Revisant el passat congrés d’història de la veterinària 2010

Entre els dies 31 de setembre i 2 d’Octubre es va celebrar el XVI Congreso Nacional y VII Iberoamericano de Historia de la Veterinaria a la ciutat de Córdoba tal com us anunciàvem fa uns dies.

No haviem tingut ocasió de comentar-vos l’èxit d’aquest congrés tant per la qualitat de les comunicacions presentades com per l’assistència de públic jove que assegura el futur d’aquesta disciplina i la consolida en un bon punt de partida malgrat alguns “terratrèmols” per la seva docència inexistent en alguns centres universitaris espanyols. En una taula rodona es va parlar sobre el tema.

Els membres de l’ACHV van participar amb dues comunicacions i un poster. Les comuncacions a càrrec del nostre company Jose Manuel Gutiérrez i Joaquim Gratacós Prat:

Biografía de Jaume Gratacós / Gratacós Prat, Joaquim; Maria Gratacós Prat (recordeu que ens va deixar fa uns mesos el nostre benvolgut Jaume)

Revista “El Albéitar” (1853-1854): una visión alternativa y necesaria para la comprensión de la veterinaria./ Gutiérrez, J.M.

Quan tinguem les comunicacions completes ja farem el corresponent enllaç. I per altra banda el poster que vam confeccionar el Marti Pumarola Batlle i el Vicenç Allué Blanch amb el títol: “Mapas conceptuales y mentales en historia de la veterinaria: estudio de dos casos practicos”. Aquest poster que podeu consultar-lo en línia, amb un petit text explicatiu, es tractava de difondre les possibilitats que ens ofereix el programari dels mapes conceptuals i mentals, força abundants actualment, per tal de difondre la metodologia de l’aprenentatge actiu i la l’estructuració de coneixements de forma interactiva i flexible. De gran utilitat avui dia amb les noves metodologies d’ensenyament participatiu que ens facilita el context europeu amb el Procés de Bolònia. Si be cal tenir en compte que estem parlant d’uns mètodes recents sinó que tenen el seu origen amb Novak, Ausubel als 80’s i Buzan ja en els 90’s del passat segle XX.

Jean François Chary, president del Comité d’Animació i Coordinació de Veterinaria 2011, el programa creat per commemorar a nivell internacional el 250 aniversari dels estudis de Veterinària, va inaugurar l’activitat del congrés. També es va obrir una exposició de llibres de fons antic de la Biblioteca Maimonides de la UCO i una d’imatges amb orles dels estudis veterinaris de Córdoba des de 1895 a 1978. En les sessions del dissabte es va presentar alhora un documental sobre el “Legado cinematográfico de la Escuela de Veterinaria de Cordoba” recuperat per la Filmoteca de Andalucia.

La Biblioteca Universitaria de Cordoba compta amb un important llegat històric que es interessant revisar i estudiar. Podreu consultar les característiques del mateix en la presentació “Fondo hemerográfico andaluz de interés veterinario” en la Biblioteca Maimónides de la Universidad de Córdoba” que va fer el seu personal: document i ppt.

Finalment comentar-vos que la Asociación Española de  Historia de la Veterinaria (AEHV) juntament amb la Biblioteca de Córdoba ens ha distingit com a socis d’honor de l’associacióen reconocimiento de la interesante labor que vienen realizando al digitalizar antiguas revistas y textos de Albeitería y Veterinaria“. Els hi agraïm i ens motiva a seguir treballant en la recuperació del patrimoni documental veterinari.

4 comentaris

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s