Els animals de companyia també han tingut presència artística en el 2009 !

Fa uns dies us informàvem sobre els llibres d’història de l’art relacionada amb els cavalls, tot dient que eren el tema animal preferit entre els estudiosos de l’art i la seva història. I es cert, tot i que aquest any, sorprenentment, han aparegut dues edicions en castellà sobre gossos i gats en la història de l’art: “El perro: 5000 años de arte”, de Tamsin Pickeral, editat per Blume; i “Gatos en el arte, de Stefano Zuffi i editat per 451 Editores.

Pickeral es una escriptora especialitzada en història de l’art i especialment en cavalls i altres animals de companyia. Visiteu la seva web per conèixer-la una mic mes.  Son reconeguts els seus treballs sobre equitació i el llibre “The Horse: 30,000 Years of the Horse in Artpublicat el 2006 ha gaudit d’un èxit sorprenent que ha fet que hagi preparat una nova edició de la que ja us fèiem esment en el post anterior sobre els cavalls en la història de l’art.

En aquest llibre sobre gossos en l’art hi trobareu un estudi sobre la història dels gossos a través de les diferents disciplines artístiques des dels temps prehistòrics amb les pintures rupestres de les estepes africanes fins les obres portades a terme pels mestres del renaixement com Ticià i Velázquez o els retrats expressius de Stubbs o les traces expressionistes de Lucian Freud així com l’obra de diferents mestres de l’art contemporani. Amb aquest llibre podreu traçar l’evolució de la història de la cultura amb la relació que les diferents races de gossos, grans i petits, caçadors i faldillers, han tingut amb l’ésser humà durant els milers d’anys que porten convivint.

Per altre costat Stefano Zuffi, es un reputat historiador de l’art que ha publicat nombroses obres sobre diferents corrents artístiques i artistes, especialment del Renaixement i Barroc tant italià com europeu, i que col.labora amb diversos projectes culturals. Aquí amb aquesta obra sobre els gats en la història de l’art –que també ha publicat en italià un títol amb el tema del gos l’any passat- ens fa un relat de com el felí mes estes del món s’ha implantat en tot tipus d’ambients populars i aristocràtics, de com ens transmet la pau del seu posat així com la fera que instintivament encara porta dins seu. El gat segueix sent un animal domèstic, però només en part, ja que manté una personalitat ambivalent i única que l’ha fet encapçalar el món de les humanitats, tal i i com ens mostren les 170 pintures de l’Antic Egipte, Van Eyck, Rafael, Leonardo, Bruegel, Rembrandt, Chardin, Gainsborough, Manet, Bonnard, Picasso, Matisse, Chagall, o Warhol. Segueix estant i seguirà vivint en el nostre imaginari d’una forma cabdal i alhora captivadora.

Els dos llibres son una mostra de la vitalitat que encara tenen els llibres d’art en la nostra cultura i considerem haurien d’estar en la capçalera de les nostres biblioteques i en tot servei bibliotecari especialitzat.

Les dades d’ambdues obres:

El Perro. 5000 años de arte / Tamsin Pickeral.- Barcelona : Blume, 2009.- 288 págs ISBN: 978-84-9801-415-0 ( edició original anglesa: “The Dog: 5000 Years of the Dog in Art” / Tamsin Pickeral.-  Merrell Publishers, 2008.- 288 pages.- ISBN-10: 1858944201 )

Gatos en el arte / de Stefano Zuffi .- 451 Editores, 2009.- 360 pàgs.- ISBN: 978-84-96822-89-4 ( edició original anglesa: “The Cat in Art” / Stefano Zuffi..- Harry N. Abrams, Inc. 2007.- 360 pages.- ISBN-10: 0810993287 )

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s