Els veterinaris USA: a la recerca del passat documental perdut …

La historia veterinària dels USA també esta cercant el seu passat perdut … Especialment pel que fa a la recuperació documental.

En efecte, Trenton Boyd, un dels bibliotecaris de l’àmbit veterinari mes destacats del moment, que treballa a la Zalk Veterinary Medical Library de la University of Missouri–Columbia ha preparat un article en el que es planteja com el temps ha fet que moltes antigues facultats de veterinària, associacions, catàlegs de productes, organismes oficials, anuncis publicitaris no hagin estat recollits i processats pels centres de documentació i biblioteques especialitzades. Al llarg d’aquest estudi s’han detectat moltes llacunes pel que fa a la història de l’educació dels veterinaris dels Estats Units d’Amèrica.

Durant l’última meitat del segle XIX i fins a mitjans del segle vint, quaranta-una facultats de veterinària dels USA, la majoria d’elles privades, van deixat d’existir. Avui en dia, només sobreviuen vint centres als Estats Units, amb la primera de les establertes el 1879. Divuit d’aquestes escoles s’havia establert el 1959. Durant el període comprès entre 1973 i 1998, es van construir mes de deu escoles de veterinària. Durant la dècada dels 70 del passat segle XX, James Herriot (James Alfred Wight) va crear un interès tan extraordinari en la medicina veterinària amb els seus llibres d’històries de veterinàris que molts estats es van veure obligats a crear centres d’ensenyament on s’impartissin estudis veterinaris. Ara, a diferència de la medicina o l’agricultura, camps en els que hi ha moltes més biblioteques, només hi ha un petit grup de biblioteques veterinària que puguin exercir la preservació de la història de la professió.

A més, cal tenir en compte que la bibliografia de la medicina veterinària, sobretot la dels Estats Units, és relativament nova i petita. I a nivell científic encara es trobava en desenvolupament durant la primera meitat del segle XX. Gran part de la història de la pràctica de la medicina veterinària als Estats Units es troba en el que es considera la literatura grisa: publicacions d’empresa, laboratoris … Les primeres revistes veterinàries de companyies especialitzades des del 1900 fins ben entrat el 1950 van tenir un paper rellevant en la difusió dels nous coneixements entre els professionals veterinaris.

L’autor es planteja el repte de promoure una sensibilització sobre el paper de recuperar la memòria històrica de les publicacions veterinàries nordamericanes i per aquest fi classifica el material susceptible de ser recuperat en sis categories de literatura grisa: publicacions de facultats de veterinària tancades, associacions veterinàries sense activitat, catàlegs de productes veterinaris no corrents, òrgans d’empreses farmacèutiques i laboratoris, publicacions de patents, i anuncis veterinaris.

Conseqüentment s’imposa un pla d’acció proactiu que permeti localitzar, documentar, preservar i difondre tota la documentació primària especialitzada en veterinària pel coneixement de les futures generacions. Els bibliotecaris i professionals de la informació i documentació i tenim molt a dir en aquest sentit. Des de la nostra associació estem en sintonia …

Podeu consultar l’article en línia:

The lost history of American veterinary medicine: the need for preservation / C. Trenton Boyd, MA, AHIP.- J Med Libr Assoc. – (2011 January).-  99(1): 8–14. [ doi: 10.3163/1536-5050.99.1.004]

 

Il.lustra el post un anunci sobre la importància de la veterinària a final de la IIa Guerra Mundial promoguda per Allied Laboratories i publicada a  Journal of the American Veterinary Medical Association el 1944 (febrer – 83 – n. 803), “What the Veterinary Profession Means to Mankind” (Quin paper te la professió veterinària per la Humanitat)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s