FMR, “la mes bella revista del món” en llibreries d’ocasió

Eren altres temps, l’any 1982 quan l’editor italià Franco Maria Rizzi començava a publicar una de les millors revistes d’art a nivell mundial. Tant pels continguts atípics com per l’elegància del format i qualitat  de les seves imatges i paper utilitzat. Al llarg dels anys va lograr aplegar uns 120.000 subscriptors i a partir del 1989 endagaria la seva versió en castellà, francès i anglès. El propi Franco la definia com “un símbolo del espíritu cosmopolita” y concebida, sin falsa modestia, como “piezas para coleccionar en los museos”. Importants signatures van segellar els seus continguts com:  Italo Calvino, Milan Kundera, Umberto Eco, Fernando Marías, Joseph Koerner i Antonio Bonet Correa, entre d’altres…Entre el seus objectius volia donar a conèixer obres, autors, detalls i aspectes de la història de l’art poc coneguts, inèdits o vistos des d’una nova perspectiva amb la finalitat de contribuir  a la història de la cultura a través de la bellesa i les emocions.Amb el temps va ser considerada objecte de culte entre les èlits culturals i artístiques de tot el món. Franco volia ser l’editor de la millor revista d’art europeu i a través dels seu pensament projectava el futur d’una Rússia unida a Europa. Finals dels 80 …

El 2007 es celebrava el 25 aniversari de la seva publicació i aprofitava per inaugurar una seu estable a València, la “Casa Azul” on es podrien comprar els seus llibres i formalitzar la seva subscripció. En aquell moment va arribar a distribuir-se a 116 països amb una tirada de 200.000 exemplars.

Ara, a principis del 2010 els temps han canviat. Les elits tradicionals han deixat el seu paper de lideratge. Marilena Ferrari, va comprar a l’antic editor la seva publicació i en una entrevista a ABC a l’Octubre de 2009, expressava que creia en la democratització de l’art i apostava per internet com a eina per difondre la cultura actual. En la seva web podem veure el projecte de digitalització de l’arxiu de FMR. Però ja no serà el mateix. Com la va qualificar Jackie Kennedy «la mes bella de mon», o «La perla negra», como la batejà Fellini, només la trobarem a la xarxa de forma gratuïta després de 27 anys de publicació. Els motius son aquests: «La revista ha llegado a su fin, ha hecho ya su historia. Hoy no tiene sentido editar una revista elitista, con la fuerte caída de la publicidad. Hasta «Playboy» ha cerrado. Ya no se vende ni con mujeres desnudas en portada». Tota una proclama dels temps que ens ha tocat viure.

Alguns ens sentim una mica orfes, com Eduardo Medinaveitia, que en el gratuït 20 minutos explica com aquest títol el va obrir un mon impressionant sobre l’art i la cultura, des de l’escultor Canova, els prerafaelites anglesos, el tipògraf Bodoni, els còdexs medievals …. Nosaltres no la vam arribar a conèixer en profunditat perquè el seu cost era prohibitiu. Ara, tot passejant per Barcelona, i entrant en una llibreria de “stocks” com Happy Books he pogut veure amb sorpresa i alegria com podia adquirir alguns exemplars a preus raonables com 26 € (tres números) el format gran i els petits a un cost mes reduït.

Perquè incloim aquesta noticia en aquest blog sobre la història i art dels animals i la veterinària ?. Doncs perquè hi ha alguns articles que mereixen especialment la pena des de la nostra perspectiva. El número 1, en la secció de “Wunderkammer” trobarem un article sobre “La Sala de los animales en el Vaticano” en el que Danilo Mainardi ens evoca la història del que s’ha anomenat “Zoològic de Pedra”, oficialment la Sala dels animals del Museu Pio Clementí: escultures extretes a les excavacions del pontificats de Climent XIV i Pius VI que mes tard van ser restaurades i completades per artistes dels segles XVII i XVIII, com Francesco Antonio Franzoni . El  num 8 amb el títol “El Taccuino de Giovannino de’ Grassi“. Amb textos de Maria Grazia Recanati ens descriu una raresa documental del segle XIV dibuixada per un dels representants mes singulars del gòtic lombard tardà, Giovannino va ser també un dels miniaturistes als quals se li atribueix les miniatures del Tacuinum de Paris (vegeu el nostre post sobre els Tacuinum Sanitatis) efectuat a la cort dels Visconti entre el 1390 i 1405. Actualment es conserva a la Biblioteca Civica Angelo Mai de Bergamo amb estudis de Museu Zoologic della Specola (Historia Naturale de la Unviersità Firenze). Finalment en el num 10 trobem un article sobre “Los mosaicos de la Casa del Fauno” de Pompeia. Amb text de Fausto Zevi podem admirar les famoses “Marines de Peixos” , “Geni Baccus alat a lloms d’un tigre”, “Gat caçant ocell”, “Escenes nilòtiques” totes sobre el (100 aC) en que surten a la llum de les millors escenes de la vida qüotidiana i de la natura de l’antiguetat clàssica.

I així podriem seguir amb altres exemples. Una ocasió que recomanem no us deixem perdre ja que estem segurs que properament podreu veure aquests exemplars en diferents punts de venda i que tenir-los, llegir-los i admirar-los son un autèntic luxe per amants de l’art i la cultura.

Podeu consultar els sumaris dels seus 34 números en edició espanyola a Dialnet. A les biblioteques universitàries catalanes la podeu trobar en les seves diferents edicions.Un exemplar de mostra el podeu baixar en pdf.

Fonts consultades:

FMR: Otra revista que cierra / Eduardo Madinaveitia (20 minutos -10/01/10)

Después de 27 años, la mítica revista FMR dejará de editarse en papel en 2010 / Natividad Pulido (edicio orig) (ABC 23/10/2009)

La revista FMR renueva su imagen en su 25º aniversario (Acceso 19/03/2007)

FMR apuesta por Valencia (Acceso 04/07/2007)

‘FMR’, la revista de arte más bella del mundo, en español / LP (El Pais 14/12/1989)

Archivio Rivista FMR

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s