A la cerca del “Kraken” vers les costes asturianes …

Des de l’antiguetat els monstres marins han estat sempre presents en la ment dels homes, especialment en les societats costaneres, que percebien els perills que suposava endinsar-se mar endins a la cerca d’aliments, aventura, guerra i comerç. Un dels mostres mes conegut de tots els que han sorgit de la profunditat dels mars es el Kraken: criatura marina, semblant a un pop i/o calamar gegant que des de temps immemorials se li atribueix tota mena de desgràcies a l’atacar els vaixells que creuaven la mar oceànica.

D’acord amb Rafael Alemán Berenger a “Criptozoologia: cazadores de monstruos” (Barcelona : Melusina, 2010), Plini el Vell ja relata a la seva Historia Naturalis l’episodi d’una trobada amb un monstre marí a la ciutat de Carteya en el que va lluitar contra el gossos amb els seus tentacles i va morir per diferents tridents que se li clavaren donant un pes de set-centes lliures … Una història fruit de la fantasia d’algun testimoni indirecte però que possiblement fos basada en algun fet real. Cal tenir en compte que figures amb monstres marins similars ja les troben a la Grècia Clàssica i a l’antic Japó.

En les creences nòrdiques el Kraken era un ser viu perfectament assimilable a qualsevol altre. El problema el tenim per identificar exactament com era aquesta bèstia. Des de pops, calamars, meduses i dracs, la descripció es dubtosa i fantasiosa.

En el Renaixement, Ulise Aldrovandi esmenta també la llegenda d’aquestes bèsties marines atribuint atacs a vaixells en alta mar. Un fet que seria corroborat per diferents personatges europeus com el bisbe noruec Erik Pontoppidan, que el 1753 menciona en la seva Historia Natural de Noruega.

El naturalista Pierre Denys de Monfort estava convençut de l’existència de grans cefalòpodes tal com ho exposa en la seva Historia Natural dels Moluscs (1802-1805). Mes tard, el biòleg Lorenz Oken va designar el 1835 a tots els pops sota aquesta denominació, teoria que va quedar reforçada amb el varament d’un gran calamar a les costes daneses que desprenia una olor molt penetrant degut a l’estat de putrefacció. Trenta-cinc anys després de la mort de Monfort el zoòleg danés Japets Steenstrup exhibia el 1856 un pic de calamar de mes de 11,5 cm per la qual cosa es verificava l’existència de calamars gegantins, als quals se’ls va nomenar com a Architeutis. Les trobades de monstres i vaixells van abundar al llarg del XIX. Es conegut el cas del tinent Bouyer que a bord del vaixell Alecton, el 1861, s’aproximà a un gran calamar a les costes de Tenerife, amb el qual van forcejar durant hores. El seu testimoni no va tenir el reconeixement científic esperat. El novelista Jules Verne va fer molt per alimentar la llegenda del Kraken amb les lluites entre el Nautilus i el monstre a 20.000 llegües de Viatge Submari entre 1869-1871. Una novel.la la qual sembla que es deutora de l’obra d’Alfred Tennyson, que al 1830 publicà The Kraken, un poema èpic que te reminiscències de l’antic Leviathan, un clàssic de la literatura judeo-cristiana.

El cert es que els incidents amb pops i calamars gegants s’han anat succeint al llarg de la història. I avui al programa Thalassa podrem en la seva programació dels millors de la temporada podrem veure l’episodi dedicat a “L’enigma del calamar gegant” en el qual ens situem al Cap Bustos, a la costa oriental d’Astúries, un dels paisatges preferits de Luis Laria, president de CEPESMA, associació conservacionista marina, que ha convertit l’estudi dels calamars gegants en un dels eixos de la seva feina els darrers anys últims nou anys. Luis Laria i els seu equip van recollir 32 exemplars més del calamar gegant, per a la col·lecció del Museo del Calamar Gigante que es guarda a Luarca, que és, de bon tros, la més important del món.

Kraken vs Giant Squid

També podeu veure el vídeo del programa “L’enimga del calamar gegant” als vídeos de TV3 a la Carta

Foto: Dibuix basat en un atac a un vaixell francès prop de les costes d’Angola a Saint Maló i que apareix a la seva obra Histoire Naturelle Générale et Particulière des Mollusques,

2 comentaris

  • I have learned a few important things via your post. I’d also like to convey that there may be a situation in which you will have a loan and do not need a cosigner such as a Federal government Student Support Loan. However, if you are getting a borrowing arrangement through a conventional financier then you need to be prepared to have a co-signer ready to assist you. The lenders will certainly base that decision using a few factors but the most significant will be your credit ratings. There are some loan merchants that will in addition look at your job history and choose based on that but in many instances it will depend on your ranking.

  • Hey there. I discovered your web site by means of Google even as searching for a comparable matter, your web site got here up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit later.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s