500 anys de la ‘Concòrdia dels apotecaris de Barcelona’

El 2011 és compleix el 500 aniversari de la primera de les Concòrdies de Barcelona del Segle XVI, considerada la segona farmacopea publicada al món i la primera a Espanya.

El Dr. Josep M. Suñé Arbussà comenta a la introducció feta al volum I de l’obra Les Concòrdies de Barcelona del Segle XVI, que no és fins l’any 1943, amb la troballa del llibre Concordie apothecariorum Barchiñ. i medicinis Copositis Liber feliciter incipit per part del Dr. Francesc Ballester Castelló, que es té coneixement de l’existència d’una Concòrdia anterior a l’editada l’any 1535, considerada fins al moment com la primera farmacopea publicada a Espanya. Tot i que en un principi es creu que va ser publicada a Barcelona a l’any 1502 per l’impressor Carles Amorós, estudis posteriors fixen l’any 1511 com a data oficial de publicació.

La Concòrdia va servir de precedent en la normalització de l’activitat dels apotecaris, primer a Barcelona i després a tot Catalunya. Segons el Dr. Joan Esteva de Sagrera, degà de la Facultat de Farmàcia i expert en història de la farmàcia, «en aquella època, els metges feien prescripcions de fórmules magistrals i a cada establiment s’elaboraven de manera distinta, segons el criteri particular del farmacèutic, de manera que cadascú lliurava un medicament diferent en composició, preu i modus operandi, atès que res els obligava a elaborar la fórmula segons una pauta validada, segons un protocol. El resultat era decebedor».

La Concòrdia, editada i finançada pel Col•legi d’Apotecaris de la ciutat de Barcelona, va fer dels barcelonins els primers ciutadans de la Península ibèrica amb accés a una medicació homologada. En l’actualitat, l’únic exemplar que se’n conserva al món és a la Unitat d’Història de la Farmàcia, Legislació i Gestió Farmaceùtica de la Facultat de Farmàcia de la UB. Es tracta d’una de les peces més importants del patrimoni bibliogràfic i cultural català.

Aquesta obra és també la primera farmacopea del món editada per iniciativa dels farmacèutics, sense mediació d’altres autoritats. «Dotar-se d’una farmacopea va ser el primer pas per ascendir de categoria social en el llarg camí que va conduir fins als estudis universitaris de Farmàcia el 1845. El llibre és un exemple que mostra com els apotecaris de Barcelona van ser pioners i es van anticipar a les ordenacions externes, van actuar amb responsabilitat i eficàcia, i van donar exemple de responsabilitat sanitària», assenyala el degà.

L’octubre vinent, al vestíbul de l’Edifici Històric de la UB, s’inaugurarà l’exposició «Concòrdia i patrimoni: tresors de la farmàcia catalana. Commemoració del 500 aniversari de l’edició de la Concòrdia dels apotecaris de Barcelona de 1511», organitzada per la Facultat de Farmàcia i la Fundació Concòrdia Farmacèutica de Barcelona.

A la pàgina web de la Biblioteca de Farmàcia trobareu digitalitzat el text original.

Fonts utilitzades:

Concòrdia Farmacèutica (Congres Europeu Oficina de Farmàcia)

500 anys de la ‘Concòrdia dels apotecaris de Barcelona’, una obra de referència en el món de la farmàcia
(UB.edu)

500 anys de la primera Concòrdia de Barcelona del S. XVI (Blog Biblioteca de Farmàcia UB)

Concordie apothecariorum Barchinone: 500 anys
(Exposició CRAI UB)

Les Concòrdies de  Barcelona del segle XVI (Publicacions UB)

500 anys de la ‘Concòrdia dels apotecaris de Barcelona’ (Audiovisual UBTV)

Vodpod videos no longer available.

Universitat de Barcelona – 500 anys de la ‘Conc…, posted with vodpod

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s