L’art de la menescalia i els seus practicants a la Baixa Edat Mitjana (Carmel Ferragud)

És gratificant com les noves tecnologies van arribant a la recerca històrica i científica de casa nostra. I potser encara ho és més si els temes són d’història de la ciència i, a sobre, d’història de la veterinària.

El portal Sciència.cat que dirigeix Lluís Cifuentes Comamala del Centre de Documentació Ramon Llull a la Facultat de Filologia de la Universitat de Barcelona ha incorporat fa poc un nou text de divulgació publicat a la secció Temes. Es tracta de “L’art de la menescalia i els seus practicants a la Baixa Edat Mitjana“, de Carmel Ferragud.

Aquesta aportació del Carmel, que ja el vam citar fa uns mesos per la seva obra “La cura dels animals: menescals i menescalia a la València medieval” està composta per les següents parts: L’art de la menescalia i els seus practicants, La menescalia com a pràctica sanitària i la seua regulació, La menescalia més enllà dels menescals, Bibliografia, Recursos web, Notes al marge. Interessant alhora la seva discussió terminològica sobre els termes “menescal, albéitar, hipiatra, veterinari” ; i “menescalia / manescalia”.

La secció Temes, pensada per a l’alta divulgació, i que combina text, imatge i recursos a internet, està oberta a tothom que hi vulgui participar amb una aportació en la línia dels interessos de Sciència.cat. Per altra banda també trobareu una nova incorporació: “Les traduccions catalanes medievals dels Aforismes d’Hipòcrates” d’Antònia Carré. En recomanem la consulta.

Accés a aquest recurs:

Carmel Ferragud, “L’art de la menescalia i els seus practicants a la Baixa Edat Mitjana“, Sciència.cat . [il.lustració: Cavaller amb falcó i canilla. Jaume Ferrer II, Sant Julià, al Retaule de Sant Julià d’Aspa. Lleida, Museu de Lleida (mitjan s. XV).

One comment

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s