Restes de conills de mes de 13.000 anys, nova participació de Jaume Camps

conillsvimbodi

Sobre l’estiu passat una important troballa es va produir en un jaciment arqueològic de Vimbodí. Es tracta d’un jaciment conegut com el “Moli de Salt”  (Tarragona) on s’han trobat gairebé 5000 restes fòssils, gairebé tots de lagomorfs de fa mes de 13000 anys. Una descoberta que va tenir un gran impacte als mitjans i que ara el Jaume Camps, sempre atent als diferents esdeveniments  relacionats amb la història cunícola i dels animals en general ens vol fer partícep el seu punt de vista en un article original que podeu consultar a text complet al final d’aquesta notícia.

La troballa es un gran descobriment que te una important transcendència a nivell zooarqueològic i paleoecològic. No obstant en Jaume ens vol oferir el seu punt de vista com expert nutroleg i zootècnic. En la seu text podem trobar el qüestionament sobre la gran quantitat de peces que havien de caçar per mantenir una població saludablement òptima. En efecte, en aquella època ja havia passat el mes fort de les glaciacions –de Wurm– però tot i així els “sapiens del lloc” segur que encara precisaven d’un mínim de 2.500 Kc de mitjana. Segurament la font principal d’alimentació era la caça de mamífers entre els quals els conills havien de ser el principal objectiu. En aquella època, els humans no tenien ni tant sols habitacle permanent, i preparaven els aliments en foc damunt pedres … Les dificultats de supervivència eren determinants.

Però perquè tantes restes de conills ?. Potser havien trobat que la caça de conills era més estable que els grans animals?. O potser tenien alguna nova tècnica de caça, (tapar les obertures dels caus, o usar fures o altres mustèlids?). En aquest sentit, si no depenien tant de la caça major podrien anar abandonant el nomadisme. Serien doncs els conills un factor de sedentarització de les poblacions humanes a la Península Ibèrica ?

Segons els càlculs fets per en Jaume, els nostres avantpassats de Vimbodí havien de menjar 1 conill per persona/dia tenint en compte la baixa aportació calòrica dels lagomorfs. Un extrem segurament exagerat i diferent del que havia de ser en realitat, que ens pot servir per investigar millor sobre com sobrevivien els nostres besavis ….

Cal considerar finalment que a les galciacions de Riss i Wurm – uns 200.000 i 20.000 anys aprox.) van fer que els primitius conills europeus cerquessin un millor clima, tot just anant a parar a la Península Ibèrica on van generar una nova espècie. Els neandertals i els primitius conills van desaparèixer de la faç de la terra simultàniament. Per això, podem dir que els actuals  Oryctolagus cuniculus (conills domèstics) son descendents directes de l’espècie que avui roman al jaciment de Vimbodí. Tinguem present sempre que el conill es la única espècie animal que s’ha domesticat exclusivament a Europa, i la seva creació, com nova espècie, va ocórrer en la Península Ibèrica !!!

Podeu consultar aquesta contribució a:

CAMPS i RABADÀ, Jaume .- La caça de conills, i el seu consum, de fa 13.000 anys .- (treball no publicat cedit per l’autor)

Informació sobre la troballa:

Cazadores de conejos de hace 13.000 años / Rosa M. Tristán
Rosa M. Tristán (El Mundo – 12/06/2009)

Cazadores de conejos de hace 13.000 años (AntiguayMedieval blog)

Miles de fósiles de conejos afloran en el yacimiento del Molí del Salt
Antonio Madridejos
(El Periodico – 29/06/2009)

Troben 5.000 nous fòssils de fa 13.000 anys al Molí del Salt, entre ells dos nous gravats i dues puntes de llança d’os per caçar IPHES (Activitats IPHES blog)

4 comentaris

  • Jaume Camps, gràcies per saber tot el que saps, per donar a conèixer a la humanitat tanta informació sobre els conills i per ser un home de ciència veterinària tan humà. Amb tu aprenem tots

    • Roseta: Nom bonic i recordat. No tinc paraules per contestar els teus comentaris, amb tantes lloances. Dius humanitat i humà, que son definicions que admeto. Però amb molts sentiments de pertanya al mon animal, com una especie mès. Deuriem treurer del vocabulari el terme “animal” com insult. Tenir més humilitat !!!! Jaume Camps

  • Genial que per fi es vagin fent més estudis arqeozoològics a CAtalunya i més en un periode de transició com es el mesolític, on es generen les condicions socioeconòmiques per passar de la caça a la ramaderia

    • Gràcies pels comentaris !!. Sento reconeixer els meus mínims coneixements de paleozzologia, sí, com a molts periodistes, va sobtar-me el fet de la troballa. Vaig fer un breu seguiment, i possar en un escrit el petit grà de sorra envers la promoció dels conills, i així poder compartir alguns dels seus beneficis. Ja m’explicaràs el nom de glamurós en arqueologia… Jaume Camps

Deixa un comentari

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s