El Tesoro Mexicano: primer tractat naturalista sobre fauna, flora i minerals del Nou Món

Amb ocasió de la celebració del Bicentenari de la independència dels països Llatinoamericans, del que ja havíem donat compte anteriorment, l’Instituto Italiano de Cultura de Madrid obre una exposició sobre el conegut “Tesoro Mexicano”, el primer tractat naturalista sobre fauna, flora i minerals del “Nou Món” imprès per l’Accademia Nazionale dei Lincei el 1651 després d’haver passat per diversos avatars amb la missió científica portada a terme a Mèxic pel metge de Felip II, Francisco Hernández de Toledo entre 1570-1576.

El complex procés editorial de l’obra comença amb les relationes (1570-1576) que Francisco Hernández va escriure durant la seva missió científica. Es tractava d’un corpus de materials de diversa naturalesa: llibres sobre plantes, animals i pedres; volums d’il•lustracions, unes 4.000 i plantes seques dipositat pel monarca en la Biblioteca del Escorial i tristament desapareguts en 1671 a causa d’un incendi que va afectar al seu edifici. L’abundància d’aquest material precisava una atenta ordenació i edició, una feina que no va poder realitzar Hernández, la qual cosa va impedir la seva publicació immediata. Uns anys més tard, en 1580, el rei ordena a Nardo Antonio Recchi la seva organització i ordenació. D’aquesta revisió va sorgir una recopilació que tampoc va ser publicada i que va heretar el bibliòfil Marco Antonio Petillo, nebot de Recchi.

Finalment va ser publicat per l’Acadèmia dels Linceans, fundada en 1603 per Federico Cesi, juntament amb Johannes van Heeck, Francesco Stelluti i Anastasio de Filiis. La seva denominació deriva del linx, animal posseïdor d’una magnífica agudesa visual i que es va convertir així en el símbol de l’observació directa de la naturalesa en les seves diferents manifestacions i que figura present en la portada de l’obra (v. cantó inferior esquerra). Pocs anys més tard la institució es dissoldria, però tant sols uns anys després va tornaria a constituir-se i enfortir-se, sobretot gràcies a l’adscripció de Galileu Galilei en el  1611. Van editar diverses obres però el projecte editorial més ambiciós, impulsat per Cesi, va ser el “Tresor” mexicà d’Hernández.

Hi trobareu exposada l’edició “princeps” d’aquesta obra, així com manuscrits i impressos, plantes, animals dissecats i minerals del territori mexicà esmentats en el “Tesoro …”

Informació extreta de “Folio Complutense: Noticias de la Biblioteca Histórica de la UCM”: El Tesoro mexicano de Francisco Hernández y la Accademia Nazionale dei Lincei: exposición en el Istituto Italiano di Cultura de Madrid / Aurora Díez Baños – (1 de Junio de 2010)

Podeu consultar l’obra en format digital:

Rerum medicarum Nouae Hispaniae thesaurus seu Plantarum animalium mineralium mexicanorum historia / Francisco Hernández, Johannes Terentius, Johann Faber, Fabio Colonna, Federico Cesi, Johann Friedrich Greuter.- Editor   Nardo Antonio Recchi ex typographeio Vitalis Mascardi, 1651.- 1040 pàgines.- Original conservat a la Universidad Complutense de Madrid .- (Digitalitzat el 17 Ag. 2007)

Bibliografia complementària:

El Códice Pomar (ca. 1590), el interés de Felipe II por la historia natural y la expedición Hernández a América / José María López Piñero.-  .- València : Instituto de Estudios Documentales e Históricos sobre la Ciencia. Universidad de Valencia : CSIC, 1991.- 128 p. : il.; 21 cm,. Cuadernos valencianos de historia de la medicina y de la ciencia ; 37. Serie A, Monografías.-ISBN:     8437008220.- (Biblioteques Universitàries Catalanes)

La influencia de Francisco Hernández, 1515-1587, en la constitución de la botánica y la materia médica modernas / José María López Piñero, José Pardo Tomás.- Valencia : Instituto de Estudios Documentales e Históricos sobre la Ciencia Universitat ; [Madrid] : CSIC, 1996.- 260 p.; 21 cm.- Col·lecció Cuadernos valencianos de historia de la medicina y de la ciencia ; 51. Serie A (monografías).- ISBN: 8437026903.- (Biblioteques Universitàries Catalanes)

El tesoro natural de América : colonialismo y ciencia en el siglo XVI : Oviedo, Monardes, Hernández / José Pardo Tomás ; prólogo de José María López Piñero.-Tres Cantos : Nivola, 2002.- 183 p. : il.; 23 cm.-Col·lecció Novatores (Nivola) ; 7.- ISBN:8495599309 (Nivola) 8445122142 (Comunidad de Madrid).-(Biblioteques Universitàries Catalanes)

Un Lugar para la ciencia : escenarios de práctica científica en la sociedad hispana del siglo XVI / José Pardo Tomás
.- La Orotava, Tenerife : Fundación Canaria Orotava de Historia de la Ciencia, 2006.- 112 p.; 24 cm.- Col·lecció Materiales de historia de la ciencia ; 11.- ISBN: 8460975800.-(Biblioteques Universitàries Catalanes)

El Doctor Francisco Hernández y la primera expedición científica en América / Germán Somolinos D’Ardois
.-México : Secretaría de Educación Pública, 1971.- 156 p. : il.; 17 cm.- Col·lecció SepSetentas ; 7.- Nota Títol a la coberta: La primera expedición científica en América.-(Biblioteques Universitàries Catalanes)

La Doctrina farmacéutica del renacimiento en la obra de Francisco Hernández, c. 1515-1587 / M. C. Sánchez Téllez, F. Guerra, J. L. Valverde.- Granada : Universidad de Granada, DL 1981.- 140 p., [7] p. de làm.-Col·lecció Estudios del Departamento de Historia de la Farmacia y Legislación Farmacéutica (Universidad de Granada) ; 6.-(Biblioteques Universitàries Catalanes)

Vida y obra de Francisco Hernández / Germán Somolinos d’Ardois. precedida de España y Nueva España en la época de Felipe II / por José Miranda.- México : Universidad Nacional de México, 1960.- 486 p. : il.-Col·lecció Obras completas ; 1.-(Biblioteques Universitàries Catalanes)

De materia medica novae hispaniae libri quatuor = Cuatro libros sobre la materia médica de Nueva España : el Manuscrito de Recchi / Raquel Álvarez Peláez, Florentino Fernández González.- Aranjuez : Doce Calles ; Valladolid : Junta de Castilla y León. Consejería de Educación y Cultura, DL 1997.- 2 v. (982 p.) : il. (algunes col.); 25 cm
Col·lecció Theatrum naturae. Textos clásicos.- Idioma:    Text en castellà i llatí.- ISBN: 8489796335 (o.c. : cart.).-.-(Biblioteques Universitàries Catalanes)

L’exposició la podreu visitar des del 27 de maig fins el 26 de juny de 2010 amb horari de 10 a 18 hores, de dilluns a divendres.Instituto Italiano de Cultura –  C/ Mayor, 86. Madrid. Festius tancat. Entrada  lliure.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s