Libro de Albeyteria, i Arte de Herrar: dos nous facsímils a considerar

Dels actes que es van celebrar al Congrés de Toledo, volem destacar la presentació de dues novetats editorials que Ediciones Trea ha tret aquesta tardor i que ha presentat oficialment en aquest congrés. Es tracta de “Libro de albeytería” de Manuel Díez [1499] i “Arte de herrar cavallos, en diálogo” per Bartholomé Guerrero Ludeña [1694].

La primera una obra que, sovint no ha estat prou valorada, però que amb el temps i, gràcies a estudis fets com el de Lluis Cifuentes, acaba tenint un protagonisme prou important. Es tracta de l’adaptació feta del “Llibre de Menescalia” de Manel Dieç (Dies), (Diez), el nom no fa la cosa … qui va ser majordom d’Alfons V “El Magnànim”, rei d’Aragó, València, Mallorca, Sicília, Nàpols, i Compte de Barcelona. A la pràctica va jugar un paper rellevant en la institucionalització de l’art de l’albeiteria, redactant una obra que va comptar amb un públic creixent i va disposar de diverses edicions en llengua castellana i francesa. Cal situar l’obra en el marc de la producció científica en català i tenir en consideració que fou el llibre principal i primer sobre veterinària en la darrera etapa de l’Edat Mitjana i principis del Renaixement hispànic. El podrem considerar com el “primer veterinari català documentat” ¿?

Pel que fa a l’actual edició facsímil que presentem es tracta de l’obra mes antiga conservada en castellà del 1499 que es conserva a la Universidad de Oviedo i a la Biblioteca Nacional de España.

Característiques materials de l’edició:

a)     Volumen 1: facsímil

Format: 20, 6 x 29 cm. / 120 pàginés / Paper verjurat ossat 100 gr. / Impresió en negre / Enquadernat amb coberta de paper Pergamenata Naturale de 230 gr. a imitació de la enquadernació original amb pergamí, impres a 2 tintas / Guardes en paper registre ossat de 140 gr.

b)     Volumen 2: transcripció i estudis

Format: 20, 6 x 29 cm. / 144 pàginas / Paper offset d’edició ossat Clariana 100 gr. / Impresió a dues tintes / Coberta de paper Arcoprint Avorio de 250 gr. impresa a dos tintes / Enquadernat en rústega cosida.

A càrrec del catedràtic de la Facultad Veterinaria de León, Miguel Cordero del Campillo, estudi de l’obra, contextualitzant en l’època i analitzant el contingut des del punt de vista veterinari. Inclou un glossari de termes. Per altra part, el director de la Biblioteca de la Universidad de Oviedo, Ramón Rodríguez Alvarez, aporti un estudi bibliogràfic de l’obra

La transcripció del text original a tipografia moderna, amb notes que aclariran els conceptes en els cassos en que sigui precís, la qual cosa permetrà al lector contemporani una lectura més còmoda i intel.ligible.

Ambdós volums es presenten en un estoig amb folre de paper imprès a dues tintes i plastificat mate.

ISBN: 978-84-9704-465-3 (facsímil)
ISBN: 978-84-9704-466-0 (transcripció i estudis)
ISBN: 978-84-9704-467-7 (obra completa)
PVP: 145 €
Edició de 500 exemplars numerats.

La següent obra, “Arte de herrar cavallos, en diálogo” per Bartholomé Guerrero Ludeña, es un llibre impres i il.lustrat pel tipògraf Juan García Infanzón a Madrid el 1694. Una obra de gran raresa, segons Palau. Guerrero va nèixer a Maroa, vora Jorquera a la província d’Albacete, i va exercir la professió d’albeitar a Madrid, exercint a les cavallerisses del rei Carlos II

La redacció de l’obra en forma de diàleg, que va tenir força predicament a l’època, neix per la necessitat de que els aspirants a titulats a albeitars i ferradors poguéssin comptar amb un qüestionari de preguntes-respostes per preparar l’exàmen després del seu període de formació vora un mestre.

Característiques materials de l’edició

a)     Volum 1: facsímil

Format: 14, 5 x 20 cm. / 120 pàgines / Paper Dalí Bianco 100 gr. / Impressió en negre / Enquadernat amb coberta de papet Arcoprint Avorio de 270 gr., impresa a 2 tintes / Enquadernat en rústega cosida.

b)     Volum 2: transcripció i estudis

Format: 14, 5 x 20 cm. / 96 páginas / Paper offset d’edición ossada Clariana 100 gr. / Impressió a dues tintes / Coberta de paper Arcoprint Avorio de 270 gr. impresa a dues tintes / Enquadernat en rústega cosida.

A càrrec del doctor Vicente Dualde Pérez, del Cuerpo Nacional Veterinario i president de la Sección de Historia de la Real Academia Nacional de Ciencias Veterinarias, un estudio de l’obra, contextualizant-la a la seva època i analitzant des de el punto de vista veterinari el seu contingut. Aquest estudi es complementa amb un vocabulari de termes tècnics veterinaris. Per altra banda , Ramón Rodríguez Álvarez, director de la Biblioteca de la Universidad de Oviedo, realitza un estudi bibliogràfic de l’obra.

Ambdós volms es presenten en un estoig amb folre de paper impres a dues tintes i plastificat  mate.

ISBN: 978-84-9704-468-4 (facsímil)
ISBN: 978-84-9704-469-1 (transcripció i estudis)
ISBN: 978-84-9704-470-7 (obra completa)
PVP: 85 €
Edició de 500 exemplars numerats.

Mes informació sobre Manel Dieç:

El “Llibre de la Menscalia” de Manuel Dies: de espejo de caballeros a manual de albeitares / Lluis Cifuentes i Carmel Ferragud.- Asclepio, vol. LI, num. 1 (1999).- p.93-127

Consulteu també el recull fet per Lluis Cifuentes a Sciencia.cat: Tractats de Menescalia – Sciencia.cat

I sobre Bartholomé Guerrero:

La Historiografia veterinaria hasta Sanz Egaña / Miguel Angel Vives (Academia de Ciencias Veterinarias de Extremadura – 2003)

Historia General de la Veterinaria en España – Art. XI.- Boletin de Veterinaria (15/XII/1846) num 43.- p. 289-294

Podeu consultar el material de difusió d’aquestes obres preparat per l’editorial

One comment

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s