El laboratori mèdic veterinari en el tombant del segle XX a Espanya: article de Jose Manuel Gutiérrez

José Manuel Gutiérrez, membre de l’ACHV, segueix la seva activitat investigadora, fruit de la qual ha estat un article presentat i acceptat a la rellevant revista d’història de la medicina “Dynamis”. Amb el títol “Laboratory medicine and the identity change of veterinary medicine in Spain at the turn of the twentieth centuryJosé Manuel analitza l’impacte de medicina de laboratori en la medicina veterinària de la Espanya en el tombant del segle XX.

Un tema del qual considerem es el millor especialista en l’actualitat pels seus abundants estudis, el considera des d’una perspectiva que posa el laboratori en el centre d’una estratègia per introduir l’ideal de progrés en la medicina veterinària en un moment especialment sensible de la seva història. En el context advers creat per la substitució dels cavalls -els receptors principals de cura veterinària- per vehicles automòbils, es donava una preocupació creixent en que calia reinventar la professió. L’arribada de la medicina veterinària experimental, especialment l’àrea connectada amb laboratoris bacteriològics, obria la porta a explorar nous enfocaments pel futur i es convertiria en una de les bases per a la modernització de la disciplina.

El nou professional apareixia per assolir aquest objectiu, el «laboratori científic veterinari», el coneixement del qual es basaria en l’experimentació i que dominaria tècniques altament especialitzades. Aquesta visió d’una professió a la recerca de prestigi portaria l’aparició de conflictes d’interessos entre diferents professions d’assistència sanitària i emfatitzaria la importància de patrons de co.mportament que conduirien a la identificació d’aquests nou cirurgians veterinaris amb l’èlit de la societat

L’article esta estructurat en diferents seccions: 1.—Veterinary medicine: A discipline forced to reinvent itself. 2.—The role of veterinary medicine in public health in Spain: A conflict of professional interests. 3.—The laboratory and the reinvention of veterinary medicine in the cognitive order. 4.—The laboratory and the reinvention of veterinary medicine in the social order. 5.—Conclusions

El podreu consultar en el número 30 (2010) d’aquesta revista entre les pàgines 230-260. Una publicació que es rep a les biblioteques universitàries catalanes i també en digital amb un període d’embargament.