El Reial Col.legi de Cirurgia de Barcelona o els coneixements i pràctica mèdica a la Catalunya del XVIII: un article de Núria Pérez

Nuria Pérez-Pérez es membre del CEHIC i recentment va defensar la seva tesi doctoral sota la direcció del Dr. Alvar Martinez Vidal amb el titol: “Anatomia, química i física experimental al Reial Col·legi de Cirurgia de Barcelona (1760-1808)“. Ara acaba de publicar un estudi sobre l’activitat del Reial Col.legi de Cirurgia de Barcelona (1760-1843). Institució creada després del Colegio de Cadís, dins el context de les acadèmies científiques que sorgeixen en la il.lustració i de la clausura de les universitats catalanes poc temps abans amb l’excepció de la de Cervera. Aquest Col.legi juntament amb la universitat cerverina eren les úniques institucions on es podia portar a terme els estudis mèdics a Catalunya, mantenint ambdues una estreta relació, especialment pel que fa la pràctica anatòmica.

Entre els cirurgians destacats del moment cal significar a Antoni de Gimbernat. Instruït al Col.legi de Cadis, va ser nomenat professor d’Anatomia del Col.legi de Cirurgia de Barcelona i nomenat cirurgià reial del rei Carles IV. Es va traslladar a Madrid des d’on va promoure la qualitat dels col.legis de cirurgia a tot Espanya. L’aprenentatge de l’estructura del cos humà realitzant disseccions pràctiques va ser un element cabdal en l’educació mèdica del moment. Gimbernat va afavorir l’estudi de les ciències naturals, nova química de Lavoisier i la física experimental en les programes acadèmics de cirurgia.

Les fonts bàsiques per entendre el paper de Gimbernat en la seva època han estat els arxius pertanyents a les denominades “Juntas Literarias” conservades a la Biblioteca de la UB. Les “Juntas” van actuar com a acadèmies de difusió científica i estudi docent durant tot el segle XVIII i actuares com a motor de progrés i extensió dels coneixements mèdics, no només dins el marc purament docent de la cirurgia, sinó en un ampli ventall de coneixements a la pràctica mèdica. El desenvolupament de la cirurgia moderna va venir determinada per un increment en la demanda de personal sanitari per tal d’atendre els soldats dispersos en els diferents fronts oberts arreu d’Europa. Els Reials Col•legis de Cirurgia van ser les institucions sanitàries de la Il•lustració més importants que va impulsar la monarquia borbònica espanyola.

L’estudi de la documentació posa de manifest com la química i la física experimental estaven força presents a les dissertacions del col•legi barceloní, per explicar entre d’altres com la relació entre l’ésser humà i les malalties podien arribar a explicar-se amb el desenvolupament de les noves ciències experimentals. En efecte las química i la física experimental van ser considerades eines cabdals per entendre els processos mal entesos de les patologies i la salut del cos humà i en el context mèdic i quirúrgic. Així dons es possible veure el paper que van jugar els documents conservats en l’acceptació i aplicació de les nous coneixements en les ciències de la salut. Es destaca com, per exemple, l’estudi dels aires, la química pneumàtica, travessa les fronteres de la química, la física i la medicina. Alhora es possible comprovar com es generaren moltes controvèrsies en diferents fronts oberts en les noves tècniques i descobriments: introducció de la vacuna a Espanya, els tumors, el galvanisme, la sífilis …

Les Juntas, actuaren d’aquesta manera com a eines de comunicació i transmissió del coneixement científic adreçades als alumnes i també a audiències més generals. Una activitat divulgativa que cal entendre-la tant com a fòrum de legitimació professional, com d’actualització i d’intercanvi de sabers davant d’experts professionals de la cirurgia i la medicina a la Catalunya de la Il•lustració.

Consulteu l’article en línia a (accessible a través de les xarxes de les universitats catalanes: UB, UAB, UPC, UPF, UdG, UdL, URV, UOC, BC, UJI, UIB, UIC :

Medicine and Science in a New Medical-surgical Context: The Royal College of Surgery of Barcelona (1760–1843) / by Núria Pérez-Pérez.- in Medicine Studies, Volume 2, Number 1 (June, 2010).- Pages: 1-93.- [Special issue on: Dissecting anatomy – historical, cultural and ethical perspectives on teaching and research / Edited by: Alan Peterson and Rainer Broemer]

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s