Els “gossos d’indies”, segons Jaume Camps

El nostre company Jaume Camps ens orienta amb el seu treball novament sobre un tema de gran interès com es els primers gossos que es van establir al continent americà.

Partint de la premissa de que existien gossos portats pels primers pobladors asiàtics i que han estudiat els zooarqueòlegs i paleontòlegs en Jaume ens informa amb dades objectives i precises sobre els gossos que es citen a les Cròniques de Indies i en dedueix unes consideracions cinòfiles que poden ser útils tant a estudiosos de les humanitats com als veterinaris i el públic en general.

Si volem estudiar els gossos que es van trobar o que van portar els colonitzadors espanyols a Amèrica Llatina cal consultar primordialment les cròniques dels cronistes de la Corona: les Cròniques d’Indies. Aquells que van veure i tocar les espècies canines del continent son els mes autoritzats per explicar-ne les característiques morfològiques i funcionals. Lamentablement aquests textos no es van poder obrir a la comunitat científica fins finals del XIX per imperatiu reial de Felip II. Tot per temor a com s’havia produït la colonització segles enrera.

Els colonitzadors, començant per Colom, havien de portar a Amèrica tot allò que aquella no tenia. Eren els nous Noé que actuaven com a imperatiu ètic per poder “colonitzar” la barbàrie d’aquelles terres amb els éssers vius que apareixien al llibre sagrat de la Bíblia

Els primers gossos portats son però espècies que tenen una utilitat eminentment bèl.lica com els “Corsos” i els de caça “Llebrers”.  Amb el temps es van anar aclimatant altres races de guarda i pastor per tenir cura dels ramats.

Sobre l’existència de gossos primitius precolombins a l’actual Perú s’han trobar recentment restes d’esquelets de quatre tipologies de gossos: pastor, basset i molós que s’han anat coneixent com a “gossos dels inques” (Dechambre).

Per altra banda cal tenir en compte els gossos que ja tenia domesticada la població indígena. Especialment existeixen evidències de gossos primitius a Mesoamèrica:  com el “Chihuahuaeño”, el Xoloitzcuintle o “xolo”. I, finalment cal considerar els gossos utilitzats en rituals funeraris com les evidències en les cultures asteques i maies.

Podeu consultar aquesta contribució a:

Perros en America, con citas de las “Crónicas de Indias”. / Jaume Camps [treball no publicat cedit per l’autor] (Maig 2010)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s