Norman Borlaug, gran promotor de la “Green Revolution”

El científic agrícola Norman Borlaug, impulsor de la revolució verda “Green Revolution” que va guanyar el premi Nobel de la Pau en 1970 pel seu treball per combatre la fam del món va morir aquest estiu a Texas (USA) als 95 anys de càncer.

Havia nascut a una granja d’Iowa el 1914 i es va formar a la University of Minnesota. Les seves investigacions van començar a Mèxic al Centro Internacional de Mejora del Maiz y Trigo on va formar molts joves investigadors agrícoles després de la IIa GM, tot introduint noves tècniques de cultiu per obtenir varietat de gra  resistent a malalties i amb un major índex de productivitat que els grans tradicionals. La seva activitat va tenir ressò en àrees tant diferents com Asia, Orient Mitjà, Sudamèrica o Africa.

Borlaug introduí aquest blat a l’Índia i el Pakistan, que, després d’anys de sequera, eren al voral de fam. La producció de blat es va quadruplicar en una dècada; un augment que avui des deu vegades mes gran. Per 1974 l’Índia era autosuficient en la producció de tots els cereals. I el Pakistan passava de de collir 3.4 milions de tones de blat anuals fins arribar al voltant de 18 milions avui. El Dr. Borlaug posteriorment introduïa varietats d’arròs de producció alta que de pressa estenen ja el terme “Revolució Verda” a través de la majoria d’Àsia El 1979 torna als USA per donar classes a Cornell i a la Texas A&M University amb la que es mantindria vinculat fins al final.

Els seus esforços per augmentar producció agrícola normalment implicaven el procés següent:

  1. Desenvolupament tecnologic; 2. Desplegament de la tecnologia amb el treball vora els pagesos locals; 3. Promoure entre els pagesos, terratinents i personal governamental l’extensió de la tecnologia provada.

Els darrers vint  anys, Borlaug va estat implicat en programes africans i subsaharians per desenvolupar l’agricultura. Com a resultat dels seus esforços, les produccions van estar en el pitjor dels casos dobles, gairebé sempre triplicant-se, i a vegades quadrupliquant-se sobre les pràctiques tradicionals que s’estaven produint.

Tot i que va centrar tota la seva activitat per millorar la productivitat d’aliments, veia l’agricultura com un mitjà per assolir l’objectiu mes ambiciós de millorar la vida de les persones. En el discurs d’acceptació del Nobel el 1970 ja deia que “Deuriem reconèixer el fet que una alimentació adequada es sols el primer requisit per a la vida”. El comitè del Nobel li va concedir el premi pel seu desenvolupament de varietats vegetals d’alt rendiment. Amb  Borlaug moltes epidèmies, especialment d’inanició, que haurien arrasat a poblacions d’arreu del món es van aturar en la segona meitat del segle XX. Un registre que cal tenir en compte en la situació d’explosió demogràfica que es va viure a partir dels 50 a tot el món. Gràcies a les seves aportacions la producció mundial d’aliments la seguertat alimentària es va consolidar i les produccions es van multiplicar per dos entre 1960 i 1990. Gran humanista i filàntrop, Borlaugh va arribar a la conclusió que millorar les varietats vegetals era una de les solucions que calia portar a terme per alleujar la fam al món i contribuir a la pau. A part de la recerca en varietats mes productives el seu prestigi el va portar a incidir en les administracions de molts països per tal de que milloressin les seves polítiques agrícoles i les infraestructures perquè els aliments arribessin als mercats.

Algunes de les seves obres les podreu trobar a les biblioteques universitàries catalanes, però si en voleu saber mes consulteu la bibliografia existent a AgBioWorld

Us deixem un documental filmat pel Council of Biotechnology, els darrers mesos de la seva vida en que Norman Borlaug encara ens parla sobre la Biotecnologia Agrícola:

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s