Revivint el mon rural de l’Anglaterra Victoriana

L’Era Victoriana es coneguda per ser un període de pau i prosperitat econòmica, consolidació de la classe mitjana on la tecnologia arriba a la societat anglesa i es manifesta uns profunds canvis socials i culturals que afectaran al poder i la puixança de l’”English Power” amb l’estructuració de l’Imperi Britànic com a model internacional.

Per entendre com va ser aquest període a nivell de l’àmbit agropecuari un equip de la BBC va tornar a viure en una granja victoriana fent una autèntica tasca de recerca a nivell de l’ús de la roba d’època i utilitzant només materials que estaven disponibles a finals del XIX. En efecte, l’any 2009 la historiadora Ruth Goodman i els arqueòlegs Alex Langlands i Peter Ginn van anar enrere en el temps per tornar a viure el dia a dia de l’agricultor de l’Epoca Victoriana. Es constituïa el projecte conegut com a “Victorian Farm” rodat en sis episodis per la BBC 2.

Aquest projecte pren consistència a la finca de Acton Scott a Shropshire – un món congelat en el temps, perdut en l’Anglaterra victoriana rural. Els seus edificis i els seus voltants estan plenes d’estris i maquinària antics recollits per la família Acton, que han viscut en aquesta propietat des del segle XII. Per això tornaran a reviure les habilitats, l’artesania i el coneixement que tenien aquells agricultors amb l’assistència d’un grup d’ experts que tenen coneixement de les pràctiques rurals d’aquells temps.

La primera tasca d’aquest equip va ser la restauració de la casa abandonada fa mig segle. Les primeres feines amb que s’enfrontaran son la batuda del blat de la collita anterior i la seva primera experiència de la màquina de vapor. Alex intentarà  sembrar un cultiu de blat amb cavalls de tir. Ruth i Peter instal laran una reixa al voltant de la casa i faran un viatge als canals per carregar el carbó. Alex i Peter aprofitaran per fer sidra. Ruth explorarà els desafiaments de la cuina victoriana amb l’elaboració de conserves per a l’hivern i els menjars amb la cuina de carbó. I l’equip haurà d’aprendre les habilitats de pasturatge del bestiar que arriba per primera vegada a la granja – un ramat d’ovelles de Shropshire.

Aquesta seria ve tenir una seqüela amb la sèrie Edwardian Farm, període posterior a l’Epoca Victoriana objecte de l’estudi. Conegut com a Era Edwardiana (1901-1910) es tracta d’un període d’opulència que ha de fer front a les seves contradiccions per mantenir un nivell de vida que es jutja a totes llums insostenible i que tindrà com a col.lofó el final de la Primera Guerra Mundial.

Us animem a veure les dues sèries. Testimoni recuperat de la vida rural anglesa del XIX i principis del XX amb la garantia del segell BBC. No us defraudarà …

 

The Victorian Farm (Christmas Ep)

The Edwardian Farm (Ep 2)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s