Arxius de l’Escola d’Agricultura de Barcelona en digital

Durant el mes de maig del 2011 s’han incorporat al “món digital” 4 títols de revistes de la Universitat Politècnica de Catalunya especialment interessants per la nostra audiència. Es tracta de la mateixa revista publicada en diferents èpoques i títols, coneguda com a Arxius de l’Escola d’Agricultura. Gràcies als ajuts de digitalització del 2010 es poden consultar tots els articles a text complet des de 1921 fins al 2002 mitjançant el repositori  RACO.

La història de la revista esta directament relacionada amb la història de l’Escola. L’any 1854, i per iniciativa del Marquès de Sentmenat, el Jardí Botànic es traslladà a una finca de la vila de Gràcia i s’hi va crear la Granja Model Experimental. La Diputació Provincial, així com l’Ajuntament de Barcelona, van participar en l’establiment d’aquesta granja i, a partir de llavors, la Diputació de Barcelona es va convertir en la institució responsable de l’ensenyament de l’agricultura a Catalunya.

El 1870 el Govern d’Espanya va cedir a la Diputació tots els drets i facultats per a la millor organització dels ensenyaments agropecuaris i de  1888 al 1911 es van anar succeint diverses experiències docents: “Escuela Oficial de Peritos Agrícolas”, “Escuela Libre de Peritos y Capataces Agrícolas” i “Escuela Provincial de Agricultura”.

L’any 1911 el President de la Diputació Provincial de Barcelona, amb Enric Prat de la Riba com a president, va promoure la creació de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona i l’onze de juliol d’aquell any es va aprovar el dictamen corresponent, éssent el  Sr. Manuel Raventós,  director alhora de l’Institut Català de Sant Isidre, el primer director de l’Escola. L’Escola es va instal.lar en un nou edifici de la fàbrica Batlló, que actualment es el recinte de l’Escola Industrial de Barcelona,  on disposava de 10 hectàrees de camps d’experimentació en els terrenys que l’envoltaven.

Els plans d’estudis de l’ESAB el 1912 es caracteritzaven per la seva modernitat, pel que fa a les necessitats reals de l’agricultura catalana, i per la seva eficiència en relació a l’elevada qualificació del professorat i a la programació temporal de les activitats formatives..

Els Arxius de l’Escola Superior d’Agricultura van ser publicats entre els anys 1920 i 1938 per l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona amb l’objectiu de recollir la tasca científica dels graus superior i elemental de temes agropecuaris de. Durant la Mancomunitat i la II República va arribar a er una revista capdavantera, imatge de la recerca agropecuària que es produïa al nostre país.

El 1941, acabada ja la Guerra Civil, es publica, en llengua castellana, el volum 1 de la revista Anales de la Escuela de Peritos Agrícolas y Superior de Agricultura y de los Servicios Técnicos de Agricultura . Mes endavant,  del 1946 al 1960 sota el títol Anales de la Escuela de Peritos Agrícolas y de Especialidades Agropecuarias y de los Servicios Técnicos de Agricultura

Larevista deixa de publicar-se durant 20 anys i a partir de 1980 torna a fer-ho en català sota el títol Arxius de l’Escola d’Agricultura de Barcelona . A partir del 1982 i fins el 2002 ja es publica sota el títol Arxius de l’Escola Superior d’Agricultura de Barcelona.

30 comentaris

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s