Biodiversitat: complexitat i evolució conceptual

Estem en l’Any Internacional de la Biodiversitat (2010), hem passat la Setmana de la Diversitat Biològica (21-30/05), Dia Mundial de la Biodiversitat (22/05) o el Dia Mundial del Medi Ambient (5/06). Tot el que soni a medi i a bio està en permanent actualitat i es notícia

La Biodiversitat i em medi ambient en general, son temes que preocupen a la majoria d el població actual ja que ens estem jugant el nostre futur com a espècie dins el planeta terra … Pero el terme com a tal ja s’ha forjat tal com el coneixem actualment en la dècada dels 90 on el concepte s’ha convertit: “… un paradigma del que tenim i estem perdent, el símbol del món en què la nostra cultura i concepció de l’univers ha evolucionat, món que està a punt de canviar de manera irreversible … i que pot eventualment destruir la base de l’existència humana”… Un terme que el trobem avui dia tractat de forma sintètica i que “inclou per igual enfocaments de la taxonomia, l’ecologia i la biogeografia, implicant …. la finalitat pràctica d’avaluar els ambients naturals pertorbats del planeta” . (extret de Irama Nuñez)

Evolució del concepte Biodiversitat

Precursors de la biodiversitat:

–         Carl Von Linné (s. XVIII) es el creador de la classificació dels éssers vius o taxonomia. Desenvolupa un sistema de nomenclatura binomial (1731) que es convertiria en clàssic, basat en la utilització d’un primer terme, amb la primera lletra escrita en majúscula, indicativa del gènere i una segona part, corresponent al nom específic de l’espècie descrita, escrita en lletra minúscula

–         Georges Cuvier (s. XVIII-XIX) ofereix una teoria general del regne animal utilitzant el mètode de comparació anatòmica. Les seves conclusions el portarien a formular la teoria de les correlacions de les parts orgàniques segons la qual les estructures que composen un animal estan relacionades i responen a la seva funcionalitat

–         Jean Baptiste-Lamarck realitza una nova classificació de la vida animal i vegetal , tot i analitza el desenvolupament de les causes i perfeccionament dels éssers vius.

–         M.Adanson,  estudia els caràcters mes valorats de les plantes per obtenir graus d’afinitat que classifiquin les mateixes en: Ordre, Classe, Familía, Gènere i Espècie. Agustin Pyrame de Candolle complementarà els estudis morfològics i fisiològics amb la seva teoria de la simetria.

–         Alexander Von Humboldt entre altres aportacions explica les variacions de la vegetació en funció dels canvis climàtics, en especial els estudis de la vida vegetal en els volcans vora l’equinocci. El món vegetal es considera com un tot: teoria del paisatge

–         Matthias Jakob i Theodor Schwann (s. XIX) son els encarregats d’enunciar la primera teoria cel.lular. Sorgirien dues noves disciplines: citologia i histologia.

–         Charles Darwin es l’autèntic pare de la biodiversitat. A través de la seva teoria de la selecció natural ens expliquem com totes les espècies han evolucionat al llarg del temps a partir d’avantpassats comuns mitjançant un procés de  selecció natural que actualment constitueix la base de la síntesi evolutiva moderna.

–         Gregor Mendel aprofunditza en el concepte de selecció natural i introdueix la idea de variabilitat genètica. A través de les seves “Lleis” es determina com s’associa la transmissió de caràcters d’una generació a una altra.

–         Thomas Hunt Morgan (s. XX) va demostrar la teoria cromosòmica de la herència a través dels estudis de la mosca Drosophila melanogaster

–         Theodosius Dobzhansky, gentetista,  Ernst Mayr, zooleg George Gaylord Simpson paleontoleg  acorden la “Teoria sintètica de l’Evolució

–         Friderich Miescher ailla mol.lècules riques en fosfats que nomena nucleïnes (acids nucleics) a partir del nucli dels glòbuls blancs com a portadros de la informació hereditària: ADN.

–         James Dewey Watson i Francis Crick son els descobridors de l’estructura de la mol.lèucla de l’ADN.i Rosalind Franklin estableix l’estructura helicoïdal de l’ADN

Biodiversitat Contemporània:

–         Pre 1980: El concepte de diversitat biològica es relacionava amb les espècies vives que evolucionen dins els diferents ecosistemes.

–         TE Lovejoy escriu el Global 2000 Report to the President (1980) -assessor mediambiental de Jimmy Carter– on escriu sobre la diversitat biològica i les conseqüències mediambientals del canvi climàtic i l’explotació de recursos.

–         EA Norse i McManus, també assessors de Qualitat Ambiental de la Casa Blanca, participen en el US Strategy Conference on Biological Diveristy (1981) on exposen la biodiversitat global en una relació de diferents conceptes: diversitat genètica + diversitat d’espècies + diversitat ecològica: i estableixen una correlació entre diversitat ecològica amb riquesa d’espècies.

–         National Forum on Biodiversity (1986) estableix oficialmet per primer cop el terme Biodiversitat com oficial. El terme biodiversitat es considera com a sinònim de “diversitat biològica”: “variability among living organisms from all sources including, interalia, terrestria, marine and other aquatic systems and the ecological complexes of which they are part; this includes diversity within species, between species and the ecosystems”

–         Biological Abstracts inclou el terme per primer cop el 1988 amb vuit cites.

–         Cimera de la Terra (Conveni sobre Diversitat Biologica – Conveni de les Nacions Unides sobre Medi Ambient i Desenvolupament) el 1992. Primer tractat mundial en que la biodiversitat es considera un be d’interès comú per la humanitat. El concepte biodiversitat en globalitza.

–         Protocol de Cartagena (2000): Primer acord internacional que regeix la transferència, maneig i us d’organismes vius modificats per mitjà de la biotecnologia moderna: transgènics.

Més informació sobre les principals fites relacionades amb la biodiversitat: Cronologia dels programes de biodiversitat (1987-2006)

Fonts consultades:

Biodiversidad : de Linneo hasta nuestros días / Joaquín Fernández Pérez ; Antonio González Bueno.-Madrid : Comunidad de Madrid. Consejería de Medio Ambiente y Desarrollo Regional, 1998.- 216 p. : il..- ISBN: 8445114824 (Biblioteques universitàries catalanes)

La biodiversidad: historia y contexto de un concepto / Irama Nuñez, Édgar González Gaudiano,Ana Barahona.-  INCI, jul. 2003, vol.28, no.7, p.387-393. ISSN 0378-1844.

El Convenio sobre la diversidad biologica y su protocolo sobre reguridad de la biotecnologia / Por Laurence Boisson de Chazournes

Diversity of Life / Alessandro Minelli.- Encyclopedia of Life Sciences [Article Online Posting Date: September 23, 2005] (xarxa UAB)

Strategies and action plans to conserve biological diversity: a cultural and scientific challenge /Robert Kasisi and Peter Jacobs

Video oficial del Any Internacional de la Diversitat Biològica 2010

Biodiversidad 2010 al  Real Jardín Botánico, CSIC

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s