Bastet, recupera protagonisme en una troballa de l’Egipte Ptolemaic

Aquest mes de gener ha estat notícia el descobriment a Alexandria de les retstes d’un temple de l’Era Ptolemaica dedicat a la deessa Bastet i que va pertànyer a la reina Berenice (dona de Ptolomeu II) amb data III a C.

El Consell Suprem d’Antiguetats Egipci (Supreme Council of Antiquities – SCA) ha encapçalat l’expedició sota la direcció del Cap d’Antiguetats del Baix Egipte Mohamed Abdel Maqsud. El descobriment ha estat fet a les excavacions de Kom el-Dikka vora la ciutat d’Alexandria i dins d’una zona militar.

El temple en qüestió te unes mides de 60 metres de llarg per 15 d’ample i va ser destruït a la darrera època de la dinastia ptolemaica quan va ser utilitzat com a pedrera. Entre els diferents objectes localitzats s’han trobat 18 estatuetes de la deessa Bastet, dedicada a la maternitat. I es tracta del primer temple que va tenir aquesta deessa com a deïtat protectora. Aquesta deessa originalment va prendre la forma de lleó i protegia al faraó durant les batalles. No obstant la dinastia Ptolemaica va relacionar-la amb Artemis i canviant-li el seu aspecte per un gat i donant-li el nom de Ailuros, deessa de la lluna

En aquesta troballa destaquen també una estàtua amb una inscripció grega que indica que la escultura pertanyia a un alt funcionari ptolemaic de la època del successor de Ptolomeu III (246-222) i fill de Berenice, Ptolomeu IV (222-205 a.C.), que es va erigir per commemorar la victòria egípcia davant Grècia a la batalla de Raphia de l’any 217 aC.

Podreu veure a sota dos vídeos que la Dra Salima Ikram presenta en el portal Heritage Key Media sobre la relació dels antics egipcis amb els animals i les tècniques que utilitzaven per la seva momificació respectivament

Dr Salima Ikram Shares the Secrets of Egypt’s Animal Cults (HeritageKeyMedia)

Fonts consultades:

2 comentaris

  • Retroenllaç: Animals per a l’eternitat … « Quiro news

  • Hi, ur blog is really nice and interesting, i truly like & enjoy it. I just wanna suggest that u should go for blog advertising & marketing there is a website which is offering very unique features at affordable prices. There are Expert advertising teams who will promote ur blog & affiliate ads through all over the networks. All u have to do is submit your blog plus pay affordable prices and rest leave it to Advertising Team for Promotion & Marketing then see how u enjoy a lots of quality traffic plus good readers to ur blog. Finally I have bookmarked ur blog & also shared with my friends hope u have a wonderful day & !!happy blogging!!.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s