Els bisons d’Altamira reclamen de nou una cura de repòs …

Altamira i les seves famoses coves de Santillana del Mar (Cantabria)  són notícia de nou. Feia temps que estaven tancades al públic perquè perillava la seva conservació. Ara un estudi del CSIC portat a terme al llarg de dos anys aconsella que es mantingui el seu tancament tot i haver lograt una estabilització del l’ambient a l’interior de la Cova. La decisió l’ha de prendre el Patronat d’Altamira que es reuneix aquet 8 de juny. Les posicions i els interessos son divergents: el Govern de Cantabria que demana obrir de nou la cova pels beneficis econòmics que comporta turísticament i els científics que demanen seguir amb l’actual “status quo” per evitar danyar l’art de la que s’ha arribat a conèixer com la “Capella Sixtina de l’Art Rupestre” (segons Breuil).

La fauna microbiana, les espores que vectoritzen els humans amb les visites i les oscil.lacions de la temperatura que provoquen son factors a tenir molt en compte si volem seguir gaudint d’aquestes obres d’Art Paleolític que son Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Ja fa 130 anys que van ser descobertes. La cronologia dels fets es la següent:

– 1875-1879:  Descobriment amb pintures

Un pastor descobreix la cova d’Altamira el 1875 i ho comunica al botànic Marcelino Sanz de Sautuola. En principi no es va adonar de les pintures pero quatre anys mes tard la seva filla va descobrir el sostre de pintures policromades

– 1880-1902:  Incredulitat de la troballa

Sautuola publica la seva troballa el 1880 situant l’origen de les pintures en el Paleolític (15.000 aC). Els experts del moment encapçalats per Emile de Cartailhac van dubtar de la versió del botànic i el 1902 es redimeix al descobridor amb un “mea culpa” públic.

– 1924-1977:  Apertura de la cova i visites

El rei Alfons XIII assumeix la tutela de la cova el 1902 i el 1924 comencen a arribar les visites públiques. Les avalanches de la dècada dels 60/70 posen en perill el microclima de la cova i es decideix un primer tancament el 1977.

– 1982-2002: 8.500 visites son excesives

El 1979 el Ministerio de Cultura assumeix la titularitat de la Cova i el 1982 s’obre al públic amb un cupo de 8.500 visites/any. El  1985 la UNESCO reconeix el recinte com a Patrimoni de la Humanitat. L’estat de les pintures i el cas de la contaminació de les parentes franceses de Lascaux aconsellen un nou tancament el 2002.

– 2002-2010:  Perill segueix amatent

Investigadors del CSIC aconsegueixen estabilitzar el microclima de la cova el 2005. Un nou informe constata la millora del clima de la gruta el 2009, però es recomana mantenir el tancament. El Patronat decidirà el proper 8 de juny.

[Informació extreta de: 130 años con los bisontes mas famosos del mundo / Peio H. Riaño a: Publico (25/04/2010) p. 43]

Fonts utilitzades:

El estudio del CSIC concluye que Altamira no debe abrir / PH Riaño i JM Marcos
Publico (25/04/2010)

Los enemigos invisibles de la cueva de Altamira
/ Jesús Miguel Marcos Madrid
Publico (26/04/2010)

Vodpod videos no longer available.

more about “Te acuerdas? El hallazgo de las pintu…“, posted with vodpod

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s