“Baldomero no será veterinario, será todo un ingeniero pecuario”: la reforma de la professió veterinaria espanyola a principis del XX

Amb aquesta frase irònica i crítica es despatxava l’autor per subratllar una de les pol.lémiques mes importants que va orientar la veterinaria de principis de segle. El canvi de nom de la professió. Un tema que cal emmarcar no obstant en un dels periodes mes convulsos i dinàmics que ha tingut la nostra història.

El regeneracionisme que sacseja la societat espanyola de principis de segle invita a molts sectors de la veterinaria del país a voler desvincular-se del paper tradicional que havia tingut la nostra disciplina i apostar per maneres i criteris mes científics que els que s’havien desenvolupant-se fins el moment.

Sectors reformistes van començar per portar a terme una important campanya de canvi de nom a través de la premsa però també de reconeixement professional i de competitivitat amb sectors colindants com les ingenyeries agràries que gaudien d’un prestigi socioprofessional mes gran del que tenien els veterinaris de finals de segle XIX. A nivell mes general es van impulsar la influència dels corrents positivistes i científics que promulgaven el poder il.limitat de la ciència com a garants en la ressolució dels problemes de la humanitat.

Tot plegat va donar preu a un recolçament insospitat fins llavors a la ciència experimental a la Espanya de principis de segle, com una eina mes de regeneració nacional.Un dels instruments que van afavorir majorment aquest impuls va ser la creació d’una xarxa de laboratoris que va permetre que per primer cop hi hagués una carrera professional íntegrament dedicada a la recerca nacional.

Alguns veterinaris van manifestar una voluntat explícita  per reformar la medicina animal tradicionalment entesa fins el moment considerant que les noves vies que apuntava la bacteriologia impulsada per Pasteur i Koch, i la medicina de laboratori constituien les vies mes adeqüades per una transformació científica de la ciència veterinària del moment.

Dos elements cal tenir alhora en compte davant aquest esperit regeneracionista de la veterinaria espanyola de principis de segle: a) La posició de la professió davant altres grups socioprofessionals considerats una “amenaça” a les pròpies competències i b) la davallada de la ramaderia equina arraconada progressivament pels vehicles a motor.

En aquest context, durant la primera meitat de segle, sorgeix un debat en la premsa especialitzada sobre la conveniència o no de canviar el nom de la professió de veterinaris a enginyers pecuaris. Des de les màximes figures de renom fins a estudiants de veterinària van participar en aquest debat: Cesáreo Sanz Egaña, José Fontela, José Barceló, Félix Gordón Ordàs … van dir la seva. Amb els inicis de la II República, amb el Plan Gordón, semblava que el canvi a les enginyeries pecuàries començava a prendre cos. Però la influència dels enginyers en sectors republicans van abortar aquesta nova enginyeria, descartant-se per part del Ministerio de Instrucción Pública. El canvi i reconeixement professional vindrien a posteriori. Una nova història que cal seguir analitzant. Animem al José Manuel Gutiérrez, membre de l’ACHV a continuar investigant i donar-nos llum nova sobre el tema ….

Podeu consultar l’article en línia (adaptació de la ponència “Que se cambie el nombre de veterinario por el de ingeniero pecuario: la campaña poer la reforma de la profesión” a XV Congreso Nacional y VI Iberoamericano de Historia de la Veterinaria (2009):

La campaña por la reforma de la profesión / Por José Manuel Gutiérrez García.- Información Veterinaria.- núm 8 (septiembre 2010).- p:22-25

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s