Boletin de Veterinaria, una revista capdavantera del XIX en digital

Boletin-portada2De nou l’amic i “militant en historia veterinària” Miguel Angel Vives ens ha proporcionat l’orginal de la revista “Boletin de Veterinaria” per poder-la digitalitzar i oferir-la lliurement des de la xarxa a tots els investigadors i públic interessat.

El “Boletín de Veterinaria” va ser la primera revista professional de veterinària a Espanya, creada a imatge del “Boletín de Medicina Cirugía y Farmacia”, per José María Estarrona, catedràtic de l’Escuela de Veterinaria de Madrid, qui inicia la seva publicació el 15 de març de 1845 amb la intenció, a més, de servir de mitjà de comunicació de la Sociedad Veterinaria de Socorros Mutuos. Després de la mort del seu fundador el mateix any, seria continuada per Nicolás Casas i Guillermo Sampedro (dos dels veterinaris mes importants del XIX a Espanya).

Segons les dades que llegim a La prensa veterinaria (hasta 1903) [en digital parcialment], de Juan José Fernandez Sanz (bibliografia), es tractava d’una publicació quinzenal inicialment i decenal després, distribuida per subscripció, que arribaria puntualment a uns 700 subscriptors. El primer número es publicava el 15 de març de 1845 i desapareixeria quinze anys més tard, el 25 de juny de 1859. El seu format habitual era un quadernet de 16 pàgines de 19 x 13 cm. a columna única i en ocasions amb gravats i anuncis. Seria continuada per Nicolás Casas amb el títol “El Eco de la Veterinària”.

Podeu accedir a la col.lecció completa de la revista a través del repositori institucional del Servei de Biblioteques UAB:

Boletín de veterinaria : periódico oficial de la Sociedad Veterinaria de Socorros Mutuos.
Madrid : Imprenta del Colegio de Sordo-mudos y Ciegos, 1846-

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s