Adéu Museu de Zoologia, hola Museu de Ciències Naturals !!

Una institució científica i cultural de Barcelona, emblemàtica en el curs del segle XX tanca les portes: el Museu de Zoologia. No es una mala noticia del tot ja que es pretén renovar-lo i adequar-lo als nous temps en el futur Museu de Ciències Naturals que es situarà a l’Edifici Forum. Però ens envaeix una mica de tristesa i melancolia per tot el que ha viscut aquest edifici singular: El Castell dels Tres Dragons.

El Present:

Avui dissabte 15 de maig a les 22:30h el ja ex-Museu de Zoologia farà una festa de comiat amb un espectacle teatral, musical i pirotècnic càrrec de la companyia Artristras, Teatre de Carrer. Entre el so dels tambors, focs artificials i en clau d’humor, “alguns habitants” del Museu de Zoologia començaran a dirigir-se al “Museu Blau”, la seva nova ubicació al Fòrum de Barcelona. L’espectacle durarà una hora i a continuació tothom que ho desitgi podrà entrar lliurement a aquest emblemàtic Museu que coincidint amb la Nit del Museus estarà obert fins a la una de la matinada.

El Passat:

Aquest museu, actualment ja Museu de Ciències Naturals de Barcelona,  es troba en el Museu Martorell, inaugurat l’any 1882, a partir del qual es van crear els principals nuclis museístics municipals científics: zoologia, geologia i botànica. El Museu Martorell es va crear gràcies al llegat que Francesc Martorell i Peña (1812-1878) va fer a la ciutat, consistent en les seves col·leccions de ciències naturals i d’arqueologia. El Museu va formar part d’un projecte marc on la Ciutadella es constituiria com un espai cultural dedicat a les ciències naturals amb el suport inicial de l’Ajuntament de Barcelona i mes tard de la Mancomunitat de Catalunya.

El 1906, l’Ajuntament crea la Junta Municipal de Ciències Naturals (amb la incorporació de la Diputació l’any 1917 i de la Mancomunitat l’any 1920) que regiren les instal·lacions del parc: el Museu Martorell, el Zoològic, el Museu Zootècnic, l’Hivernacle i l’Umbracle. A través d’aquesta Junta, Josep Maluquer i Nicolau va ser l’impulsor del  nou Museu de Ciències Naturals a l’edifici del Castell dels Tres Dragons. El 1917 s’anomenaria Museu Catalunya. Naturalistes vinculats a la recentment creada Institució Catalana d’Història Natural (creada per un grup d’estudiants el 1899 i vinculada a l’Institut d’Estudis Catalans el 1915) van deixar el llegat dels seus treballs i una recerca pionera a Catalunya al llarg de la primera meitat del segle XX.

El Futur:

Cal renovar-se, i adaptar-se a les noves circumstàncies … A finals d’aquest mes de maig del 2010 s’inicia un projecte de renovació que tindrà lloc en el decurs dels propers dos anys:

El Museu Blau (Antic Edifici Fòrum) serà la nova cara pública del Museu i allotjarà l’exposició permanent Planeta Vida així com les exposicions temporals i totes les activitats divulgatives.( Febrer, 2011)

 • Els edificis del parc de la Ciutadella continuaran formant part del Museu però tindran altres funcions. El Castell dels Tres Dragons (Edifici de Zoologia) esdevindrà el Centre de Recerca del Museu (2012)  mentre que el Museu Martorell (Edifici de Geologia) allotjarà una exposició de la història de la cultura científica de la ciutat (2012).

 • Amb el Jardí Botànic i l’Institut Botànic (Centre de Recerca Mixt CSIC-Ajuntament de Barcelona) -que formen part del museu des del 2008-

Així el nou Museu de Ciències Naturals de Barcelona comptarà amb quatre espais situats a tres parcs emblemàtics de la ciutat: la Ciutadella, Montjuïc i el Fòrum.

Ara el Museu de Ciències Naturals estrena bloc, i grup a Facebook … El futur esta aqui, però les essències s’han de conservar …

Confiem que sigui veritat i que els antics espais al Castell dels Tres Dragons, siguin d’utilitat pública i serveixin per difondre la història de la cultura cientifica catalana que tanta importància te divulgar i no es compleixi l’error del l’article en que explica que ens hem d’adaptar al segle XIX …

Raquel Quelart / El 30 de mayo l’Edifici dels 3 Dragons tancarà al públic (La Vanguardia 28/05/2010)

Vodpod videos no longer available.

more about “El museo de zoologde Barcelona cierra…“, posted with vodpod

6 comentaris

 • Retroenllaç: El Museu Blau presenta les seves credencials … « Quiro news

 • Benvolguda “Lectora”
  Ens satisfà que participis en aquest blog i deixis les teves opinions.
  Nosaltres, com a hisotriadors de la ciència ens agradaria poder visualtizar la nostra història científica en el nou museu. Tin entès de que l’actual Museu de Geologia, oferirà una exposició permanent sobre la història de la ciencia al nostre país. Ens agradaria conèixer una mica mes aquest projecte quan tingueu mes dades.
  En efecte cal una visió integradora del món natural. Ja tenim ganes de que es pugui concretar tot una mica mes.
  Salut

 • Com a membre de l’equip que està treballant en el projecte de la nova exposició del Museu de Ciències Naturals, puc respondre el següent:

  “-Serà adequat un espai com el Forum no pensat per acollir un museu?”

  Per als arquitectes que el van construir, ha estat un repte que els ha permès reprendre un projecte que ells consideraven inacabat i s’ho van agafar amb molt d’entusiasme. Com més avança el projecte, més m’agrada el que estan fent.

  “Podrem gaudir del nostre passat científic alhora que disfrutar del present sense caure en repeticions d’altres projectes existosos com el Cosmocaixa?”

  Sí, es podrà gaudir del patrimoni del Museu (zoologia, geologia, paleontologia), que s’enriquirà amb peces noves, i serà alhora un museu del segle XXI. En la preparació del guió museístic s’ha defugit sempre de fer-ne un Cosmocaixa 2 (i amb això no vull dir que Cosmocaixa no tingui el seu mèrit). La nova exposició, a més, serà integradora de les ciències naturals i, pel que fa als éssers vius, en tractarà tots els grups, també els que ara no són presents en el Museu: procariotes, protists, fongs i plantes (les plantes ara cal veure-les en el Jardí Botànic i sense massa explicacions).

 • Hem actualitzat aquest “post” amb la notícia i el vídeo de “la Vanguardia” apareguts el dia 28/05/2010

 • Observadora de la natura

  És ben cert que cal una renovació. És ben cert que tots els canvis comporten algunes pèrdues, que són per créixer i per anar a millor. Crec que les essències, els mimos què hi han posat tants naturalistes al Museu, es conservaran, tant en el nou espai expositiu del Fòrum, com en el futur Museu Martorell, on allà hi trobarem concentrats molts anys d’història de les ciències naturals a casa nostra i sobretot, el llegat que molts naturalistes han fet.
  Podríem dir que hi ha diversos punts de lectura d’aquest gran canvi, i si s’analitzen bé, tos hi guanyem: un centre on es concentri la gran tasca del Museu de conservació i de recerca de les col3leccions, un Centre Histporic que conserva les essències de la descoberta naturalista, un centre on per fi es contextualitzen d’una manera clara les espècies animals i ajuden a entendre la riquesa de la Biodiversitat al nostre planeta, i per acabar un dos centres on el patrimoni de les col3leccions és viu i canviant ( Jardí i Institut botànic).
  No creieu per tant, que tots hi som beneficiats?

  • Hola Observadora
   En efecte cal renovació, però amb tot no futur ens porta uns interrogants que caldria aclarir:
   – Serà adequat un espai com el Forum no pensat per acollir un museu ?
   – Podrem gaudir del nostre passat científic alhora que disfrutar del present sense caure en repeticions d’altres projectes existosos com el Cosmocaixa ?
   M’agradaria poder confirmar les teves expectatives i que sigui un projecte exitós. La societat catalana i barcelonina s’ho mereixen de totes totes.
   Una oportunitat que no es pot deixar escapar i per aquest motiu cal programar amb molt detall i explicar amb profunditat i transparència el projecte.
   Salut. Vicenç

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s