Domesticació d’ovelles vs blat, una qüestió d’expansió dels primers sapiens …

El nostre company Jaume Camps ens presenta en aquest article una qüestió de cabdal importància pel que fa a l’inici de la relació entre homes i animals: la domesticació animal. Però en aquest afany de cercar els principis evolutius i la posterior sedentarització de les primeres societats, cal preguntar-se:  Què va ser primer, l’agricultura o “domesticació de les plantes” pel consum humà o la ramaderia amb la “domesticació dels animals” per us i consum de les primers grups de Sapiens … ?

Els habitants de l’est de la Mediterrània, van ser els primers, juntament amb la resta del “Creixent Fèrtil“, i la Vall del Nil, durant el Mesolític i posteriorment Neolític, els qui van iniciar la domesticació d’animals i plantes. Una fase cap a la sedentarització de les poblacions humanes que van tenir en l’agricultura i la ramaderia, el punt d’inici de la Història de la Humanitiat.

Segons l’opinió del Jaume van concórrer diverses situacions extremes, perquè la nostra espècie deixés la fase de recol · lectors i caçadors, per transformar-se en nòmades pastors i bona part es sedentaritzés per ser agricultors-ramaders. La raó principal, perquè passés, va ser la dificultat per a l’obtenció d’aliment pels canvis en el biòtop, (Glaciació de Würm). També hi va  haver d’ajudar, el previ coneixement del lloc, ja que les tres primeres zones neolítiques, eren el camí obligat, ja que era l’únic, perquè el gènere Homo pogués fer la seva expansió mundial

L’origen de la domesticació de l’ovella, en ser una sola espècie (Ovis àries), que habita a tot el món en diverses subespècies silvestres, és deguda, segurament, a una selecció des del mufló asiàtic occidental (Ovis àries orientalis), encara que en altres llocs es van creuar amb els autòctones. Bona part de la literatura sobre domesticació apunta que el primer contacte entre l’espècie ovina i l’home va passar per l’any 8.000 aC però ben segur els inicis de contacte son anteriors, ja que l’animal s’adapta a una forma de nomadisme que ja existia en molts pobles d’Africa i Asia de bon principi.

La principal àrea primitiva dels ancestres de l’ovella, era tot el Pròxim Orient, i on primer hi ha constatació de la seva presència ja domesticada, es a Zawi Chemi – Shanidar, actualment a l’Iraq. Les primitives ovelles de la vall del Nil, eren més de pèl que de llana, d’altes potes, de cornamenta horitzontal, i puntes separades, sense semblant a cap espècie salvatge  actual. Moltes eren de cua de greix, que han arribat fins a l’actualitat en races de zones àrides.

No va ser fins al Imperi Mitjà Egipci que es va introduir, o produir, una nova raça, més llanuda, més baixa, i amb cornamenta més en espiral, tipus Amon. La tendència de la domesticació va ser cap a l’elecció d’animals motxos, especialment les femelles. La mida de l’espècie, i el seu sentit gregari, va facilitar la formació de ramats, que mantenien a tota la població en un sol grup, tal com formen les ètnies actuals en nomadisme.

Per tot l’exposat es fàcil concloure que la domesticació animal es anterior a la vegetal. El conreu de vegetals com el blat suposaria una estructuració social consolildada que estaria ja lluny dels primers companys de viatge que van tenir els sapiens en expansió. Hipòtesi que fins no fa massa era defensada tot just a la inversa per molts investigadors …

Per saber-ne una mica mes:

Wheat Domestication: the Origins of Wheat / by K. Kris Hirst     (archaeology.about.com)

Plant evolution and the origin of crop species / by James F. Hancoc (google books)

Domestication of Sheep, a Brief History / DBI Staff (www.navajolifeway.org)

Sheep (Ovis aries) / Domestication History of Sheep By K. Kris Hirst, (archaeology.about.com)

Extending The Domestication Of Sheep & Goats In Mediterranean By 1,000 Years (anthropology.net)

Cabres: domesticació i història marginada (achv.wordpress.com)

Podeu consultar aquesta contribució a:

La oveja fue antes que el trigo ? / Jaume Camps [treball no publicat cedit per l’autor] (juliol 2011)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s