Accés Obert i l’exemple de la Royal Society

Ens trobem en la “Setmana Internacional de l’Accés Obert” (24-30 octubre de 2011). Una cita  organitzada per la Scholarly Publishing and Academic Resources Coalition (SPARC) amb l’objectiu de conscienciar la comunitat científica dels avantatges de la publicació en accés obert.

L’accés obert a la producció científica a través d’internet permet el lliure accés de la informació sense restriccions de tipus econòmic ni de propietat intel.lectual. Els investigadors poden publicar directament en revistes d’accés obert o bé dipositar la seva producció en dipòsits temàtics o institucionals. D’aquesta forma s’aconsegueix més visibilitat i es poden rendabilitzar les importants inversions fetes en recerca per part de les institucions.

Una mostra de la importància de les polítiques d’accés obert al món les tenim en el creixement d’aluguns portals com: DOAJ (Directory of Open Access Journals) que acumula ja 7.250 revistes, BASE (Bielefeld Academic Search Engine) amb més de 31 milions de documents i l’ArXiv 711.184, només per citar-ne alguns dels mes rellevants.

En el marc d’aquesta setmana s’ha donat una important noticia: la Royal Society of London, que ja havia tingut un ressò en aquest blog,  ha anunciat la disponibilitat a internet de forma gratuïta i sense restriccions, de tots els volums d’arxius que van des de 1665-1941 de les Philosophical Transactions, la primera revista revisada per referees de la història de la edició científica.

Les seves dues sèries més importants de 1887 en endavant les podeu indentificar a: Sèrie A (Matemàtiques, Física i Enginyeria) de la Sèrie B (Ciències Biològiques).

Comunicat de la RS:

Royal Society journal archive made permanently free to access

Around 60,000 historical scientific papers are accessible via a fully searchable online archive, with papers published more than 70 years ago now becoming freely available.

The Royal Society is the world’s oldest scientific publisher, with the first edition of Philosophical Transactions of the Royal Society appearing in 1665.  Henry Oldenburg – Secretary of the Royal Society and first Editor of the publication – ensured that it was “licensed by the council of the society, being first reviewed by some of the members of the same”, thus making it the first ever peer-reviewed journal.

Philosophical Transactions had to overcome early setbacks including plague, the Great Fire of London and even the imprisonment of Oldenburg, but against the odds the publication survived to the present day.  Its foundation would eventually be recognised as one of the most pivotal moments of the scientific revolution.

Podeu llegir el comunicat sencer de la publicació i informació sobre les polítiques britàniques d’accés obert. Cal ressaltar la seva màxima: L’accés lliure i gratuit “contribueix a l’objectiu d’avançar en la ciència”.

Des de la ACHV i la UAB tenim un ferm propòsit de defensar aquest tipus de polítiques ja que disposem d’un dels repositoris mes importants de l’estat espanyol amb mes de 71.000 documents creixent dia a dia: DDD. I volem seguir-hi apostant. El futur de la difusió lliure del coneixement esta a les nostres mans.

Fonts:

5ª Setmana de l’Accés Obert (UAB.cat)

Cuatro siglos de ciencia en internet / DAVID BOLLERO (30/10/2011) (Publico.es)

Royal Society journal archive made permanently free to access (Royalsocietypublishing.org)

UOC_Open Acess Week (Cat)_oct. 2011

Open Access publishing – opening the OAPEN Library

One comment

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s