Revista de Higiene y Sanidad Veterinaria, en digital

La Biblioteca de Veterinaria UAB ha promogut la digitalització d’una de les revistes mes importants de la història veterinària del segle XX. Estem parlant de “Revista de Higiene y Sanidad Veterinaria” y “Revista de Higiene y Sanidad Pecuarias”. Un títol continuació de l’altre, es tracta de les publicacions mes importants de la primera meitat del segle XX , juntament amb la “Revista Veterinaria de España” dels germans Josep i Pere Farreras (1). El seu director, Félix Gordón Ordás es potser el veterinari espanyol que mes protagonisme va agafar durant aquesta època tant pels moments viscuts com pel seu activisme i militància sense treva.

Fa uns mesos vam encarregar al José Manuel Gutiérrez, el nostre historiador mes “internacional” que ens fes una breu ressenya d’aquestes revsites. La podreu trobar a “Biblioteca Informacions” num 37 (2009) amb el títol: “Revista de Higiene y Sanidad Veterinaria  (1911-1936) ara en digital” p. 14. En aquesta interessant contribució l’autor es planteja com la crisi i desorientació professional de principis del XX va promoure moltes inquietuds professionals de la Veterinària i la necessitat d’incorporar la nostra disciplina en el si del conjunt de les àrees científiques que s’anaven desenvolupant al país. En aquest sentit el José Manuel explica com “La seva amplia difusió i el seu perfil combatiu van tenir un paper decisiu perquè  es convertís en al talaia privilegiada des de la qual aquests reformadors llançarien les seves propostes de modernització”.

L’ACHV va començar ja fa uns anys un programa de digitalització de les publicaciones veterinàries mes importants amb l’objectiu de posar a disposició d’estudiosos, investigadors i públic en general un material important i difícilment accessible. La tasca portada a terme l’hem anat explicitant en els diferents congressos d’història que han tingut lloc els darrers anys a través de ponències i posters. Val a dir, que el programa de digitalització es porta a terme gràcies al recolzament que des de l’ACHV comptem per part del Consell de Col.legis Veterinaris de Catalunya que ens subvenciona part de les despeses. El Servei de Biblioteques de la UAB també col.labora econòmica i tècnicament en aquest procés. Personalment, l’autor d’aquest blog, juntament amb el personal de la Biblioteca de Veterinària UAB, ens encarreguem de coordinar tota la feina menys vistosa i agraïda. Però no ens queixem, ans al contrari, creiem que estem portant a terme un treball que ha de ser vist com una contribució a la recerca i a la preservació del patrimoni bibliogràfic històric veterinari d’aquest país.

No obstant, a vegades, ens agradaria poder comptar amb una major col.laboració i complicitat d’altres agents interessats en la història veterinària. Però no podem jutjar la tasca dels demés. Ja en tenim prou amb la nostra … La nostra següent aspiració es poder oferir el màxim completa possible totes les col.leccions ja digitalitzades. Una tasca que us assegurem es gegantina.

Els títols indicats els podeu consultar al Dipòsit Digital de Documents de la UAB:

Revista de higiene y sanidad veterinaria (1911-1917)

Revista de higiene y sanidad pecuarias (1917-1936)

(1)

La Digitalització de la “Revista Veterinaria de España” (1906-1936): una realitat a disposició de tothom / Vicenç Allué, Anna Serafin, Martí Pumarola (XIV Congreso Nacional y V Iberoamericano de Historia de la Veterinaria  – Lugo 2008)

“Revista Veterinaria de España” veu la llum en digital … (Quiro news)

One comment

  • ¡¡¡Enhorabuena!!!
    Les felicito y me felicito por los resultados de vuestra persistente y desinteresada labor que permiten a muchos trabajar desde casa en historia de la veterinaria. Si alguien merece la medalla Quirón de historia de la veterinaria sois vosotros.
    Gracias, gracias, gracias.

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s