Fradejas Rueda, una autoritat en història cinegètica i falconeria que cal conèixer

José Manuel Fradejas Rueda, tota una autoritat en cinegètica i falconeria ve de l’àmbit humanísitic. Es va llicenciar el 1980 i doctorà el 1983 en Lingüística Hispànica per la Universidad Complutense. En l’actualitat es Catedràtic de Filología Románica a la Universidad de Valladolid; i anteriorment havia estat professor titular d’Història de la Llengua Espanyola (1986-2000) i de Lingüística General (1981-1986) a la Universidad Nacional de Educación a Distancia (UNED).

Els seus estudis en literatura cinegètica hispànica son amplis i variats, així com el reconeixement que ha obtingut per part dels estudiosos en història de la caça i falconeria a nivell internacional. Es fundador i director del Archivo Iberoamericano de Cetreria -que ja haviem exposat fa uns anys- des d’on ha promogut i segueix promovent la investigació i difusió de la història de la caça hispànica.

Entre la bibliografia publicada volem destacar alguna de les seves obres com el “Libro de los animales que cazan” (Madrid: Casariego, 1987); el “Libro de la caza de Juan Manuel” (Madrid: Casariego, 1990); el “Libro de cetrería de Evangelista” (London: King’s College 1992) o el “Libro de acetrería y montería de Juan Vallés” (Madrid: Circulo de Biblofilia i Venatoria, 1994);  “Pasado y presente de la cetrería en España” (Ayuntamiento de Badajoz, 2002); “Don Juan Manuel y el Libro de la Caza” Instituto de Estudios de Iberoamérica y Portugal, Universidad de Valladolid, 2001);  com a resultat del Congreso sobre la caza medieval celebrado a Tordesillas el 8-9 de Noviembre del 2001 va sortir la publicació que va coordinar: “La caza en la Edad Media” (Instituto de Estudios de Iberoamérica y Portugal, Universidad de Valladolid, 2002);  “Los libros de caza” (Instituto de Estudios de Iberoamérica y Portugal, Universidad de Valladolid, 2005). Així mateix ha realitzat un estudi historiogràfic sobre l’obra clau de la història de la falconeria “Arte venandi cum avibus” de l’Emperador Frederic II de Sicília, que complementa la publicació en facsímil efectuada per Testimonio Compañia Editorial (2004).

El professor Fradejas també ha publicat llibres sobre falconeria a Catalunya o en català. Destaquem el seu “Tratados de cetrería catalanes – siglo XV” (Madrid: Círculo de Bibliofilia Venatoria, 2008) amb la colaboració de Marinela Garcia Sempere -U. de Alicant- i Baudouin van den Abeele -U. catholique de Louvain. Un llibre que es una edició facsímil, amb traducció al castellà i estudi i edició de les fonts dels textos llatins, del nomenat ms. Zabálburu que inclou les versions catalanes del Llibre de falconeria del rei Dancus, el Llibre del mester falconer (= Guillelmus falconarius), el Llibre de les medecines dels ocells (també conegut com “Quam d’ombra” i que es en la seva major part traducció del Liber medicaminum avium) i la Pístola a Tolomeu. També ha publicat no fa gaire un article sobre la versió catalana del l”Epistola aquilae symachi et theodotionis ad ptolomeum regem aegypti y su modelo latino“, Revista de Lenguas y Literaturas Catalana, Gallega y Vasca, 14 (2008-2009): 89-102 [en línia]

Destaquen també les seves obres sobre bibliografia d’història de la caça. La mes important es sens dubte la “Bibliotheca cinegetica hispanica: bibliografía crítica de los libros de cetrería y montería hispano-portugueses hasta 1799” (London: Grant & Cutler, 1991) i amb un Suplement 1 (Woodbridge : Tamesis, 2003) on s’ofereixen els detalls bibliogràfics de més de tres-cents llibres i articles, des de 1991 en endavant, que analitzen diferents obres de cetreria i monteria publicades en castellà, portuguès i català des de l’Edat Mitjana fins finals del Segle d’Or. Aquesta bibliografía s’organitza de la manera següent: bibliografies i catàlegs; edicions i estudis dels tractats; i llibres i articles sobre els aspectes legals, històrics, lèxicogràfics, literaris, biològics, i psicològics de la caça. Incorpora quatre índexs (autors, títols, manuscrits, i un índex temàtic).

Els seus estudis bibliogràfics han comptat amb publicacions anteriors com l’obra mes breu: “Ensayo de una bibliografía de los libros españoles de cetrería y montería (s. XIII-XVII)” (Madrid: Caïrel, 1985), i la “Literatura cetrera de la Edad Media y el Renacimento español”. (London: Queen Mary and Westfield College – University of London, 1998).

Com podeu comprovar, a part de diversos estudis sobre crítica textual i lingüística històrica, el professor Fradejas es una autèntica autoritat en la història de la caça i falconeria hispànica que segueix en plena forma, com ho demostra la seva participació en “I Curso de Cetrería,cria,biologia y medicina en aves rapaces (2010)”.

I potser alguns es preguntin el perquè d’aquesta vinculació entre història de la caça i falconeria amb la veterinària. La resposta es ben senzilla, amb la caça medieval, principalment,  els manescals (menescals)  i albeitars amplien i diversifiquen els seus coneixements que passen de dedicar-se a gairebé en exclusiva als cavalls a també als gossos i aus de presa. El canvi tindria repercusions clau en el devenir de la història veterinària.

Podeu trobar l’obra de José Manuel Fradejas a Dialnet, als sumaris de l’ISOC (CSIC),  a l’Archivo Iberoamericano de Cetreria, i a les biblioteques universitàries catalanes.  Des d’aqui volem agrair la seva deferència per la seva col.laboració en ampliar el nostre fons en història de la caça i falconeria, tot i esperant que segueixi compartint els seus coneixements amb tots els amants de la història natural.

7 comentaris

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s