Adolfo Aragüés, veterinari aragonès compromès amb les aus estepàries

El mes passat ens ha deixat un veterinari i ornitòleg excepcional, pel seu compromís i la seva dedicació especialment al mon de les aus: Adolfo Aragués Sancho. Neix a Zaragoza i es llicencia en Veterinaria per la Universitat de la seva ciutat fent una tesi sobre l’Alondra de Dupont (Alosa Becuda) que es creia extingida (1992). Un interès per les aus del seu voltant que no deixaria en tota la seva vida.

Va exercir com a inspector veterinari de la comunitat però on realment va destacar va ser per la seva militància en pro de les aus estepàries. El 1957 ja va ser el primer aragonès en en afiliar-se el 1957 a la Sociedad Española de Ornitologia (SEO), el 1967 formaria el Grupo Zaragozano de Ornitologia per donar lloc el 1975 a la constitució del Grupo Aragonés de la SEO. Entre altres projectes i actuacions,  fundà la Asociación Naturalista de Aragón ANSAR el 1979, va crear la Sociedad Aragonesa de Ciencias de la Naturaleza el 1986, crea el Grupo Zaragoza de Anillamiento de las Aves, impulsar la primera zona d’aus estepàries europea coneguda com “Lomaza de Belchite” (Zaragoza), va ser un gran defensor dels espais esteparis com Gallocanta, podent  conviure i compartir experiències amb el reconegut Félix Rodriguez de la Fuente.

Entre diferents publicacions destaquem la seva “Fauna de Aragón : las aves” (1980) juntament amb a J. Lucientes i amb altres autors “El Alto Aragón, paraíso natural” en 1985.  Va ser colaborador de la  “Gran Enciclopedia Aragonesa” desde 1980 a 2001 en l’apartat d’aus. Així mateix trobarem articles seus sobre els Monegros, les estepes aragoneses, la Llacuna de Sarinyena i una obra pòstuma: Naturaleza, ornitólogos y pajareros (50 años de la SEO en Aragón), on relata les seves memòries i vivències naturalistes.Llibres d’Aragués a Worldcat.

L’any passat van posar el seu nom al Centro de Interpretación de las Estepas del Valle del Ebro, com un homenatge  “ferviente defensor de la naturaleza, por su lucha a favor de la protección de las estepas del Campo de Belchite, y para que su entusiasmo sin límites por las aves, la naturaleza y las tierras de Aragón, continúe contagiando cada vez a más gente“,

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s