Royal Society, rep el Princep d’Asturies d’Humanitats 2011

La Royal Society, Uk acaba de rebre fa uns dies el Premio Principe de Asturias 2011 de Comunicación y Humanidades. Una distinció que valora els 350 anys d’història fomentant el treball i la divulgació científica.

El jurat ha destacat el “carácter multidisciplinar” d’una institució “en la que es posen de manifiest els vincles entre ciència, humanitats, societat i política”, i que te “entre els seus objetius prioritaris l’impuls de la recerca científica i la difusió del coneixement per benefici de la humanitat“.

El jurat ha destacat el “carácter multidisciplinar” de la institución, “en la que es posen de manifiest els vincles entre ciència, humanitats, societat i política”, i que te “entre els seus objetius prioritaris l’impuls de la recerca científica i la difusió del coneixement per benefici de la humanitat”.

Entre els seus membres mes rellevants, escollits amb caràcter vitalici i sota criteris d’excel • lència científica, figuren Isaac Newton, Charles Darwin, Benjamin Franklin, Albert Einstein o Stephen Hawking. En l’actualitat, compta amb més de 1.500 membres, entre ells 75 Premis Nobel, a més de cinc integrants de la família reial britànica, com la reina Isabel II. La Royal Society es regeix per un consell electe de 21 persones, residit actualment per Paul Nurse, Premi Nobel de Medicina.

La institució és, alhora, l’Acadèmia de Ciències de Regne Unit, societat científica i un organisme de finançament: atorga beques i subvenciona càtedres i el treball de científics, britànics i de l’estranger. A més, ve proporcionant assessorament científic als responsables polítics britànics des de 1664.

El 2009 va commemorar el seu 350 aniversari amb la posada en marxa d’un servei interactiu Trailblazing”, que permet l’accés a una selecció d’importants treballs científics publicats des de la seva fundació, entre ells la descripció el 1666 d’una transfusió de sang entre gossos, en una correspondència entre Richard Lower i Robert Boyle publicat a Philosophical Transactions [Tryals Proposed by Mr. Boyle to Dr. Lower, to be Made by Him, for the Improvement of Transfusing Blood out of One Live Animal into Another / R Boyle], l’estudi publicat Edward Jenner, pare de la vacunació, sobre la relació pares-fills dels Cucuts [Observations on the Natural History of the Cuckoo. By Mr. Edward Jenner. In a Letter to John Hunter](1788),i les grans troballes de fòssils a Yorkshire (1822) per citar-ne alguns. Documents de l’explorador James Cook i sobre quines van ser les condicions que en 1752 van conduir a Franklin a la invenció del parallamps son algunes de les curiositats que podeu visualitzar a través dels documents originals.

An early blood transfusion from lamb to man, ca 1705.[© Wellcome Library, London]

La Biblioteca de la Royal Society, amb més de 70.000 títols, alberga una de les col.leccions més destacats del món de publicacions científiques dels segles XVII i XVIII.

Font: La Royal Society, una de las sociedades científicas más antiguas, Príncipe de Asturias de Comunicación [EL PAÍS – 18/05/2011 ]

La Royal Society, Príncipe de Asturias de Comunicación por 350 años fomentando la ciencia [ÊFE]

One comment

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s