Les aus del Museo del Prado

En motiu del dia de les aus del passat 1 d’Octubre, s’ha volgut honorar-lo amb una publicació singular sobre la pinacoteca espanyola que mostra un dels vessants del ric patrimoni artístic, científic i naturalista del Museo del Prado. Es tracta del món de les aus en la pintura, que ha portat a terme del biòleg i educador de SEO/BirdLife Joaquin Gómez Cano amb la col.laboració de Juan Varela i Gerardo Orellana, amb el patrocini de Red Electrica de España.

S’han analitzat mes de vuit mil pintures sobre les que s’estudia la relació existent entre l’home, la natura i l’art. Unes sis-centes obres tenen pintures amb aus representades a les seves teles, les quals pertanyen a cent-trenta-sis espècies. Unes dues-centes apareixen al llibre en que s’hi representen com a “vols congelats” els ocells com a protagonistes o personatges d’acompanyament a una escena pictòrica concreta, de forma casual o meditada.

Tot tipus d’aus, des de bernats pescaires fins falcons passant per àguiles, espàtules, caderneres o falcons han estat “congelats” en la representació que pintors com Rubens, El Bosco, Goya, Snyders o Jan Fyt han deixat testimoni de la seva empremta artística. En efecte, El Bosco i Rubens van aconseguir il.luminar el cel dels Països Baixos amb les representacions mes fidels que es conèixen; mentre que altres autors menys conegts com Franz Snyders o Martin de Vos van esdevenir autèntics especialistes de la representació ornitològica

Cal tenir en compte que un cop realitzat el procés de rastreig ha calgut considerar un detall de gran importància per entendre l’escassa naturalitat que mostren algunes figures amb colors i dimensions no pertinents ja que es basaven en làmines pintades per tercrs. Fins ben entrat el segle XIX els pintors no van tenir a la seva disposició imatges fotogràfiques que poguessin utilitzar com a model per representar el vol de qualsevol ocell.

Referència:

Las aves en el Museo del Prado / Joaquín Gómez Cano; Gerardo Orellana ; Juan Varela
Editorial: SEO/Birdlife y Red Eléctrica de España (2010).- 236 p.- ISBN: 978-84-937351-8-0

Sobres aquestes linies la tela titulada”L’Aire” de Martin de Vos

i a la portada “Concert d’aus” de Franz Snyders

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s