàgines de text.

Semblanzas és, de fet, un exponent més de la història contemporània d’aquest país. Una filla del seu temps. El 1973, el país encara vivia la negra nit del Franquisme, amb grans i greus diferències territorials, fora d’Europa però ja amb el turisme com a principal font d’ingressos. La veterinària estava tenint un paper protagonista en la transformació urbana de la societat a l’impulsar els sistemes intensius de producció de la industria ramadera que asseguraven i garantien assegurar l’abastiment de proteïna animal al consumidor que tenia cada cop mes poder adquisitiu. Els cassos de la industria avícola i porquina són paradigmàtics.

Hi havia però una veterinària oficial, escorada  en el passat que defensava privilegis inconfessables, que van protagonitzar incidents força lamentables. Com la conferència del discurs inaugural que Miguel Cordero del Campillo va voler donar a la Universidad de Oviedo glossant la figura de Félix Gordón Ordás (i II). Així van anar les coses segons notícies d’agència:

“Discurso: Con motivo de la apertura de curso en la Universidad, el catedrático don Miguel Cordero del Campillo pensaba pronunciar un discurso inaugural sobre Gordón Ordás y su¡ aportación a la ciencia y desarrollo de la Veterinaria -famoso republicano leonés, nacido en 1885, profesor auxiliar de Veterinaria, embajador de España en México y Cuba, presidente del Consejo de Ministros de la República en el exilio hasta 1960- Pero se le puso veto al discurso. Retirados de la imprenta los ejemplares y tras varios tiras y aflojas entre Cordero del Campillo y Caso González (el Rector no quiso tomar parte directa en el caso y comisionó al secretario para que solucionara la papeleta) el primero parece que accedió a preparar el tema del discurso que se leyó: “Problemas ictiopatológicos en España con referencia especial a la truchicultura”, si bien ni el propio Cordero del Campillo ni ningún profesor de la Facultad de Veterinaria de León estuvo presente en la ceremonia de apertura del curso”

L’obra va ser un revulsiu de la professió i un descobriment del seu passat brillant per part de les noves generacions de veterinaris. Però també va generar nombroses enveges i debats estèrils entre els defensors del règim franquista i el republicà, amb Félix Gordón com a protagonista de fons. Uns anys mes tard, el 1978, el Consejo General de Colegios, va editar i distribuir el segón volum de “Semblanzas” que va voler donar resposta a l’acollida i interès que havia tingut el primer volum.

Ara, el 2011 amb la celebració de l’Any Mundial de la Veterinària en que es celebra la creació de la primera escola de Veterinària, impulsada per Claude Bourgelat a Lyon (França) s’ha publicat el tercer volum de “Semblanzas” i que nosaltres hem volgut posar a lliure disposició del públic, juntament amb els altres dos volums, per tal de donar una màxima difusió dels personatges biografiats i de la tasca dels que han dedicat temps i esforços a la glossa de les biografies.

La iniciativa de “Semblanzas” es pionera i era inexistent fins el moment una tasca de recuperació històrica de gran envergadura exceptuant la “Història de la Veterinaria Española” de Sanz Egaña de 1941, de la qual celebrem el 70è aniversari: “Creo que el proyecto que ahora se materializa es el mejor homenaje que la profesión puede hacerle a este gran veterinario, higienista, pero para todos el compañero imprescindible que fue capaz, en momentos muy difíciles, de recuperar y publicar la obra de referencia de nuestra historia. Si don Cesáreo levantara la cabeza ahora y viera todo el trabajo que realizan tantos compañeros en el ámbito de la historia de la profesión, las asociaciones de historia con sus congresos anuales y sus actividades de difusión, y en especial, la inclusión de la historia en los planes de estudios de los grados de veterinaria… creo que podría sentirse muy orgulloso y feliz.” ens comenta Martí Pumarola en la seva glossa del III volum.

Semblanzas” constitueix un projecte col.lectiu que atorga visibilitat pública i contribueix amb dades històriques al reconeixement del paper importantíssim que ha tingut i te la professió veterinària en el desenvolupament sanitari, agropecuari i alimentari de l’Espanya actual. El llegat que hem rebut d’altres veterinaris que ens han precedit i que sense la seva tasca i exemple no es podria explicar la professió tal qual la coneixem avui dia.

Amb el recolzament i autorització del Consejo General de Col.legios Veterinarios la ACHV ha finançat l’edició digital dels volums I i II. I des de la Biblioteca de Veterinària de la UAB s’ha incorporat el conjunt de documents resultants amb els corresponents al volum III dins el repositori institucional de la UAB. D’aquesta manera tothom els podrà consultar sense cap límit d’espai i temps. Es la contribució que, un cop més, fa l’ ACHV a la difusió de la història veterinària per i per a tothom.

Consulta obra al repositori UAB:

Semblanzas Veterinarias .- Laboratorios Syva ; Consejo General de Colegios Veterinarios de España, (1973-2011).- vols I-III

Més info:

Semblanzas Veterinarias :  Un Hito en la Historiade de la Veterinaria Española /Por Francisco L. Dehesa Santisteban.- Información Veterinaria (Enero 2008).- p. 22-28

Prólogo Institucional Juan José Badiola y “A modo de prólogo” Martí Pumarola.- Semblanzas Veterinarias III (2011)

2 comentaris

    • Hola Xavier
      He contactado con un representante del comité editorial de las biografias que aparecen en “Semblanzas” y por lo que parece hay un buen número de ellas que han tenido que quedar en el tintero por falta de recursos humanos y materiales. Si necesitas información de primera mano puedes enviarnos tu petición a nuestra dirección de correo: as.cat.histvet@uab.es y te facilitaria el e-mail de nuestro enlace a dicho comité.
      Saludos – Vicenç

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s