Els sacrificis animals amb els Ibers: a propòsit d’una visita a Castellet

El passat cap de setmana vam anar a fer una visita al Castell de Castellet, un emplaçament situat un poblet conegut com  Castellet i la Gornal (Alt Penedès), al sud de Barcelona i a pocs quilòmetres de Sitges i Vilanova i la Geltrú. Actualment seu de la Fundación Abertis, compta amb una història que es remunta a 2500 anys enrere amb els primers pobladors ibèrics de la tribu dels cossetans i que va mantenir una progressiva rellevància com a punt de vigilància de la Via Augusta durant l’Imperi Romà i com a castell medieval des del s. X fins el segle XV amb la saga dels Bertràn de Castellet viurà la seva època de màxim esplendor. A principis del XX amb la creació del Pantà de Foix i la conversió en parc natural viurà una nova època que culminarà amb la rehabilitació de la construcció.

Al final de la visita el guia ens va senyalar una tomba d’un gos atribuïda als pobles ibèrics de la zona com a ofrena ritual. Un tipus de sacrifici que els antics ibers feien en motiu de la fundació d’un poble, un matrimoni, naixement d’un nadó … Segons brollés amb mes o menys quantitat la sang vessada i el seu color fos de major o menor intensitat l’èxit de l’empresa seria mes o menys positiu. El cas es que els sacrificis animals en el món ibèric van ser una pràctica molt estesa d’acord amb els testimonis arqueològics que s’han pogut identificar i els estudis efectuats sobre el tema.

Així en els cultes i rituals dels ibers trobem urnes funeràries, que demostren una intensa penetració de cultes exteriors. Per als seus rituals, disposaven de vasos sagrats, algunes ofrenes es dipositaven en clots fets a terra, on es practicaven cultes domèstics i sacrificis sagnants amb elements comuns amb diferents pobles mediterranis. El culte mitològic amb figures com el Sol i el llop en la comunitat ilergeta en donen testimoni. La ceràmica amb pintures d’aus i llops, simbolitzant el bé i el mal, la vida i la mort son freqüents en els jaciments arqueològics ibers. Ana Cabrera, en la seva tesi que citem a sota sobre els rituals animals en els pobles ibèrics ens dona una metodologia de treball a considerar per futures investigacions i destaca el paper del culte als bòvids en context dels pobles meridionals de la península, en el que s’ha vingut a conèixer com a Periode Orientalitzant, vinculat a divinitats com Baal, Tanit i al culte a Heracles de vinculació grega (X Treball dels Bous Gerions), on la força i la fecunditat hi estan molt relacionades.

En el cas de sacrificis, trobem tant elements d’antropofàgia, que els autors clàssics citen en moltes ocasions (Heròdot, Plini, Estrabó,….), i està ben documentada des de l’època prehistòrica, i que pot ser de tipus guerrer , religiós o alimentari. Coetàniament es  practicaven en plena època històrica entre els egipcis, els grecs o els romans i entre molts pobles asiàtics Així es pensava que  menjant la carn de l’enemic, es podia adquirir el seu valor. El sacrifici es presenta sempre com quelcom necessari per l’expiació d’una culpa, i s’ofereix la mort d’una víctima com un instrument de transformació. En els sacrificis d’animals, cada cultura escollia els animals mes propers i els que tenien un significat particular per la comunitat.

En els sacrificis d’animals s’estableix una gradació en l’edat de mort de l’animal. Per exemple, els caprins son sacrificats en edat adulta mentre que els suids ho son en edat infantil i immadura. La mort d’un cabdill iber, era motiu de sacrifici d’animals i a vegades els seus servidors directes també morien sacrificats. Les figures votives (ex-vots), figuretes que els ibers, oferien als seus deus, representaven al propi oferent, presentat en variades actituds, mostrant el seu sexe, oferint fruites o petites víctimes. Per altra part, quan es tractava de representacions animals mostraven la vinculació que tenia el mort amb l’espècia representada.

El ritual del sacrifici fundacional, de tipus domèstic,  realitzat dins les habitacions dels poblats, consistia en l’enterrament de part de l’animal en els angles de les habitacions i sota el paviment (normalment el crani i les potes).

Pel que fa a les divinitats ibèriques vinculades amb el món animal trobem a deus de la fecunditat, les femenines relacionades amb Astart, Hathor o Shepesh, que fan pensar en una deessa mater ibera, de la fecunditat, la vida i la mort, associada a animals sagrats com el llop iber -que alguns anomenen “carnassier“-, el cavall , el bou o el cérvol i les aus solars. Altres animals mítics com el lleó o l’esfinx apotropaic, ens transporten cap el més enllà, junt amb figures de tipus monstruós.

El gos sacrificat a Castellet i que es conserva al Museu Arqueològic de Catalunya es una mostra mes de la potent relació que els pobles ibèrics van tenir amb el seu entorn natural i la multitud de facetes amb que van entendre la seva vinculació amb la naturalesa de l’Antiga Ibèria.

Per saber-ne mes:

A finals de l’any passat vam fer una exposició relacionada amb aquesta noticia: “Cavalls i Poder en el món ibèric” que recomanem revisitar per complementar la informació aquí recollida.  Podeu també consultar aquesta bibliografia:

Componentes ideológicos, mitológicos y religiosos en los sacrificios rituales equinos de investidura y confirmación real de los antiguos pueblos indoeuropeos / Manuel Alberro.- Polis: Revista de ideas y formas políticas de antigüedad clásica, ISSN 1130-0728, Nº 14, 2002 , págs. 7-50

Dipòsits faunístics no subsistencials a la Catalunya prehistòrica / Susanna Casellas.- Cota zero: revista d’arqueologia i ciència, Any: 1995 Núm.: 11.- pàgs: 89-93

Espais de culte i pràctiques rituals a la Catalunya protohistòrica / Joan Sanmartí Grego Árbol académico, Maria Carme Belarte Franco.- Quaderns de prehistòria i arqueologia de Castelló, ISSN 1137-0793, Nº. 18, 1997 , págs. 7-32

IBERS: ETNOS, CULTURA, LLENGUA I SEXUALITAT: PRIMERA PART. Els orígens ibers de la cultura dels Països Catalans continentals dins el context peninsular.El fet diferencial català des dels ibers / Frederic Santauelaria

IBERS: ETNOS, CULTURA, LLENGUA I SEXUALITAT: SEGONA PART . Els Ibers i la violència/ Frederic Santauelaria

Perros, gatos, ovejas y cerdos sacrificios de animales en Pintia / Verónica Alberto Barroso.- “Pintia”. Un “oppidum” en los confines orientales de la región vaccea: investigaciones arqueológicas vacceas, romanas y visigodas (1999-2003) / coord. por Carlos Sanz Mínguez, Javier Velasco Vázquez, 2003, ISBN 84-8448-216-2 , págs. 125-141

Los relieves del “domador de caballos” y su significación en el contexto religioso ibérico / María Cruz Marín Ceballos, Aurelio Padilla Monge.- Quaderns de prehistòria i arqueologia de Castelló, ISSN 1137-0793, Nº. 18, 1997 , págs. 461-494

El ritual del sacrificio de animales en la cultura ibérica : una perspectiva arqueológica / Ana Cabrera Díez ; dirigida por, Teresa Chapa Brunet.- Madrid: Universidad Complutense de Madrid, Servicio de Publicaciones, 2010.- Tesis de la Universidad Complutense de Madrid, Facultad de Geografía e Historia, Departamento de Prehistoria, leída el 24-05-2010.- ISBN: 978-84-693-8784-9

El rol del sacrificio del caballo en las estructuras míticas y religiosas de los pueblos indo-europeos relacionadas con el concepto dumeziliano tripartito de organización social / Manuel Alberro.-Habis, ISSN 0210-7694, Nº 35, 2004 , págs. 7-30

Los Iberos i los Lobos

11 comentaris

  • Thanks for your intriguing article. Other thing is that mesothelioma is generally due to the inhalation of fibers from asbestos, which is a extremely dangerous material. It truly is commonly viewed among personnel in the engineering industry that have long exposure to asbestos. It is caused by residing in asbestos insulated buildings for an extended time of time, Genetic makeup plays a crucial role, and some persons are more vulnerable to the risk compared to others.

  • One more thing I would like to state is that as an alternative to trying to accommodate all your online degree classes on days of the week that you finish work (since the majority people are fatigued when they get home), try to have most of your instructional classes on the weekends and only a few courses in weekdays, even if it means taking some time off your end of the week. This pays off because on the week-ends, you will be much more rested plus concentrated in school work. Thanks a lot for the different guidelines I have discovered from your weblog.

  • Great article. It is rather unfortunate that over the last years, the travel industry has already been able to to tackle terrorism, SARS, tsunamis, bird flu virus, swine flu, plus the first ever entire global recession. Through all this the industry has proven to be powerful, resilient plus dynamic, getting new strategies to deal with adversity. There are usually fresh challenges and the possiblility to which the industry must yet again adapt and respond.

  • Nice blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

  • Your website came up in my search and I am impressed by what you have published on this topic. I am currently expanding my inquiry and thus cannot contribute further, nevertheless, I have bookmarked your website and will be returning to keep up with any upcoming updates. Just love it and gives thanks for tolerating my comment.

  • Awesome. This really is a certain greater submit i’ve ever find. But simply how should you cope with most of the points that you have at the moment?

  • I have to confess that I sometimes get bored reading the whole thing but I feel you can add some value. Bravo !

  • I’ve just recently began a site, the information you present on this website has helpful to me tremendously. Thank you for all your effort & work.

  • I am often to running a blog and i actually appreciate your content. The article has really peaks my interest. I am going to bookmark your web site and preserve checking for brand new information.

  • Una agradable sorpresa la visita a Castellet. Sovint no som conscients dels tresors que tenim ben a prop. Un castell, un poble, un embassament, un entorn i una història dignes d’una visita-

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s