Anatomy of Domestic Animals / Sisson. Septimus (1914): un clàssic digitalitzat per IA

Fa poc que ens han informat que s’havia digitaltizat l’obra de Sisson-Grossman “Anatomy of Domestic Animals” 2nd. Ed. (1914). Es una de tantes accions portades a terme per una entitat que porta a terme una gran tasca: promoure la conservació, difusió i accessibilitat de documents històrics a través de la digitaltizació. Es Internet Archive .

Una entitat sense ànim de lucre que va fundar el que avui es coneix com Internet Archive. El seu objectiu principal es oferir als investigadors, historiadors, estudiants, persones amb minusvalies, i públic en general col.leccions històriques en format digital. Va ser fundada el 1996 a San Francisco i ha anat evolucionant gràcies a les donacions principals de Alexa Internet entre d’altres institucions. Avui en dia Internet Archive inclou tot tipus de formats textos, audio, imatges mòvils , software així com pàgines web arxivades, proporcionant serveis de lectura adaptada per cecs i altres persones amb problemes psicomotrius.

Entre els projectes d’Internet Library hi ha l’Open Library (Biblioteca Virtual de tot llibres imprès fins el moment amb possibilitat de consultar-lo en línia si existeix aquesta versió), Wayback Machine (arxiu de totes les webs generades a partir de 1996 amb mes de 2 petabytes de dades). Hi ha diferents sub-col.leccions, totes força rellevants que ajuden a organitzar millor si cap aquesta ingent documentació electrònica: American LibrariesRSS (1,295,488 items); Canadian LibrariesRSS (276,664 items); Universal LibraryRSS (106,427 items); Community TextsRSS (67,701 items);  Project GutenbergRSS (20,369 items); Children’s LibraryRSS (3,307 items); Biodiversity Heritage LibraryRSS (43,570 items); Additional CollectionsRSS (61,578 items); Columbia International UniversityRSS. Totes amb canal RSS que permeten conèixer quines son les darreres novetats en tot moment.

El programa de gestió compta amb un potent cercador que permet cercar pels diferents camps en que esta estructurada la base de dades. Per exemple, si busquem “veterinary” com a paraula clau i com a material “texts” obtindrem 2414 resultats que podrem ordenar segons diferents criteris: nombre de revisions, vegades que s’ha descarregat el document, data de publicació, data en que s’ha afegit al portal. També podreu delimitar els resultats per autor, origen del document ….

Els resultats obtinguts son reveladors. Entre el mes valorat trobem l’obra: Dressage méthodique du cheval de selle d’aprés les derniers enseignements (1891); Kennel secrets : how to breed, exhibit, and mannage dogs (1904). El que mes descàrregues ha obtingut tenim l’obra: Manual of veterinary microbiology (1894) / Mosselman, Gustave; Lienaux, E (12747); seguida a distància per altres com Essentials of physiology for veterinary students (1908) amb (5170).

Les possibilitats son infinites. Podeu també contribuir amb fons personals a adherint-vos a la seva organització.

2 comentaris

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s