Els lleons de l’Alhambra: restaurats i retrobats

Un dels conjunts escultòrics mes rellevants i reconeguts de l’art islàmic ibèric es sens dubte els 12 lleons que restaven fins fa poc al pati del seu nom a l’Alhambra de Granada. Des del 2006 es va emprendre un programa de restauració un cop detectat el progressiu deteriorament sofert per les escultures felines, en bona part degut al tacte indiscriminat que els turistes en feien en les seves visites. Un procés que afecta de forma  integral als diferents elements que composen el sistema hidràulic del pati, les piles del sol en les galeries, els canals, la tassa, el brollador i el cilindre de la base.

En els darrers tres anys s’ha utilitzat una tècnica laser per l’escannejat en tres dimensions de les figures. Amb aquesta tecnologia s’han pogut copsar tots els detalls geomètrics del conjunt escultòric, així com les esquerdes i pedaços incrustats sense haver de tocar els volums, i permetre una anàlisi precisa per abordar la seva restitució amb els patrons primigenis.

Els lleons, van ser construïts entre el 1362 i 1391, durant el regnat de Muhammed V, el  rei que passarà a la història per haver construït el conjunt escultòric mes bell de la història de l’art islàmic ornamental ibèric i alhora esdevenir el cant del cigne del poder nassarita al Regne de Granada. El palau també va ser conegut com el Riyad (jardi) degut als seus esplendorosos jardins que envoltaven les estàncies palatines.

Durant el procés de restauració s’ha pogut descobrir alguns trets diferencials entre les estàtues que configuren el conjunt dels 12 felins. En efecte, la talla, pes i perfil son diferents entre cada figura, per la qual cosa es pot pensar que van ser tallats per diferents artistes. Cada bloc de marbre va ser minuciosament escollit pels tallistes de manera que les vetes naturals de la pedra ressaltéssin les formes arrodonides de les figures, contrastant amb diferents pelatges, expressions de la boca, plecs marcats, nassos prominents i ulls ametllats.

En síntesi es pot determinar que hi ha tres tipus de lleons que es relacionen entre si. Un d’ells el catalogat amb el núm. 10 es però que mes detalls presenta amb unes petjades en forma de llàgrima i bigotis arrissats a la cara. Les cues dels llegons també so de talla diferent, mentre que les orelles no han pogut ser sotmeses a un estudi comparatiu degut a que en el segle XVII les figures van ser sotmeses a una restauració per part d’Alonso de Mena, que les va tallar –quina ocurrència- i les va substituir per unes altres, per la qual cosa sols tres presenten vestigis originals.

Ara els lleons es poden veure en una exposició “Leones, la restauración de un símbolo” que restarà oberta fins el 9 de gener 2011. El visitant podrà contemplar les escultures  -que continuaran sent tractades pels tècnics- juntament amb recreacions virtuals ubicades a les capelles que rodegen la Cripta del Palació de Carlos V. En un recorregut circular, amb un aforament màxim de 60 persones, els visitants podran accedir a 5 espais temàtics diferenciats: Lleons d’aigua: registre gràfic de la transformació de la font (1668-1976); El lleó restaurat; Desmuntatge i trasllat dels lleons; Procés de restauració i Poema de la Font dels lleons, escrit per Ibn Zamrak, i traduït de l’àrab pel professor de Filologia Arab Jose Miguel Puerta Vilchez. Un cop finalitzada es traslladaran les figures al famós Pati mantenint la simbologia que ha fet famós aquest conjunt per tot el món.

A part del procés restaurador, encara cal acabar un estudi sobre el valor artístic dels lleons dins les cultures musulmana i cristiana en que es valoraran la iconografia de l’animal en orient i occident, ja que ha estat una forma representativa molt utilitzada i representada en ambdues tradicions culturals.

Inauguuració de l’Exposició Leones, la restauración de un símbolo

Exposició: ‘Leones, la restauración de un símbolo’

Lloc: Cripta del Palacio de Carlos V

Dates: Del 29 de juliol del 2010 al 9 de gener de 2011

Visita dins del circuit dels Palaus Nassarites:
Dilluns a diumege
29 juliol – 14 octubre: 8:30 a 20:00 h.
15 octubre – 9 gener: 8:30 a 18:00 h.

Visita especial a exposició:
Divendres i Dissabte
29 juliol – 14 octubre: 20:00 a 22:00 h.
15 octubre – 9 gener: 17:30 a 20:00 h.

Visites guiades gratuites:
Divendres i dissabte
29 juliol – 14 octubre: 20:00, 20:45 y 21:15 h
15 octubre – 9 gener: 17:30, 18:15 y 19:00 h.
Punt de trobada: front entrada a Palacios Nazaríes
Durada: 30 minuts
Informació i reserva de places: Oficina del Corral del Carbón / 958 57 51 26

Fonts utilitzades

El Palacio de los Leones de la Alhambra: ¿Madrasa, zāwiya y tumba de Muhhammad V? Estudio para un debate / Juan Carlos Ruiz Souza,. Al-Qanṭara, Vol 22, No 1 (2001):77-120

Imagen fotográfica y transformación de un espacio monumental: el Patio de los Arrayanes de La Alhambra / Carlos Sánchez Gómez.- Papeles del partal • núm. 3 • noviembre • 2006

Exponen los leones de la Alhambra tras 3 años de restauración (Sociedad Estatal para la Acccion Cultural Exterior)

La restauración de los leones de la Alhambra revela que son distintos entre sí (Alhambradegranada.org)

Los doce Leones de la Alhambra regresan a los Palacios Nazaríes (Europa Press)

Unas 130.000 visitas a los nuevos leones de la Alhambra (Europa Press)

Los doce Leones de la Alhambra vuelven a los Palacios Nazaríes tras tres años de restauración (Lainformacion.com)

Leones de la Alhambra en 3D (El Pais  / PatronatoAlhambra)

La restauraci’on de los leones de la Alhambra revela qeu son distintos y pudieren ser tallados por varios autores (Guiasdegranada)

Los leones se hacen un ‘lifting’ en la Alhambra (Publico)

Iconografia del lleo:

El leon como simbolo pintado (El Corte Inglés – Zaragoza, 1981-2006)

La escultura románica hispana y la lucha contra el Islam (mediados del siglo XI a mediados del siglo XIII) / tesi Ines Monteira Arias.

Leon (UCM)

3 comentaris

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s