Els Aliments del 2o Viatge de Cristòfor Colom, nova aportació de Jaume Camps

Com va ser el consum d’aliments a la segona expedició del “Descobriment d’Amèrica” protagonitzada per Cristòfor Colom, en quines condicions es van alimentar els guerrers, viatgers i animals que van colonitzar terres “ignotes”…. ?. Aquestes i altres preguntes son analitzades pel nostre amic veterinari i polifacètic  investigador  Jaume Camps Rabadà.

Hi podreu trobar una estimació científica del consum alimentari basada en els requisits calòrics dels passatgers, i els comentaris sobre els nutrients utilitzats. També com es van poder distribuir els aliments entre el passatge, i les eines i utensilis que probablement es van fer servir, a banda de l’espai necessari per la seva conservació, tant de sòlids com de líquids, i d’aliments frescos com conservats,  pels humans com pels animals transportats.

Van sortir de la badia de Cadis el 25 de Setembre del 1493. Durant 18 dies van navegar fent parada i aprovisionament a les Canàries, tardant 40 dies des del “Fierro” fins la Illa “Dominica”.

Segons les dades calculades, durant els 58 dies de travessa, amb les 17 naus que van creuar l’Atlàntic, i amb un espai de 1910 m2 amb una capacitat de 1690 Tones de cabuda, semblaria molt difícil determinar que hi hagués espai suficient per alimentar a tot ésser viu que s’allotjava en aquestes embarcacions. Però en Jaume fa una aposta ben científica i imaginativa. Tenint en compte els barems de aigua, i tones mètriques per m2 ocupat i el pes i ocupació de les persones, sembla que s’haurien d’haver ocupat 1900 m2 amb unes 709 Tm. Les xifres son espectaculars i l’anàlisi feta per Jaume Camps adquireix un nivell digne de reconeixement que, des d’aquí, aplaudim i volem destacar per utilitzar la nostra plataforma com a eina de difusió de les seves nombroses i reeixides investigacions.

Podeu consultar aquesta contribució a:

CAMPS i RABADÀ, Jaume .- Alimentos requeridos para el 2o viaje de Colón: calculos estimados .- (treball no publicat cedit per l’autor)

One comment

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s