Projecte Humboldt: Biblioteca Digital d’expedicions científiques a les Canàries (XVIII i XIX)

Les expedicions científiques a les Illes Canàries durant els segles XVIII i XIX han estat el punt de mira de molts historiadors de la ciència. Al llarg dels segles XVIII i XIX el Arxipèlag Canari es va convertir en objecte de recerca d’expedicions europees que navegaven cap a Amèrica, Àfrica, el Pacífic o l’Índic, o bé arribaven a les Illes com a destinació exclusiva .

Per això s’ha forjat un projecte d’estudi i d’investigació cooperatiu. El Humboldt , amb l’ànim de contribuir a preservar i recuperar aquest patrimoni històric de la Comunitat Autònoma de Canàries  que conté gran part de les relacions històriques entre Europa i les Illes.

Fins a començaments del segle XVI, l’espai físic en què es movia la ment i l’imaginari de les cultures antiga i medieval era, a penes, una franja de terra limitada entre l’Índia i Hispania, Centre-europa i el desert del Sàhara. Durant aquests més de tres segles, la nostra cultura va passar d’entendre de manera estàtica i fixa l’ordre de la natura a una altra dinàmica i creadora, i l’autèntic motor d’aquesta transformació del coneixement podem trobar-lo en les expedicions científiques. El segle XVI va ser un període en què arriscats navegants es van esforçar per descobrir, gairebé a cegues, donada l’absència de mapes de navegació i instruments per determinar correctament la longitud, nous llocs. Els segles XVIII i XIX veuen com es porta a terme un treball sistemàtic per fixar, cartografiar i catalogar territoris i hàbitats descoberts fins a trobar els seus límits. S’acostuma a emfatitzar les aportacions de les grans expedicions científiques (Bougainville, Cook, La Pérouse, d’Entrecasteux, Labillardière, Baudin, Flinders, Kotzebue, Freycinet, Duperrey, Dumont d’Urville, Beechey, Fitzroy i Darwin …), no obstant això els milers d’expedicions de recorregut curt, que no tenen l’espectacularitat i el caràcter emblemàtic d’aquelles van ser, sovint, més productives. De fet, el descobriment i estudi de l’hàbitat històric, geogràfic i natural de les Illes Canàries es va deure no tant a les primeres com a les segones, encara que unes i altres confluïssin a arribar a l’arxipèlag amb més o menys temps i interès. La personalitat d’aquest grup d’illes en el marc de la gran història de l’exploració del món vi definit per dos caràcters molt pronunciats:

– La difusió d’una mitologia antiga i medieval que les identificava amb l’Atlàntida, les Hespèrides, els Camps Elisis o el Paradís perdut. Igual que la recerca del poble de les amazones va guiar els passos del naturalista francès La Condamine en la seva exploració de l’Amazònia, molts investigadors anaven fins a aquestes illes atrets pel sortilegi o la curiositat que el mite encara suscitava.

– La seva ubicació com a últim lloc per proveir en els llargs periples transoceànics, així com la seva relativa proximitat a Europa, que contrastava, alhora, amb la seva proximitat a Àfrica, la seva naturalesa plenament volcànica i el seu hàbitat natural tropical

La riquesa i varietat de la gran quantitat d’expedicions  van deixar empremta, habiliten una diversitat de focus acadèmics d’atenció:

* El meridià zero de l’illa de Hierro, la recerca de solucions al problema de la longitud, la posició correcta de les illes, la seva cartografia i càlcul exacte de l’alçada del Pic Teide a Tenerife.

 * La catalogació i descripció de la fauna i la flora de l’arxipèlag.

* La seva geologia volcànica en el moment de la fundació i primers desenvolupaments de la Geologia com a ciència.

 * El paper de la temperatura i el clima de determinades zones com un recurs de salut.

 * L’ús inicial de les Cañadas del Teide com observatori astronòmic privilegiat.

El Projecte Humboldt  proposa una biblioteca digital oberta sobre un aspecte nuclear a la Història de les Ciències: el paper que van jugar les expedicions científiques en el descobriment del món. L’objecte del mateix el constitueixen els textos centrals produïts per les expedicions europees que, al llarg dels segles XVIII i XIX, van prendre l’arxipèlag de les Canàries com a objecte de les seves investigacions. El nom del científic alemany Alexander von Humboldt (1769 – 1859) està íntimament lligat a aquesta tradició. El projecte va començar a l’abril de 2002 entre l’Institut Max Planck per a la Història de la Ciència (MPIWG) de Berlín i la Fundació Canària Orotava d’Història de la Ciència (FCOHC) de Tenerife. Combinar la investigació interdisciplinària i la divulgació rigorosa, a través de les noves tecnologies de la informació constitueixen objectius i nexes d’unió entre ambdues organitzacions.

Portada de llibre consultable a la Biblioteca Digital:

Histoire naturelle des îles Canaries: II, 2. Zoologie. Webb, Philip Barker et Berthelot, Sabin. 1836-50
Cedit per la seva digitalització pel Jardín de Aclimatación de La Orotava

One comment

  • Amb tot tambe9 ..exposa la doctrina cartesiana dels tres elements i diu que la descripcif3 daquest de la creacif3 del mf3n e9s admissible com a hipf2tesi Navarro 1998 …par pardplain qj i708li0.i-567sl360slmult1.owidctlpar spalpha spnum aauto djustright.in-567lin0itap0 s20lang1027langfe3082cgridlangnp1027langfenp3082 s22 El 1745 Piquer sens dubte un dels autors que me9s es van esfore7..ar per difondre la cie8ncia moderna a Vale8ncia va publicar en aquesta ciutat el primer volum de la seva i s22 Fedsica moderna racional y experimental s22 el segon no el va publicar mai un dels primers textos amb aquest ted..tol publicats a Espanya en castelle0. Lexpedicif3 al Virregnat del Perfa i lobra cientedfica s22 i s22 ..de Jordi Juan s22 ..par ..par .ab Cap a la mateixa e8poca 1744 en que8 Piquer publicava la seva i s22 Fedsica s22 el valencie0 Jordi Juan tornava d.quote una de les dues expedicions organitzades per lAcade8mia de Cie8ncies de Pared..s per a mesurar un arc de meridie0 terrestre i comprovar les diferents teories proposades sobre la figura de la Terra. El canonge de la Colb7legiata de Santa Anna Francesc Bell antic deixeble de Cerde0 i professor de Mateme0tiques de la Confere8ncia Fisicomateme0..tica Experimental s.quote encarregaria de la doce8ncia de les mateme0tiques a Cordelles d.quote acord amb Francesc Subire0s tot reunint els seus alumnes amb els seminaristes i els alumnes externs que desitgessin assistir a aquesta classe pfa..blica que Bell va impartir fins la seva mort l.quote any 1803.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s