Aliments, cuina i salut del Segle d’Or a la Il.lustració: Exposició a la Univ. Navarra

Ja des dels fenicis i grecs eren molts i molt variats els aliments que des d’Àsia Menor es van anar aclimatant a les costes mediterrànies: blat, ordi, pèsols, llenties, pomes, peres, prunes, olives, figues, canya de sucre, faves, arròs, etc.; així com els  productes d’horta: cols, enciams, porros, espinacs, etc.

Aquesta aportació alimentària va portar sempre amb si dos companys ineludibles: la dieta i la culinària. La dieta, com ho testifiquen els centenars de tractats mèdics que des d’Hipòcrates es van escriure sobre el règim de salut, i a propòsit dels aliments. La culinària: supervivent en milers de receptaris palatins o monacals que van aflorar després amb la invenció de la impremta. Fins i tot les obres mèdiques sobre la dieta es van tenir referents en la gastronomia, com va ocórrer amb els escrits de l’Escola de Salern o d’Arnau de Vilanova.

Amb la incorporació a la cuina europea de l’Edat Moderna d’aliments i espècies que van arribar d’Amèrica (patata, moniato, pebrot, tomàquet, mongetes, carbasses, blat de moro, cacau, vainilla, pinya, etc.), es produeix a Espanya una transformació gastronòmica, els efectes del qual segueixen patents en l’actualitat. Però no amb això es va transformar de seguida la dietètica, els motlles hipocràtics de la qual van continuar vigents fins a finals del segle XVIII.

La present exposició que ofereix el Fondo Antiguo de la Universitat de Navarra es cenyeix a un període històric d’Espanya: des del Segle d’Or a la Il·lustració. Perquè si bé la Il·lustració va transformar moltes maneres de la vida europea, no va poder superar la concepció hipocràtica de la dieta, concepció que potser va frenar el desenvolupament de la gastronomia, almenys tal com se l’entén avui en dia.

A més durant el Segle d’Or i la Il·lustració l’aliment va ser tractat com un “bé jurídic protegit“. Des d’aquesta perspectiva es van escriure obres referents als aliments quant al seu ús, destinatari, als seus temps de donació o de denegació; i finalment els privilegis jurídics que acompanyen al fet cultural de l’aliment.

Per tant, el contingut de l’exposició s’estructura amb quatre blocs, mostrant diferents tipus de llibres antics que es mostren d’aquell període: els que tracten d’aliments, els que estudien el règim de salut, els que ensenyen la pràctica de la cuina i l’aliment com bé jurídic protegit.

Podeu consultar l’Exposició Virtual:

Alimentos, cocina y salud: del siglo de oro a la ilustración (Enero 2010).- Textos Juan Cruz e Idoya Zorroza ; Diseño e imágenes: Maria Calonge, Belén Galván, Rubén González

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s