Animals per a l’eternitat …

Al segle XIX les excavacions a Egipte eren objecte de mercadeig. Occident hi anava com si fos un camp de conreu on es podia recollir els beneficis de la seva collita i anar-se’n sense cap remordiment cap a casa on es lluïen els trofeus aconseguits. Així es van forjar moltes col.leccions museístiques existents en els principals museus occidentals. Aquest es el cas de les excavacions fetes el 1888 a Istabl Antar on un agricultor egipci va descobrir cossos sepultats però no d’humans sinó de felins. Alguns animals estaven envoltats amb venes de lli i altres inclús tenien màscares d’or. Fins i tot un vaixell es va emportar a Liverpool unes 17 tones per vessar-les als camps anglesos ….

Així comença l’interessant article que podeu llegir a la revista National Geographic del passat Novembre del 2009. Amb unes il.lustracions magnífques es poden admirar diferents mòmies animals fetes pels antics egipcis. Els temps han canviat i l’arqueologia te mes a veure amb una ciència exacta i amb l’antropologia social que amb una aventura colonial. Des d’aquest punt de vista es l’enfocament que fa l’egiptòloga i zooarqueòloga Salima Ikran –que ja haviem vist anteriorment– on explica com els animals de companyia ja estaven presents en aquella civilització. Amb una presència felina important però no exclusiva la Dra Ikran ha focalitzat el seu projecte d’investigació sobre les mòmies animals de l’Antic Egipte, principalment del Museu del Caire.

La col.lecció de les mòmies animals es una de les mes visitades del Museu. Hi podreu trobar gats envenats, musaranyes en caixes, bocs en sarcòfags daurats, gaceles envoltades de papirs, cocodrils, ibis , falcons, peixos, escarabats  … i un sense fi de bèsties domesticades o no. Els animals eren “objectes” de la vida quotidiana dels egipcis i per això se’ls feien acompanyar per estar amb ells durant el “llarg viatge” a l’eternitat un cop morts. També podrien ser fonts d’alimentació per poder-se proveir: trossos de carn de bou, ànecs i coloms es salaven i es conservaven en tires de lli.

A partir del 2950 a.C., els reis de la I dinastía ja van rebre  sepultura en els seus complexes funeraris d’Abydos acompanyats de gossos, lleons i ases. Mes de 2500 anys després, durant la XXX dinastia un plebeu conegut om Haapi-mencuriosa denominació per una mòmia- va ser enterrat al mateix punt amb un gos estès als seus peus.

Un molt bon article per gaudir del passat zoològic que ens precedeix i que podeu consultar en línia al portal del National Geographic i podreu entretenir-vos amb el mòdul interactiu “Animals Sagrats dels Faraons” en que al llarg de la Vall del Nil aniran apareixent les imatges de les mòmies animals amb tant sols clicar la icona corresponent. Tot seguit la Dra. Ikram ens il.lustra amb un vídeo sobre les tècniques de momificació i el significat que atorgaven els egipcis a les diferents espècies d’animals que els rodejaven.

L’edició en línia de l’article el podeu llegir:

Animales para la eternidad [Edicion España] / por A. R. Williams i fotografias de Richard Barnes.- National Geographic.- Noviembre 2009.- p. 28-47

Dr. Salima Ikram Explains How Animal Mummies Were Made (HeritageKeyMedia)

2 comentaris

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s