Historia de la información agraria del XVIII al s XXI: premsa i agricultura espanyoles en un assaig recomanable

Aquest any passat ha sortit un nou llibre interessant pel que fa a la història de les publicacions agroalimentàries espanyoles. Es tracta de Historia de la información agraria. Desde el siglo XVIII hasta la Agenda 2000 publicat pel MARM recull la trajectòria de la premsa agrària des dels inicis il.lustrats fins els nostres dies. Fa poc que ha estat notícia la seva presentació “en societat” -amb mostra fotogràfica inclosa– en l’acte efectuat el passat dia 20 en que van estar presents Margarita Dolores Saiz (UCM) i Santiago Menéndez de Luarca (MARM).

L’autora, Yanet Acosta, es doctora en Història del Periodisme per la Universidad Complutense de Madrid i membre de l’APAE. Acosta ens explica com l’agricultura es estat un sector econòmic estratègic a Espanya des dels inicis de la seva història i situa les publicacions agràries en el seu context, exposant les característiques sociopolítiques i econòmiques pròpies de cada  època. En el llibre es seleccionen les publicacions agràries mes importants així com les seccions d’agricultura de diaris generalistes dels darrers tres segles en la qual es pot copsar la perspectiva general de la informació agropecuària espanyola. Des de “El Semanario de Agricultura y Artes dedicado a los párrocos” que veia la llum el 1797 i des d’on es pensava des de la Il.lustració que la revolució agrària havia de ser la via del desenvolupament del país, s’han editat moltes publicacions agràries i l’agricultura ha estat, amb alguns alts i baixos, protagonista informativa.

Des de Jovellanos, Campomanes i Olavide van tenir en l’agricultura i en els seus discursos i memòries un objectiu fonamental, fent esment de publicacions com “Diario noticioso curioso-erudito …” fins a les capçaleres de la Guerra Civil que van debatre la Ley de Bases de la Reforma Agraria amb controvèrsies de capçaleres com  El Sol i La Luz com a partirdaris i ABC i El Debate com a detractors, hi veurem gran nombre de títols inclosos.

En la part final del mateix hi podreu trobar els programes de ràdio primer, de televisió després i els recents portals d’internet que han revolucionat el panorama de la informació agrària actual. Durant vuit anys de treball Acosta ha fet un treball ple d’anècdotes i curiositats com la dada de que l’únic diari que va present al llarg de tota la Guerra Civil: “Campo Libre” es una eminentment agrària.

Una publicació que mereix un estudi detallat per tots els investigadors que pretenen portar a terme estudis d’història econòmica, agrària, ramadera i, com no, veterinària.

El podeu consultar a les biblioteques universitàries catalanes:

Historia de la información agraria : desde el siglo XVIII hasta la Agenda 2000 / Yanet Acosta.- Madrid : Ministerio de Medio Ambiente, y Medio Rural y Marino. Secretaria General Técnica, DL 2009.- 431 p. ; 20 cm.- Estudios (Espanya. Ministerio de Medio Ambiente, y Medio Rural y Marino) ; 170.- ISBN:  9788449109690

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s