Jaume Gratacós Masanella “In Memoriam”

Banyoles esta una mica trista. L’Estany trobarà a faltar a un dels seus mes benvolguts vilatans, veterinari de professió i amic dels seus amics, amb una gran trajectòria vital. En Jaume Gratacós ha estat un bon home, un pare de família exemplar i un gran professional de la ciència veterinària.

La comarca del Pla de l’Estany, va el va veure créixer quan un 20 de juliol del 1922 arribava a aquelles terres. Era fill de Joaquim Gratacós, també veterinari, i Rafela Masanella, filla de veterinari.Tota una nissaga de veterinaris, els Masanella-Gratacós que es remunta a finals del XVIII, quan ja esta documentat el primer Jaume Massanella, a la Garrotxa que serà l’origen de sis generacions amb un Mestre Ferrador i vuit titulats o llicenciats veterinaris en el si d’aquesta emblemàtica família veterinària catalana.

Emprenedor com pocs va començar la carrera de veterinària, com a alumne lliure, a l’Escola Superior de Veterinària de Saragossa i els va acabar a la Facultat de Veterinària. D’aquesta època destaca el treball Estudio anatómico de un caso bovino teratológico, que va fer el 1943, a segon curs. Es llicenciaria quatre anys mes tard, el 7 de febrer del 1947. El mateix any aprovaria oposicions a places de 10.000 habitant, començant a exercir a Camprodón. La seva trajectòria professional evoluciona en tres etapes diferenciades. A Camprodón 1945-1951. Unes èpoques dures, en que escassejava la feina i en la que la pagesia el malfiava d’un professional que “sortia de l’acadèmia” i els curanderos estaven encara força arrelats en l’opinió popular. En una segona etapa va exercir a Bàscara i Vilademuls 1951-1964, on es va especialitzar en inseminació artificial ramadera, éssent un dels pioners en introduir aquesta tècnica a terres gironines. I finalment, des del 1964-1987, quan es va jubilar, ocupant plaça de veterinari titular a Banyoles.

Però la seva trajectòria professional no acabaria aquí, ja que un cop jubiliat es va dedicar a cultivar els estudis i la recerca sobre historia i terminologia catalana dels animals de peu rodó i sobre els orígens de la veterinària a Catalunya. Entre els seus treballs, destaquem, juntament amb els seus fills Mariona i Joaquim, la col.laboració al llibre Identificació equina per ressenya descriptiva i gràfica, d’Iscle Selga, del Departament d’Agricultura, Ramaderia i Pesca de la Generalitat de Catalunya el 1991. El 1992 el Termcat el va nomenar assessor en terminologia de ramaderia, morfologia i races equines. Va ser el 1994 quan va publicar el primer llibre, Diccionari d’exterior del cavall, que recollia tota la terminologia essencial sobre els equins i es va convertir en el primer diccionari en llengua catalana de temàtica íntegrament cavallina. El 2001, va publicar el segon llibre, Manescals, albèiters i veterinaris a Banyoles, i el 2002 va ser coautor del Diccionari de veterinària i ramaderia i del llibre Cent anys de veterinària a Girona (1906-2006).

Des de que va fundar  l’Associació Catalana d’Història de la Veterinària, va ser un entusiasta col.laborador de diferents iniciatives i recerques i participant en els diferents congressos d’història que van començar a plantejar-se a nivell estatal. El 2006 que va ser elegit president de la nostra entitat fins el moment present.

El dia 6 de març del 2010 l’Església de Santa Maria dels Turers estava plena de gom a gom. El dia que li vam poder donar el nostre sentit comiat. En efecte, era un home volgut i estimat per tots el banyolins i es feia estimar. Des d’aquesta plataforma valgui el nostre mes sincer reconeixement a la persona, al pare i al veterinari que ha defensat la professió i la terra que el va veure néixer.

4 comentaris

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s