Falconeria: patrimoni immaterial de la humanitat

La UNESCO en la seva reunió a Nairobi del 16 de Novembre va declarar, entre d’altres fets històrico-culturals, la falconeria com a be immaterial de la humanitat. En el seu argumentari l’organització internacional exposa:

Aràbia Saudita, Bèlgica, Emirats Àrabs Units, Espanya, França, Mongòlia, Marroc, Qatar, Síria, República Txeca i República de Corea van proposar la falconeria com a patrimoni immaterial vivent. La falconeria és una activitat tradicional consistent a criar i ensinistrar falcons o altres aus rapaces per caçar preses en el seu entorn natural. Utilitzada en altres temps per procurar-se aliment, la falconeria ja no està vinculada avui fonamentalment a l’obtenció de medis de subsistència, sinó més aviat a l’esperit de companyerisme i intercanvi. La practiquen homes i dones de totes les edats, tant aficionats com professionals, al llarg d’itineraris i rutes de migració d’aus i altres animals principalment. El falconer manté una relació estreta amb els seus ocells i se sent unit a ells per un vincle espiritual, ja que és necessària una gran dedicació personal per criar, ensinistrar, temperar i llançar al vol els rapaços. L’art de la falconeria és una tradició cultural que es transmet de generació en generació mitjançant l’aprenentatge, la instrucció al si de la família o l’adquisició d’una formació en clubs. A Aràbia Saudita, els Emirats Àrabs Units, el Marroc, Mongòlia i Qatar, els falconers porten els seus fills al desert per ensenyar-los a servir-se dels ocells i establir una relació de confiança amb ells. Encara que els falconers són d’estrats socials molt diferents, comparteixen entre si valors, tradicions i pràctiques comunes, com els mètodes per ensinistrar i cuidar els ocells, el vincle afectiu amb ells i l’equipament utilitzat. L’art de la falconeria constitueix la base d’un patrimoni cultural més ampli i engloba tota una sèrie de costums relacionats amb indumentàries, modalitats d’alimentació, cançons, músiques, poesies i danses tradicionals, que són preservades per les comunitats i associacions, que practiquen l’esmentat art.

Font: La Lista Representativa del Patrimonio Cultural Inmaterial de la UNESCO se enriquece con 46 nuevos elementos

Falconry, a Living Human Heritage (UNESCO)

Cetrería, bien inmaterial de la Humanidad (Castilla y León TV)

Des d’aquí, volem felicitar a tots els falconers de Catalunya, Espanya i arreu del món per aquest reconeixement que segur que permet difondre i promoure molt mes l’art de la falconeria. Podeu consultar bibliografia sobre falconeria a les Biblioteques de la UAB i a la resta de Biblioteques Universitàries Catalanes.

One comment

  • I actually found your website through a link on a different blog, and have enjoyed reading several of your articles. Though Falconeria: patrimoni immaterial de la humanitat Quiro news has been my favoriteso far! I have added your rss and aim on coming back to see what you post about next.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s