Història de l’anatomia a la Biblioteca Complutense: exposició en motiu XXV Congreso SAE

La Biblioteca de la Facultat de Medicina de la Universidad Complutense de Madrid ha organitzat una exposició titulada “La Historia de la anatomia a través de los libros de la Biblioteca Complutense” .

Aquesta mostra vol presentar la riquesa del patrimoni bibliogràfic  que preserven els fons de la UCM pel que fa a la disciplina anatòmica.  Hi trobareu fons de les biblioteques, principalment de la Biblioteca Histórica “Marqués de Valdecilla” i de la mateixa Biblioteca de la Facultat de Medicina de la Complutense. Bona part son fons que s’han anat enriquint a base de donacions acumulades al llarg del temps i de diferents institucions que van tenir un protagonisme en el moment com els Reales Estudios de San Isidro y de l’antiga Facultat de Medicina de Alcalá de Henares, així com el Real Colegio de Cirugia de San Carlos i el Real Colegio de Cirurgia y Medicina (1797 i 1799) creats respectivament pel rei Carles III.

Amb aquesta mostra es vol oferir una petita selecció d’obres dels fons que integra la UCM en el seu fons patrimonial de àmbit científico-mèdic, i en concret sobre l’anatomia humana. El motiu de la seva organització ha estat la celebració del  XXV Congreso de la Sociedad Anatómica Española  que es celebra aquests dies a la Facultad de Medicina madrilenya.

La mostra està estructurada de forma cronològica, començant amb una selecció d’obres d’anatomia clàssica i medieval, per després dedicar-li un apartat propi a la figura de Vesal, que suposa una autèntica revolució, en comparació amb l’Anatomia existent fins aquest moment. Amb posterioritat, ofereix la significativa producció anatòmica dels segles XVI al XX.

En les diferents seccions en què està estructurada aquesta exposició s’aporta informació sobre els principals anatomistes i sobre les seves obres més importants. A més, s’ofereix accés al text complet de les obres si està disponible i més informació sobre altres obres de l’autor existents a les biblioteques UCM.

En aquesta mostra, a més de recopilar i ressenyar la informació bibliogràfica completa sobre aquestes obres, es facilita l’accés a la còpia digital de les mateixes si està disponible. Al ser obres de domini públic i estar lliures de drets d’autor ha fet possible que s’hagin beneficiat del projecte de digitalització que Google va signar amb la UCM per la digitalizació del seu patrimoni bibliogràfic i de la Biblioteca digital Dioscórides – Secció d’Anatomía.

Podeu trobar una  abundant bibliografia amb llibres sobre història de l’anatomia a les biblioteques universitàries catalanes

Vesalio: padre de la anatomia moderna (Canal Historia)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s