Els porcs dels Zabbaleen al Muqattam

Tomás Alcoverro, un dels mes reconeguts periodistes experts en Orient Mitjà, ens informava fa uns mesos d’una història paradoxal que barreja la tradicional convivència entre les comunitats musulmana i cristiana a Egipte amb les pors a que s’enfronta un món globalitzat com en el que ens trobem que van des de la guerra a les fams passant per les epidèmies mediàtiques com la Grip A.

El fet es que el Sr. Alcoverro ens relatava com ja des de la seva primera visita a El Caire per cobrir l’enterrament del rais Gamal Abdel Nasser havia vist la recollida de basures del carrers feta al vespre amb carrets d’escombreries portats per mules o ases, camions i camionetes que es dirigien al Turó del Muqattam. Un territori poblat per un grup de població conegut com als Zabbaleen o Zebalin (gent de la bassura en àrab), que viuen enmig d’un femer, vora la Ciutat dels Morts

Aquest es un negoci per les poblacions marginals de la urbs egípcia. Ja que, encara que no ho sembli, la selecció, tria i organització de les escombraries per categories proporciona un treball segur i millor remunerat que altres mes precaris. La feina es passa de pares a fills. Un cop arriben a la Muqatta es bolquen les restes i es separen entre residus orgànics, plàstics, roba, papers … i es distribueixen en bosses

I com es possible que es pugui viure d’aquesta manera, literalment enmig de la merda ?… La resposta es que els Zabbaleen son cristians, cristians coptes, marginals dins l’univers musulmà, que podien utilitzar alhora els porcs com a “recicladors” de la matèria orgànica. Ja fa anys que el govern cairota va relegar els escombriaires zebbaleen a la zona de la Muqatta, fins que el passat mes de maig el president Mubarak va acabar de clavar el cop de gracia al decretar l’extermini de 300.000 porcs a Egipte per prevenir la inicialment coneguda com a grip porcina i mes tard grip A, sense tenir en compte les recomanacions de les agències sanitàries internacionals ni haver confirmat cap cas de grip a Egipte.  Oficialment es va “vendre” l’actuació també amb la voluntat de millorar les condicions sanitàries de la població de la Muqatta, però amb poca credibilitat. Milers de porcs van ser amuntegats i sacrificats en condicions inversemblants. Els Zabbaleen han renunciat a recollir les 6500 tones d’escombraries que produeix la capital d’Egipte amb un 60% de matèria orgànica ja que no tenen animals que les reciclin. Ni es va contemplar la possibilitat de que els porcs fossin criats fora de la ciutat i el residu orgànic triat de les escombraries hi pogués ser carretejat diàriament. Mentrestant, el govern de El Caire contempla estorat com les empreses contractades per recollir les deixalles no donen a l’abast al recollir una tercera part de les escombraries que “gratuïtament” netejaven els denostats Zabbaleen.

El sistema de recollida de les escombraries per part dels Zabbaleen data de la dècada dels 40-50  quan molts camperols de l’extraradi de El Caire fugint de la fam i missèria arriben a la ciutat en cerca de feina. Però l’origen real es de molt abans, quan a finals del XIX un grup d’immigrants, els Wahiya, arriben a la capital egípcia i assumeixen la recollida d’escombraries amb els propietaris de les vivendes. Inicialment el procediment de reciclatge que es feia servir per la part orgànica era separar el sòlid del líquid i obtenir un combustible que servia de calefacció. Als anys 30 van arribar altres grups, coneguts com a Zarraba, grangers immigrants pobres i desarrelats que eren grangers de porcs, i professaven la religió copta cristiana. Aquests van establir relacions de col.laboració amb els antics Wahiya, que atorgaven els permisos de recollida, deixant pels Zarraba la part de residus orgànics. Aquests dos grups es van anar fusionant donant lloc als Zabbaleen.

Les relacions copto-musulmanes han tingut una trajectòria de conflicte latent al llarg de la història i aquest ha estat un dels darrers episodis que han mantingut ambdues comunitats confrontades amb la religió com escenari de fons. Com a episodi penúltim d’aquesta història trobem que Hollywood -com no- ha trobat un nou filó dramàtic en la pobresa i conflicte religiós cristiano-islàmic per promure un documental guardonat amb 17 premis internacionals i titulat com a “Garbage Dreams” amb web i facebook propis ….

Video: Targeting Pigs and Christians in Egypt – NYTimes.com (26/05/2009)

Fonts consultades:

– Cleaning Cairo, but Taking a Livelihood / by Michael Slackman -May 24, 2009- (NYT)

– Minorities and the State in the Arab World / Ofra Bengio and Gabriel Ben-Dor (eds.).- Lynne Rienner Publishers, Inc.(1999)

– The Struggles of Cairo’s ‘Garbage People,’ but No Whining / By Jeannette Catsoulis -January 6, 2010- (NYT)

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s