El Marwari: un cavall del Rajasthan

Els Marwari son una raça equina provinents de la regió del Rajasthan a la India (Asia).En concret hi ha una comunitat al nordest d’aquesta regió que es diu Marwari. Un lloc que ocupa bona part del desert del Thar. Etimològicament, el terme Marwari procedeix del sànscrit Maruwat, que ve a significar Regió de Mort. Un lloc que qualsevol viatger ha de conèixer.

Es creu que aquesta raça descendeix dels ponis indis turcomans creuats amb els cavalls àrabs. Durant l’epoca de l’expansió de l’Imperi Islàmic vers la India, el contacte entre ambdues civilitzacions es va produir sense cap dubte. La llegenda diu que un vaixell àrab amb set cavalls de la mateixa zona va arribar del districte de Kutch. Els equins es van portar al districte de Marwari, on es van utilitzar com a fundadors de la raça que pren els seu nom.

Val a dir que la India ja comptava amb una llarga tradició de culte al cavall que es posa de relleu en els Sahilotres vèdics i el rituals de sacrificis de cavalls indoeuropeus coneguts com Ashvamedha. Sobre aquest punt vegeu el post que vam dedicar als Cavalls en el món ibèric i la web corresponent de l’Exposició.

Els ponis, petits i resistents, però amb una estructura deficient, van trobar en el cavall àrab una millora de la seva aparença i físic, tot i mantenint la seva resistència originària. Possiblement de la barreja de la raça local d’origen mongol i l’àrab va donar lloc a l’actual Marwari.

Els Rathore, el clan de mandataris de Marwar i la seva cavalleria dels guerrers Rajput, van ser els tradicionals criadors dels Marwaris. Aquests van ser forçats a abandonar el seu Regne de Kanauj vers 1193, fugint cap al desert del Thar. Els Marwari van ser vitals en la seva supervivència i, durant tot el segle XII, van seguir un estricte procés de cria, molt selectiva. Al mateix temps es va produir una preservació molt acurada dels millors sementals, per a la seva pròpia utilització. Durant aquest temps, els cavalls van ser considerats éssers divins i hi va haver èpoques que només es permetia la seva munta a membres Rajput. Quan els mongols van conquerir el nord de l’Índia, a principis del segle XVI, van portar els seus cavalls Turkomans que, probablement, van ser usats com a complement per a la criança de la raça Marwari.

La lleialtat i valentia en la batalla eren característiques singulars d’aquesta raça. Així, a finals del segle XVI, els Rajput de Marwar, sota el lideratge de l’emperador mongol Akbar, van formar una cavalleria d’uns 50.000 exemplars. Durant la Primera Guerra Mundial, tres-cents anys després, els llancers marwaris, sota el comandament de Sir Pratap Singh, van ajudar a l’exèrcit britànic.

Amb la dominació britànica es va accelerar la caiguda de la raça Marwari. Els anglesos preferien altres races i, per això, van intentar eliminar tant el Marwari com el Kathiawari. Durant 1930 aquest cavall va patir un gran deteriorament, disminuint la seva natalitat i la seva qualitat, com a conseqüència de deficients pràctiques de cria. La independència Índia i la decadència de la munta de guerrers a cavall van reduir la necessitat de comptar amb cavalls Marwari. El 1950, molts nobles indis van perdre les seves terres i, per tant, la seva capacitat per criar animals. Per això, molts Marwaris es van vendre com cavalls de càrrega, alguns van ser castrats i altres van acabar assassinats. La raça va estar a la vora de l’extinció abans de la intervenció del Maharajá Umaid Singhji, a la primera meitat del segle XX, i de la continuació del seu treball per part del seu nét, el Maharajá Gaj Singh II. (Al costat manuscrit Shalihotra 1500 BC)

L’amazona britànica Francesca Kelly va fundar un grup anomenat Marwari Bloodlines amb l’objectiu de preservar i promocionar a aquest animal a tot el món. El 1999, Kelly i un soci indi, Raguvendra Singh Dundlod, descendent de la noblesa índia, van encapçalar un grup que va fundar la Indigenous Horse Society of India, de la qual forma part la Marwari Horse Society. Vegeu: Saving the Raja’s Horse: British horsewoman Francesca Kelly brings India’s fiery Marwari to the United States in hopes of reviving the breed /  by Jason Overdorf.- Smithsonian magazine, (June 2004)

(Al costat sacrifici ritual Asvamedha representat al Ramayana by Sahib Din, 1652)

La raça es va expandint i consolidant a tot el món. Els usos dels Marwari son fonamentalment la doma, el circ i, a vegades, al polo. Tenen una tendència natural a l’actuació. Així un grup conegut com els Natchni, son entrenats per “ballar” fent cabrioles i salts, tot i decorats amb tot tipus d’abillaments.

El 2009 va arribar a casa nostra: Can Riu, i sembla que ja es pot mantenir els seu estatus com a patrimoni de la humanitat.

Consulta article:

El divino Marwari.- Trofeo Caballo. N. 137 (Enero 2011).- p. 30-40 [lectura text linia] – Revista consultable: Biblioteques Universitàries Catalanes

Rajasthan, Marwari horses’ fair

4 comentaris

  • Retroenllaç: Sota la pista de Pedro, el darrer unicorn català ? « Quiro news

  • I do love the way you have presented this particular problem and it really does present us a lot of fodder for consideration. However, from what precisely I have seen, I only trust as the actual commentary stack on that people remain on issue and don’t embark upon a soap box of the news du jour. Anyway, thank you for this outstanding point and though I can not go along with the idea in totality, I value the perspective.

  • I agree with your El Marwari: un cavall del Rajasthan Quiro news, wonderful post.

  • I needed to create you the bit of word so as to give thanks over again over the magnificent methods you’ve provided above. It is certainly surprisingly open-handed of people like you to make openly precisely what numerous people might have offered for sale for an e-book to help with making some bucks for themselves, even more so considering the fact that you might well have tried it in case you desired. The guidelines likewise worked like the good way to fully grasp that most people have a similar keenness really like my personal own to see more and more when considering this issue. I know there are millions of more pleasurable situations up front for individuals who browse through your blog.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s